Tai įrodė žurnale „Lancet Diabetes & Endocrinology“ publikuotas tyrimas, kurio metu daug kalorijų ir gerųjų riebalų turinčios dietos besilaikantys asmenys atsikratė kiek daugiau antsvorio nei tie, kurie itin griežtai skaičiavo per dieną suvartotas kalorijas.
Tyrimą atlikę Barselonos universiteto mokslininkai atrinko 7500 antrojo tipo diabetu sergančių ar širdies ligų riziką turinčius vyrus ir moteris, gyvenančius Ispanijoje, ir stebėjo jų svorio pokyčius penkerius metus. Dalyviams atsitiktine tvarka buvo priskirta viena iš trijų dietų.
Pirmosios grupės buvo paprašyta laikytis negriežtos Viduržemio jūros dietos ir vartoti kuo daugiau alyvuogių aliejaus, antrai grupei buvo priskirta panaši dieta, tik jų prašyta vartoti daugiau riešutų, o trečioji grupė laikėsi įprastų lieknėjimo „taisyklių“ – vengti riebalų ir skaičiuoti kalorijas.
Praėjus penkeriems metams visų grupių dalyviams pavyko sveikai atsikratyti nedidelio kiekio nereikalingų kilogramų, tačiau tie, kurie laikėsi Viduržemio jūros dietos ir vartojo daugiau alyvuogių aliejaus, atsikratė daugiausia – vidutiniškai 0,88 kg.
Mažiau riebalų vartojusios grupės atsikratytų kilogramų vidurkis siekė 0,60 kg, o tų, kurie vartojo daugiau riešutų, atsikratytų kilogramų vidurkis siekė 0,40 kg.
TAIP PAT SKAITYKITE: Viduržemio jūros dieta
Maža to, mokslininkai pastebėjo, kad, skirtingai nei laikantis Viduržemio jūros dietos, riebalų vartojimo apribojimas ir kalorijų skaičiavimas yra pats neefektyviausias būdas sumažinti ir liemens apimtį.
Trečiosios grupės liemens apimtis per visą tyrimo laikotarpį vidutiniškai padidėjo 1,2 cm, pirmosios grupės – 0,85 cm, o antrosios – 0,37 cm.
„Daugiau kaip 40 metų buvome įtikinėjami, kad efektyviausias būdas sulieknėti – vartoti mažiau riebalų turintį maistą, vis tik tai vis didėjančios antsvorio problemos pasaulyje neišsprendė. Mūsų atliktas tyrimas parodė, kad palaikyti sveiką kūno svorį galima ir vartojant riebalus, tačiau tik tuo atveju, jeigu jie yra sveiki, kokie ir aptinkami riešutuose, alyvuogių aliejuje ar žuvyje“, – tikino atlikto tyrimo autorius dr. Ramonas Estruchas.