Pagrindiniai širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai (padidėjęs kraujospūdis, cholesterolio kiekis, rūkymas, judėjimo stoka, netaisyklinga mityba, nutukimas, amžius) pažeidžia vidinį arterijų dangalą – endotelį. Netekę apsaugos, kraujagyslių dangalai tampa laidūs uždegiminėms kraujo ląstelėms ir cholesteroliui. Nepastebimai prasideda arterijų standėjimo ir siaurėjimo procesas – aterosklerozė.
Mokslininkai atrado, kad tam tikri natūralūs junginiai gali padėti stiprinti arterijų vidinį dangalą, mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą. Tarp tokių medžiagų minimas resveratrolis – natūrali medžiaga, siejama su vadinamuoju prancūzų paradoksu: Prancūzijos gyventojai vartoja daug sočiųjų riebalų turinčio maisto ir raudono vyno, tačiau šioje šalyje nustatytas menkas širdies ir kraujagyslių ligų paplitimas. Mat jie dėl savo mitybos įpročių natūraliai gauna resveratrolio.
Kas yra resveratrolis?
Tai itin galinga biologiškai aktyvi medžiaga – natūralus polifenolis, randamas daugiau nei 70 augalų rūšių: japoninių plačialapių rūgčių šaknyse, raudonųjų vynuogių luobelėje ir sėklose, žemės riešutuose, spanguolių, mėlynių uogose, meškauogių ūgliuose, eukaliptų, šilkmedžių lapuose. Tačiau daugiausia šios medžiagos randama būtent japoninėse plačialapėse rūgtyse (japoniniuose pelėvirkščiuose). Šis unikalus augalas jau daugybę metų naudojamas japonų ir kinų medicinoje. Resveratrolis augaluose veikia kaip imuninės sistemos junginys, išsiskiriantis reaguojant į patiriamus neigiamus išorinės aplinkos veiksnius (mechaninius pažeidimus, UV švitinimą ir grybelinę infekciją). „Kuo daugiau nepalankių sąlygų šis augalas patiria, tuo daugiau šios medžiagos, tarsi gynybinio ginklo, išskiria. Pastebėję šį unikalų augalo veikimo mechanizmą, mokslininkai pradėjo resveratrolį naudoti fitoterapijoje ir deda į jį labai daug vilčių“, – pasakoja Klaipėdos Jūrininkų sveikatos priežiūros centro šeimos gydytoja doc. dr. Lolita Rapolienė.
Iki šiol priskaičiuojama per 20 tūkst. mokslinių darbų, susijusių su resveratroliu, atliktos 133 klinikinės studijos su pacientais. Tyrimai parodė, kad resveratrolis turi labai įvairiapusį poveikį: apsaugo kraujagysles, naikina mikrobus, slopina uždegimą, kovoja su laisvaisiais radikalais, saugo nuo vėžio ir osteoporozės, padeda gydant širdies, nervų ir kepenų ligas, diabetą, nutukimą ir pan. Sakoma, kad jis “prideda gyvybės“ metams.
Apsaugo širdį ir kraujagysles
Jau beveik 15 metų žinoma, kad resveratrolis apsaugo kraujagyslių sieneles nuo oksidacijos, uždegimo ir trombų susidarymo, skatina kraujagyslių plėtimąsi, mažina arterijų standumą, kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, slopina uždegimą.
Daugybė in vitro ir ikiklinikinių modelių studijų parodė kraujagysles apsaugantį ir gerai toleruojamą resveratrolio poveikį. Jis mažina arterijų standumą, pagerina srauto skatinamą kraujagyslių išsiplėtimą, mažina kraujospūdį ir cholesterolio lygį kraujyje, slopina uždegiminius rodiklius, leukocitų prilipimo procesą ir kt. Esant širdies nepakankamumui, resveratrolis gerina kairiojo skilvelio diastolinę funkciją, mažina natruretinio peptido (širdies nepakankamumo rodiklio) lygį, tokiu būdu labai pagerindamas žmogaus gyvenimo kokybę ir pajėgumą.
Viena įdomi studija parodė, kad 6 mėnesius vartojant 50 mg resveratrolio ir kartu taikant standartinį hipertenzijos gydymą sumažėjo kraujospūdis iki normalaus lygio be papildomų vaistų. 2017 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu 50 tyrimo dalyvių 12 savaičių vartojo 100 mg resveratrolio: nustatyta, kad resveratrolis mažino arterijų standumą ir oksidacinį stresą, taip užkirsdamas kelią diabeto skatinamai aterosklerozei vystytis. Nemažai studijų patvirtino kraujospūdį, kūno svorį ir bendrąjį cholesterolio bei gliukozės kiekį kraujyje mažinantį resveratrolio poveikį, o vieno tyrimo metu nustatytas ir sumažėjęs širdies susitraukimų dažnis. Įrodyta ir didelės resveratrolio dozės nauda sergant širdies nepakankamumu – skyrus po 500 mg resveratrolio du kartus per dieną ne tik pavyko patikimai sumažinti sistolinį kraujospūdį, bet ir pagerinti kraujo rodiklius (gliukozės, cholesterolio, hemoglobino ir kt.).
Tyrimai akivaizdžiai rodo, kad resveratrolio kraujagysles apsaugančią funkciją nulemia skirtingi mechanizmai:
- mažėjantis oksidacinis stresas ir uždegimas;
- gerėjanti medžiagų apykaita;
- pagerėjusi azoto oksido sintezė endotelio ląstelėse (jis reguliuoja kraujo tekėjimo greitį ir spaudimą, slopina trombų susidarymą, reguliuoja širdies raumens susitraukimą, tarpininkauja imuninėse reakcijose);
- kraujagyslių lygiųjų raumenų ląstelių dauginimosi slopinimas;
- autofagijos skatinimas, t. y. pažeistų ląstelės komponentų pašalinimo ir perdirbimo procesas, dėl kurio vyksta natūralus regeneracijos procesas, mažinantis kai kurių ligų atsiradimo tikimybę ir prailginantis gyvenimo trukmę.
2016 m. paskelbta antsvorį ir nutukimą turinčių žmonių klinikinio tyrimo analizė parodė, kad gydymas resveratroliu sumažino bendrą cholesterolio lygį, sistolinį kraujo spaudimą ir gliukozės kiekį nevalgius. 2018 m. baigta randomizuotų klinikinių tyrimų analizė atskleidė reikšmingą resveratrolio poveikį kūno svorio ir juosmens apimties mažinimui. Panašios išvados padarytos ir 2018 m. atliktoje metaanalizėje, apimančioje 36 atsitiktinių imčių klinikinius tyrimus. Mokslininkai nustatė, kad resveratrolio vartojimas akivaizdžiai sumažino kūno svorį, riebalų masę ir juosmens apimtį, taigi jo poveikis gali būti naudingas ir metant svorį.
Gali apsaugoti kepenis
Kepenys dėl savo unikalaus metabolizmo yra labai svarbus mūsų organas. Pagrindinė jo funkcija yra absorbuoti maistines medžiagas, jas kaupti ir (arba) tiekti kitiems organams. Kartu tai yra šalinimo ir perdirbimo organas. Tai reiškia, kad jis dažnai tampa daugelio toksinų taikiniu.
Ikiklinikinėse studijose su resveratroliu nustatytas pagerėjęs išgyvenamumas po kepenų transplantacijos, sumažėjęs riebalų kaupimasis, sustabdytas dirbtinės išemijos sukeltas kepenų audinio žuvimas ir kepenų ląstelių nykimas. Skiriant 50 mg resveratrolio per dieną gerokai sumažėja kepenų fermentų kraujo plazmoje, o tai rodo apsauginį poveikį kepenims. 2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad suaugusiems, sergantiems nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, 3 mėnesius skiriant po 600 mg resveratrolio per dieną smarkiai sumažėja kepenų fermentų (ALT, AST), gliukozės, atsparumo insulinui, MTL ir bendro cholesterolio, uždegiminių rodmenų, kepenų ląstelių irimo žymenų, fibrozės aktyvumas. 6 mėnesių resveratrolio kursas statistiškai reikšmingai sumažino riebalų kiekį kepenyse: 50 mg dozė pagerino kepenų struktūrą 18 proc., o 200 mg dozė – net 26 proc.
Dar vienas tyrimas su nutukusiais vyrais, kuriems 30 dienų buvo skiriama 150 mg resveratrolio, parodė, kad jis veikia panašiai kaip sumažintų kalorijų kiekio dieta: sumažėjo riebalų kaupimasis kepenyse ir padidėjo raumenų skaidulose. Manoma, kad resveratrolis gali užtikrinti kepenų apsaugą nuo cheminio, cholestazinio (susijusio su tulžies nutekėjimu), alkoholinio pažeidimo, pagerinti gliukozės ir cholesterolio apykaitą, sumažinti kepenų fibrozę ir suriebėjimą, pagerinti kepenų ląstelių sudėtį.
Kepenų metaboliniai sutrikimai yra pagrindiniai suriebėjusių kepenų, arba hepatosteatozės, vystymosi komponentai. Šiuolaikinių tyrimų duomenys rodo, kad resveratrolis aktyvuoja Sirt1 baltymus, kurie atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį reguliuojant kepenų lipidų homeostazę (pusiausvyrą). Šio baltymo farmakologinis aktyvinimas gali būti svarbus siekiant išvengti su nutukimu susijusių medžiagų apykaitos ir daugelio kitų ligų.
Skirtingos dozės gali turėti skirtingą poveikį
Įdomu tai, kad skirtinga resveratrolio koncentracija pasižymi skirtingu poveikio mechanizmu skirtingiems ląstelių tipams. Jis gali veikti kaip antioksidantas ar prooksidantas. Nustatyta, kad resveratrolis, esant mažai koncentracijai, aktyvina imuninių ląstelių gamybą (didindamas ląstelių populiacijos augimą dalijimosi būdu), o tuo pačiu slopina uždegimą. Tuo tarpu esant didesnei koncentracijai, jis sukelia pakitusių ir pažeistų ląstelių savidestrukciją, o tai vienas iš priešvėžinės ir priešvirusinės gynybos būdų. „Tai rodo, kad resveratrolis, priklausomai nuo dozės, teikia įvairiapusę naudą sveikatai“, – teigė L. Rapolienė.
Ką dar svarbu žinoti?
Europos maisto saugos tarnyba yra patvirtinusi: resveratrolis – tai antioksidantas, kuris apsaugo nuo laisvųjų radikalų poveikio. Medikės teigimu, resveratrolis yra vienas galingiausių antioksidantų, apsaugančių ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir su tuo susijusių ligų bei senėjimo. Renkantis preparatus vaistinių lentynose svarbu atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:
- iš kokio augalo ji išgauta – daugiausia resveratrolio kaupia japoninės plačialapės rūgtys (japoniniai pelėvirkščiai);
- kokia yra resveratrolio forma. Tyrimai parodė, kad biologiškai aktyvesnė ir perspektyvesnė resveratrolio cheminė konfigūracija yra trans-resveratrolis;
- ar medžiaga yra mikronizuota, t. y. susmulkinta iki itin mažų dalelių, kad būtų galima geriau ir greičiau ją įsisavinti organizme;
- koks medžiagos kiekis būtinas siekiant poveikio tam tikriems organams ar ligoms.
Reikia nepamiršti, kad labai svarbu įvairi ir subalansuota mityba, sveikas gyvenimo būdas, o dėl resveratrolio vartojimo visada reikia pasitarti su gydytoju, atsižvelgti į tai, kokie kiti vaistai vartojami.