„Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje organizuoti tyrimai atskleidė vienodas skonio receptorių sutrikimų tendencijas – 9 iš 10 žmonių nustatytas susilpnėjęs sūrumo bei saldumo pojūtis. Jis nėra sutrikęs tiek, kad galėtume tai įvardyti kaip ligą ar labai rimtą problemą, tačiau šiuos skonius dauguma žmonių jaučia silpniau, nei galėtų.
Taip atsitinka, nes kasdien valgome daug sūraus ir saldaus maisto. Receptoriams silpstant, natūraliai norisi pasibarstyti daugiau druskos, kad jaustume skonį. Tokiu būdu receptorius dar labiau atbukiname“, – rezultatus komentavo viena iš tyrimą atlikusių LSMU Studentų mokslinės draugijos narių Birutė Vėbraitė.
Skonio receptorių būklės tyrimo Kaune metu maksimalų rezultatą, rodantį, kad skonio receptoriai veikia puikiai, surinko 4 proc. pasitikrinusiųjų. Klaipėdoje ir Vilniuje tokius rezultatus gavo po 9 proc. tyrimo dalyvių. Daugumos dalyvių skonio receptorių jautrumas geras, o maždaug 5 proc. – prastesnis. Vykdydami išsamesnes šių tyrimų rezultatų analizes, medikai mėgins nustatyti, kas nulėmė tokį pasiskirstymą.
„Visuose trijuose didmiesčiuose vykusių tyrimų metu daugiausiai dalyvių surinko 11-14 balų iš 15 galimų. Tai – geras rezultatas. Vis dėlto didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15 – nebuvo vyraujantis ir pasitaikė tik nedaugeliu atvejų“, – pasakoja B. Vėbraitė.
Tyrimo dalyviai vertino, kaip jaučia penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir „umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, kuri atskleidė vyraujančią Lietuvos gyventojų receptorių būklę.
„Žmonės noriai įsitraukė, dalyvavo ir siekė išsiaiškinti savo skonio jutimų būklę. Aktyvų dalyvavimą iniciatyvoje atspindi tyrimo rezultatai – iš viso socialiniame eksperimente skonio receptorius išsityrė daugiau nei keturi šimtai žmonių. Tokia situacija leidžia daryti išvadą, kad Lietuvos gyventojai į savo sveikatą žiūri neabejingai ir rūpinasi ja. Manome, kad panašaus pobūdžio iniciatyvos yra sveikintinos ir džiaugiamės padėję įgyvendinti vieną jų“, – sakė tyrimo iniciatorės bendrovės „Suslavičius – Felix“ generalinis direktorius Darijus Taraila.
Šiuo socialiniu eksperimentu bendrovė siekė suteikti žmonėms galimybę ne tik pasitikrinti savo skonio receptorių būklę, tačiau ir įgyti vertingų patarimų, kaip kuo ilgiau išsaugoti gerą skonio suvokimą.
„Norintiems išsaugoti gerą skonio receptorių būklę patariame valgyti tik jaučiant alkį, rinktis kuo įvairesnius produktus, vengti labai karšto ir labai aštraus maisto, kramtyti kruopščiai ir lėtai, sumažinti cukraus ir druskos vartojimą. Taip pat siūlėme kartas nuo karto atsisakyti tam tikrų produktų, kad vėl pradėjus juos valgyti žmonės jų skonį jaustų stipriau“, – patarė Birutė Vėbraitė.
Tyrime ištirti 420 žmonių (137 žmonės Kaune, 127 Klaipėdoje ir 156 Vilniuje). Dauguma jų patenka į 18 – 75 metų amžiaus kategoriją, nors dalyvavo ir keli senjorai: vyriausiam tyrimo dalyviui klaipėdiečiui – 81 metai. Išsamūs tyrimo rezultatai bus paskelbti viešai ir naudojami moksliniais tikslais. Socialinį eksperimentą Skonio receptorių tyrimas inicijavo bendrovė „Suslavičius-Felix“.