Nuo rugsėjo įsigaliojusiose rekomendacijose uždrausti kai kurie produktai, maisto gaminimo technologijos, nustatyti didžiausi leidžiami cukraus ir druskos kiekiai, skatinama daugiau valgyti daržovių. VMVT Maisto skyriaus laikinoji direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė LRT RADIJUI teigia, kad mokyklose dabar daugiau dėmesio skiriama maitinimo kokybei.
„Remdamiesi patikrinimų duomenimis tikrai galime drąsiai teigti, kad įsigaliojus naujam tvarkos aprašui (net jeigu visiems akivaizdu, kad pritrūko laiko pasiruošti), teigiamų pokyčių vaikų maitinimo organizavime tikrai mūsų inspektoriai jau stebi. Daugiau dėmesio skiriama vaikų maitinimo kokybei, atsiranda naujų patiekalų. Taip pat ieškoma technologinių sprendimų, kad būtų išsaugotos produkto maistingosios savybės“, – LRT RADIJUI sako J.Bakasėnienė.
Ji pripažįsta – maisto technologai susiduria su iššūkiu, kaip termiškai apdorojant daržoves išlaikyti patrauklią jų spalvą. Pastebima, kad vaikai dėl nepatrauklios kai kurių patiekalų išvaizdos ar namuose susiformavusių kitokių įpročių neretai linkę daržoves palikti lėkštėje.
„Tikrai kol kas dar tenka stebėti situaciją, kad daržovės lieka nesuvalgytos lėkštėje. Tai ypač matyti kai kuriuose rajonuose. Čia gal net pastebimi kažkokie kultūriniai aspektai. Vaikai dažnai nori valgyti mėsos patiekalą su bulvėmis, o daržovių atsisako. Švietimas ir aiškinimas, kam tos daržovės, kodėl jos turėtų sudaryti trečdalį patiekalo, tikrai būtinas“, – tvirtina J.Bakasėnienė.