Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų chirurgas pataria, ką daryti vaikui užspringus ir kaip jį gaivinti

Springstantis vaikas – viena didžiausių tėvų baimių. Nors daugelis yra skaitę ar mokęsi apie tai, ką reikėtų daryti tokiais atvejais, stresinėje situacijoje net ir gerai žinomus patarimus sunku prisiminti. Vis dėlto tai, ką žinai ir išmoksti, niekur nedingsta – todėl tikrai naudinga prisiminti pagrindines taisykles, ką daryti vaikui užspringus.
Pirmoji pagalba užspringus kūdikiui
Pirmoji pagalba užspringus kūdikiui / 123RF.com nuotr.

Šiemet rezidentūrą baigsiantis vaikų chirurgas Benediktas Jonuška, kuris daugeliui žinomas kaip populiarios instagramo paskyros „Vaikų chirurgas“ autorius, neseniai savo paskyroje pasidalijo naudingais patarimais apie vaikų užspringimą, taip pat priminė, kaip mažamečius gaivinti, jeigu situacija po springimo taptų kritinė.

Asmeninio albumo nuotr./Benediktas Jonuška
Asmeninio albumo nuotr./Benediktas Jonuška

Pirmoji pagalba: ką daryti, o ko – ne?

„Jei vaikas užspringęs kosėja, daryti nieko nereikia, nes spontaninis kosulys yra efektyviausias ir saugiausias būdas pašalinti svetimkūnį. Leiskite vaikui kosėti ir sekite jo būklę, – pataria medikas. – Netrankykite per nugarą, jei vaikas kosėja ar garsiai verkia, nes tuomet galite padaryti visišką obstrukciją svetimkūniui nusileidus giliau.“

Jei vaikas nekosėja ir matosi, jog savo jėgomis nepajėgs pašalinti svetimkūnio, reikėtų apžiūrėti vaiko gerklę. Jei svetimkūnis matosi – pabandyti jį ištraukti.

„Jeigu jo nematote, neieškokite jo pirštu aklai, nes galite jį įstumti dar giliau,“ – patarė B.Jonuška.

Jis priminė, kad jokiu būdu nereikėtų kratyti vaiko paėmus už kojų. Tai ypač pavojinga kūdikiams dėl galvos smegenų traumavimo ir sukrėsto vaiko sindromo.

Jei vaikas yra sąmoningas, bet kosulys yra neefektyvus, galite padėti sutrenkdami per nugarą:

  • Paimkite vaiką ant dilbio arba palenkite į priekį, kad galva būtų žemiau ir penkis kartus trenkite delnu per viršutinę nugaros dalį, tarp menčių.
  • Jeigu smūgiai buvo neefektyvūs ir svetimkūnis liko, apverskite vaiką ir penkis kartus spustelkite pirštais krūtinę ties krūtinkaulio centru, jeigu tai vyresnis nei 1-erių metų vaikas, tuomet atlikite penkis pilvo paspaudimus, kiek žemiau krūtinkaulio, tai dar vadinamas Heimlicho manevras.
  • Kartokite sutrenkimus per nugarą ir paspaudimus, kaskart įvertinkite gerklę, ar joje nėra svetimkūnio“.

Kada kviesti greitąją medicinos pagalbą?

Pasak vaikų chirurgo, jeigu matosi, kad kosulys yra neefektyvus, reikėtų kviesti greitąją medicinos pagalbą (GMP), t. y. skambinti 112. Prieš tai reikėtų įvertinti vaiko sąmoningumą.

„GMP geriausia kviesti visada, kai kyla abejonių dėl vaiko būklės“, – sakė medikas.

Vaikui praradus sąmonę jį reikėtų paguldyti, atversti smakrą ir pradėti gaivinimą (įpūtimai ir krūtinės paspaudimai).

„Bet kokiu atveju, kai po springimo nepastebėjote svetimkūnių, išlieka vienas ar kitas simptomas – rekomenduojama atvykti į ligoninę, gydytojo apžiūrai“, – patarė vaikų chirurgas.

VIDEO: Veiksmai, kuriuos privalu žinoti užspringus vaikui
VIDEO: Eksperimentas: kodėl užspringusio vaiko negalima kratyti už kojų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas