Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaizdo pasakojimas. Natūralios medicinos gydytoja mityba: kokius saldiklius saugu vartoti

Kokios yra cukraus alternatyvos ir kurias saugiausia vartoti? Kuo skiriasi baltasis ir rudasis cukrus? Kas geriau – klevų ar agavų sirupas? Į šiuos klausimus atsako natūraliosios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė.

Tautvilė Šliažaitė – buvusi teisininkė, gyvenanti Londone ir ten baigusi Natūralios medicinos universitetą. Ji yra Lietuvoje dar naujos srities – natūralios medicinos gydymas mityba – atstovė. Specialistės teigimu, pakeitus mitybą galima atsikratyti daugybės ligų arba jas apmalšinti.

Inesa De La Roche nuotr.
Inesa De La Roche nuotr.

Praeitą savaitę vaizdo medžiagoje specialistė pasakojo, kokių dirbtinių saldiklių reikia vengti labiausiai.

Šią savaitę Tautvilė pasakoja, kad cukrus yra visų ligų sukėlėjų maitintojas. Tačiau visiškai išvengti jo mūsų mityboje nėra įmanoma.

Koks skirtumas tarp baltojo ir rudojo cukraus? Rudasis turėtų būti gaminamas iš cukranendrių, baltasis gaminamas iš cukrinių runkelių. Lietuvoje nėra cukranendrių, todėl lietuviškas rudasis cukrus gaminamas iš pakaitintų cukrinių runkelių arba įdedama šiek tiek melasos, kad cukrus pakeistų spalvą, pasakoja mitybos specialistė. Taigi jis nėra vertingesnis už baltąjį.

Kalbant apie agavų sirupą, daug žmonių jį vartoja, nes sirupo glikeminis indeksas yra mažas (20–30). Šis indeksas parodo, kaip greitai mūsų organizme maistas paverčiamas į gliukozę. Kuo skaičius mažesnis, tuo produktas vertingesnis. Tačiau apie 80 proc. agavų sirupo sudaro fruktozė. Jei nenorite priaugti svorio ar turėti vadinamąsias „riebias“ kepenis, reikėtų riboti fruktozės kiekį.

Kita cukraus alternatyva – klevų sirupas – turi gana aukštą glikeminį indeksą (apie 55), o maistinių medžiagų kiekis yra mažas.

Kaip sveikiausias saldžių produktų alternatyvas Tautvilė įvardija kokosų žiedų cukrų, kuriame yra nedaug fruktozės, o ir glikeminis indeksas pakankamai nedidelis; vitaminų B vertingą natūralų medų, į kurį papildomai nepridėta cukraus; ksilitolį – jo itin žemas glikeminis indeksas (7), todėl tinka ir diabetikams; steviją, kurios glikeminis indeksas lygus nuliui ir ją sveikiausia vartoti.

O tai, koks yra skirtumas tarp rudojo ir baltojo cukraus ir kodėl cukraus reikėtų vartoti kuo mažiau, sužinosite peržiūrėję vaizdo medžiagą.

VIDEO: Alternatyva cukrui: saldikliai, kuriuos saugu vartoti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais