Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų linija kviečia rūpintis vaikų emocine gerove: pasiruošę išgirsti, padėti ir dalytis patikima informacija

Artėjant Pasaulinei psichikos sveikatos dienai, spalio 10-ajai, Vaikų linija primena, kad vaikų emocinė ir psichikos sveikata yra ypatingai svarbi. Vaikų linijos savanoriai kasdien atsiliepia į daugiau nei 300 vaikų skambučių ir pokalbių internetu. Vaikai ir paaugliai dažnai jaučiasi vieniši, nesuprasti, nepamatyti, o jų patiriami sunkumai nuvertinti. Emocinės paramos tarnybos tikslas – ne pamokslauti, o išgirsti vaiką, palaikyti ir priimti jį tokį, koks yra, rašoma „Vaikų linija“ pranešime spaudai.
Aktualios temos vaikams, emocinė gerovė
Aktualios temos vaikams, emocinė gerovė / „Vaikų linija“ nuotr.

„Pastebime, kad vaikams kartais prireikia laiko, kol jie išdrįsta kreiptis pagalbos tiesiogiai. Kartais jie pirmiausia nori pasidomėti informacija, suprasti tam tikras temas, susijusias su emocine gerove, brendimu, santykiais, patyčiomis, iššūkiais internete, sekstingu, mokymosi sunkumais, kaip spręsti konfliktus su tėvais ir begale kitų vaikams aktualių klausimų,“ – sako Vaikų linijos emocinės paramos koordinatorė Goda Karvauskaitė.

Reaguojant į šiuos poreikius Vaikų linija sukūrė ir nuolat plečia aktualių temų skyrių savo svetainėje, kuris vaikams padeda pažinti savo jausmus, rasti atsakymų į rūpimus klausimus ir pajusti, kad jie nėra vieni. Jame pateikiama informacija vaikams suprantama kalba – tiek kaip tekstas, vizualai ar videomedžiaga.

„Vaikų linija“ nuotr./Goda Karvauskaitė
„Vaikų linija“ nuotr./Goda Karvauskaitė

„Temos, kurias nagrinėjame, buvo atrinktos remiantis dažniausiai vaikų minimais klausimais ar sunkumais, kuriuos išsako per pokalbius su Vaikų linijos savanoriais-konsultantais. Taip pat klausėme nuomonės mūsų paauglių savanorių iš Patarėjų komandos. Jaunieji patarėjai taip pat prisidėjo kuriant turinį savipagalbos skyriui ir filmuojant diskusijas su žinomais asmenimis, pavyzdžiui, su Silvestru Belt kalbėjosi apie bendraamžių spaudimą ir seksualinę orientaciją, su Dovile Filmanavičiūte apie patyčias, visuomenės bendravimo normas, socialines medijas, Akvilė Giniota nagrinėjo lyčių stereotipų pinkles, Gabija Laubner-Sakalauskienė pasakojo apie el. cigaretes, priklausomybes“, – pasakoja G.Karvauskaitė.

Vaikų linija kviečia ne tik pačius vaikus ir paauglius, bet ir suaugusiuosius pasinaudoti šiuo informacijos resursu. Jis gali būti itin naudingas mokykloms ir jų pedagogams, mokyklų psichologams, socialiniams darbuotojams, norintiems geriau suprasti vaikų emocines ir socialines problemas. Vaikų linijos svetainėje esanti informacija gali padėti ruošiantis pamokoms, renginiams ar pristatant Vaikų linijos emocinės paramos veiklą. Šią savipagalbos skatinimo kampaniją vaikams ir paaugliams finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė.

Pasaulinės psichikos sveikatos dienos proga Vaikų linija kviečia kuo plačiau skleisti žinią apie emocinės paramos svarbą, apie psichologinį atsparumą ir gebėjimą girdėti vieniems kitus bei nenuvertinti kiekvieno patiriamų išgyvenimu, nemoralizuoti, o tiesiog išklausyti. Taip pat labai svarbu žinoti, kur galima rasti patikimos ir vaikams pritaikytos informacijos, gerinančios jų psichologinę būklę.

Norint sužinoti daugiau, apsilankykite vaikulinija.lt ir tyrinėkite aktualių temų skyrių kartu su vaikais bei artimaisiais, kolegomis mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas