Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Vaikų antsvorio problema: tėvai yra esminis pavyzdys

Nors suaugusieji dažnai stengiasi išvengti persivalgymo, tačiau vaikus – atvirkščiai, nuolat skatina valgyti vis daugiau. Apie pastarųjų persivalgymo problemas vis dar kalbama mažai, bet nepaisant to, vaikų, susiduriančių su antsvorio problemomis, sparčiai daugėja.
Vaiko mityba
Vaiko mityba / „Scanpix“ nuotr.

„Tiesa, kad apie vaikų persivalgymą kalbama mažai. Maistas, ypač kaloringas ir nesveikas, tapo pasiekiamas visur ir visada, jo pilna namuose, svečiuose, kelionėse, todėl nenuostabu, kad vaikai visada mieliau renkasi saldžius maisto produktus, kurie ilgainiui gali tapti viršsvorio atsiradimo priežastimi“, – pranešime žiniasklaidai teigia mitybos specialistė Deimantė Rapalytė.

Svarbiausia – ne porcijos dydis

Vilmanto Morkvėno nuotr./Deimantė Rapalytė
Vilmanto Morkvėno nuotr./Deimantė Rapalytė

Specialistės manymu, teisingus vaiko valgymo įpročius tėvams derėtų formuoti nuo pat mažens ir tai išsiugdžius nereikės nerimauti dėl atžalos persivalgymo, nutukimo ir polinkio rinktis nesveiką maistą.

„Taip pat labai svarbu ne tik porcijų dydis, bet paties maisto kokybė. Kuo mažiau lėkštėje bus beverčių kalorijų, tuo greičiau vaikas pasisotins ir natūraliai suvalgys mažiau“, – sako D.Rapalytė.

Pasak mitybos specialistės, vaikui svarbu įprasti, kad dienos valgymai: pusryčiai, pietūs ir vakarienė privalo kasdien turėti konkretų tą patį laiką. Tokia reguliari mityba leis išvengti persivalgymo, o esant naktiniams užkandžiavimas – nuo jų atprasti.

„Vėlai vakare valgomas maistas gali daryti įtaką tam, kad vaikas nenori pusryčiauti. Taip iškart susiformuoja netaisyklingos mitybos ratas, kuris vėlgi gali skatinti polinkį į nesveiką mitybą ir viršsvorį“, – nurodo mitybos specialistė.

Vaikai seka tėvų pavyzdžiu

Mitybos specialistė Danguolė Gasparavičienė įvardina, kad vaikai kasdien privalo valgyti subalansuotą ir įvairų maistą – patiekalus, gaminamus iš įvairių produktų grupių, kaip grūdinės kultūros gaminiai, daržovės, pieno produktai, mėsa ar žuvis.

„Jei šeimoje tėvai valgys sveikus produktus, nesirinks kaloringų, per daug sūrių ar saldžių užkandžių, visuomet teiks pirmenybę daržovėms ir vaisiams, labai tikėtina, kad vaikas taip pat laikysis tokių mitybos įpročių ir, be abejo, nepersivalgys“, – kalba pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Danguolė Gasparavičienė
Asmeninio albumo nuotr./Danguolė Gasparavičienė

Mitybos specialistė akcentuoja, kad tėvai – esminis pavyzdys. Jei tėvai vaikui tik kalbės, kaip svarbu sveikai maitintis, tačiau patys valgys saldainius, riebų maistą, gers saldžius gazuotus gėrimus – vaikas elgsis taip pat.

„Manau, kad ne draudimais reikia vaikus auklėti, o ugdyti jų sąmoningumą, kad sugebėtų vėliau patys atsirinkti ir dar draugams pasakyti, kodėl vienas ar kitas produktas yra nesveika.

Maisto produktų su spalvingomis etiketėmis pasiūla yra didžiulė, todėl reikia mokyti vaikus atsirinkti, kas sveikatai palanku, o kas ne“, – tikina D.Gasparavičienė.

Anot specialistės, norint pasirūpinti vaiko mityba, šeimoje taip pat turėtų vyrauti tradicijos – pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti kartu susėdus prie bendro stalo, o ne įnikus į televizoriaus ar kompiuterio ekranus. Tai padės lengviau ugdyti vaiko sąmoningumą renkantis maistą bei kontroliuoti suvalgomą maisto kiekį..

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos