Žmonių botulizmas yra reta, tačiau sunki liga, sukeliama bakterijų Clostridium botulinum gaminamo nuodo, kurios metu pakenkiama nervų sistema. Šia liga dažniausiai užsikrečiama toksinui patekus į žmogaus organizmą su maistu.
Toksinas gaminasi anaerobinėje terpėje, kai į maisto produktus nepatenka deguonis (konservuoti produktai uždarose talpose, stiklainiuose, sandariai uždarytuose induose ir kt.). Produkte, kuris laikomas aukštesnėje kaip 10 laipsnių temperatūroje, botulizmo sporos gali pradėti vegetuoti ir gaminti toksiną.
Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.
Botulizmo bakterijų, jų sporų aptinkama įvairių gyvūnų žarnyne, dirvožemyje, vandens nuosėdose, jomis gali būti užteršti įvairūs maisto produktai jų tinkamai neparuošus konservavimui.
Pirmieji botulizmo simptomai pasireiškia praėjus 12–36 val. po užsikrėtimo, tai priklauso nuo patekusio egzotoksino dozės. Apsinuodijus, pirmiausia ligonis skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu. Paprastai po to sutrinka regėjimas (dvejinimasis akyse, matymas lyg pro rūką), atsiranda burnos džiūvimas, rijimo ar kalbos sutrikimai.
Šie sutrikimai gali būti lydimi vėmimo, pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo arba viduriavimo. Kūno temperatūra gali būti normali. Ligai progresuojant, atsiranda sprando, rankų vėliau kvėpavimo ir viso kūno raumenų silpnumas. Išsivysčius kvėpavimo raumenų paralyžiui, gali sutrikti kvėpavimas. Laiku nesuteikus pagalbos, ligonis gali mirti.
Botulizmo galima išvengti, neužteršiant maisto bakterijų sporomis ir nesudarant sąlygų bakterijų sporoms vegetuoti bei išskirti toksiną maiste. Siekiant apsisaugoti nuo šios pavojingos ligos, svarbu kruopščiai nuvalyti ir išplauti po tekančiu vandeniu konservavimui ruošiamas daržoves, grybus, mėsą. Gyvulių žarnas, kurios naudojamos dešroms, skilandžiams gaminti, reikia kruoščiai išvalyti ir išplauti. Namų sąlygomis sterilizuojamame produkte botulizmo sporos nesunaikinamos.
Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti.
Botulizmo sukėlėjo išskirtą toksiną slopina į konservuotą maistą dedamas cukrus, druska ir actas. Konservus, rūkytus, vytintus mėsos gaminius būtina laikyti ne aukštesnėje kaip 10 laipsnių temperatūroje. Nevartoti konservų su išpūstais dangteliais.
Botulizmo toksinas jautrus karščiui, kaitinant suyra per 10 minučių, virinant – per kelias minutes. Prieš valgant bet kokius namuose pagamintus konservus patartina juos 10 minučių pakaitinti.
Konservus, kurių dangtelis išsipūtęs, reikia pavirinti 10 minučių ir tik po to išmesti. Nevalgykite mėsos ar dešrų, jei viduje pakitusi spalva, įtartinas skonis ar kvapas. Atsiradus pirmiems apsinuodijimo požymiams reikia nedelsti, o kuo skubiau kreiptis į gydytoją.