Stengtis vartoti mažiau cukraus yra gerai. Jis yra vienas iš daugybės ligų sukėlėjų, ne be priežasties vadinamas baltąja mirtimi. Beveik visų žmonių mityboje cukraus yra per daug. Tik kai kurie nueina per toli ir mėgindami sveikai maitintis iš savo raciono išbraukia net vaisius.
Beveik visų žmonių mityboje cukraus yra per daug. Tik kai kurie nueina per toli ir iš savo raciono išbraukia net vaisius.
Vaisiai patys savaime nėra blogi. Jie turi labai daug vitaminų ir mikroelementų, yra skanūs, reikalingi ir gali puikiai atstoti desertus. Štai čia ir yra esmė – vaisiai yra vietoj deserto, bet ne kaip papildomas saldus skanus produktas.
Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė viename iš interviu portalui Elaima.lt pasakojo pastebėjusi, kad lietuviai vartoja daug vaisių ir galvoja, kad patenkins penkių porcijų per dieną poreikį, nors naujausios studijos sako, kad kasdien reikėtų suvalgyti dvi porcijas vaisių ir šešias daržovių.
„Viena iš mitybos klaidų – sultys. Jos turi labai daug cukraus. Trinant glotnutį (smoothie), skaidulos jame lieka, bet sulčių stiklinėje yra 4–5 apelsinai. Net morkų sultyse itin daug cukraus“, – pastebėjo T.Šliažaitė.
Mitybos specialistė Vaida Kurpienė, pasakodama Elaimai.lt apie savo mitybos įpročius, irgi teigė, kad „sultys – tai desertas, turintis labai daug cukraus ir sukeliantis alkį.“ Tad jų specialistė geria labai labai retais atvejais ir tik natūralių.
Taigi susidaro aiškus vaizdas: geriau vartoti šviežius vaisius, o ne sultis. Pastarosioms prireikia didelio kiekio vaisių, jose labai daug cukraus ir kalorijų, o žmogus jaučiasi ne kiek pavalgęs, kiek tik atsigėręs.
Kas dar svarbu?
Mitybos ir dietologijos akademijos spaudos atstovė Alissa Rumsey iš Niujorko Womenshealth.com pasakojo, kad manymas, jog vaisių vartojimas gali sugadinti sveiką mitybą, atsirado dėl nesuvokimo, kuo skiriasi natūralus cukrus ir kitų rūšių cukrus.
Natūralus cukrus randamas vaisiuose, pieno produktuose, krakmolingose daržovėse (pavyzdžiui, bulvėse). Tokį kūnas ir smegenys panaudoja kaip kurą, natūralus cukrus suteikia mums energijos. Taip pat, jei tikrai įsiklausytume į savo organizmą, turėtume pajusti, kad, pavalgius vaisių, nebesinori saldumynų, nes vaisiuose esantys mikroelementai suteikia sotumo. Kaip ir ląsteliena – ji ilgesniam laikui užpildo skrandį ir apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje svyravimų.
Per daug cukraus, nesvarbu, kurios rūšies, padidina cukraus kiekį kraujyje, ir tai skatina insulino išsiskyrimą.
Štai kas kita kalbant apie limonadus ir sultis iš pakelių – tai kategorija gėrimų, kurių derėtų vengti, nes juose yra pridėtinio cukraus.
Ir yra dar vienas svarbus aspektas. „Per daug cukraus, nesvarbu, kurios rūšies, padidina cukraus kiekį kraujyje, ir tai skatina insulino išsiskyrimą. Kadangi insulinas yra kaupimo hormonas, jis kaupia cukraus kraujyje perteklių riebalų pavidalu, daugiausia – pilvo riebalų. Taip pat per didelis cukraus suvartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų ir diabeto rizika“, – paaiškina A.Rumsey.
Todėl ir svarbu nepadauginti net ir iš esmės gerų dalykų, tokių kaip vaisiai. Nereikia jų išbraukti iš raciono, reikia tik daugiau vartoti ne vaisių, o šviežių daržovių.
Vaisių patariama suvalgyti po dvi porcijas per dieną. Viena porcija – tai puodelis kokių nors uogų, nedidelis šviežias vaisius (tarkime, obuolys ar mažas apelsinas), skiltelė meliono ar arbūzo arba pusė greipfruto.
Vaisius reikia vartoti tuščiu skrandžiu ir, suvalgius jų, nuo pusvalandžio (jei valgėte vandeningą vaisių) iki valandos (jei valgėte bananą) nieko nevalgyti. Taip pat geriausia juos valgyti pirmoje dienos pusėje, kad organizmas iš jų gautus angliavandenius panaudotų kaip energijos šaltinį.
Jei jaudinatės dėl per didelio cukraus kiekio savo mityboje, galite atkreipti dėmesį į sąrašą vaisių, kurie turi daugiausia cukraus – jų galite vartoti rečiau, bet neišbraukite visiškai iš savo raciono, nes šie vaisiai bei uogos turi galybę naudingų vitaminų ir mikroelementų. Tai granatai, mangai, kriaušės, abrikosai, nektarinai, saldžios vyšnios, bananai, vynuogės, slyvos, mandarinai, persikai, apelsinai.