Kaip taisyklingai vakarieniauti?
Visos žinome, kad vakarais neverta riebiai ar saldžiai valgyti, tik štai... pristinga valios. Pirmiausia pasiryžkime, jog vakarais jokiu būdu nevalgysime saldumynų ir nesimėgausime maistu prieš miegą. Būtų idealu, jei vakaro patiekalas neviršytų 400–500 kcal normos. Tokios vakarienės variantų – begalės, bet keisti valgiaraštį derėtų pamažu. Pirmiausia taip maitintis pabandykime, pavyzdžiui, tris kartus per savaitę, vėliau pamažu stengsimės nekaloringa vakariene mėgautis kasdien. Iš pradžių kojos turbūt pačios neš prie šaldytuvo, nes jusite lengvą alkį, tad tokiu atveju geriau ieškokite kompromiso – suvalgykite iš šaldytuvo ištrauktą neriebų jogurtą ar sukrimskite obuolį.
Nekaloringai vakarienei puikiai tiks liesa mėsa, žuvis, jūrų gėrybės, ankštinės kultūros, kiaušiniai, dribsniai, neapdoroti ryžiai, grikiai. Neprašausite pro šalį, jei per vakarienę valgysite daug daržovių: jos sukelia sotumo pojūtį ir neturi daug kalorijų. Ypač naudingi įvairūs kopūstai, morkos, salierai, prieskoninės daržovės. Tinka ir visi vaisiai, tik bananais geriau nepiktnaudžiauti.
Jūsų dėmesiui – keletas vakarienės variantų
Spagečiai su jūrų gėrybėmis
Reikės 100 g spagečių, 200 g krevečių ar midijų, pomidorų padažo. Beje, pastarąjį pasigaminti galite pačios: tereikia 2 vidutinio dydžio pomidorų, žiupsnelio bazilikų, petražolių ir krapų, šiek tiek pipirų ir viską sutrinti elektrine trintuve.
Į keptuvę įpylusios šaukštą alyvuogių aliejaus, 5–8 min. kepkite jūrų gėrybes, supilkite padažą ir patroškinkite dar 10 minučių. Išvirkite spagečius, sudėkite juos į plačią lėkštę, o į jos vidurį supilkite jūrų gėrybes su padažu. Papuoškite žalumynais.
Lašiša su ryžiais ir brokoliniais kopūstais
Orkaitėje ant grotelių iškepkite 100 g pasūdytos ir pipirais pabarstytos lašišų filė. Išvirkite arba ištroškinkite garuose 100 g ryžių ir 50 g brokolinių kopūstų. Žuvį apšlakstykite citrinos sultimis, užbarstykite šviežių krapų ir tiekite su ryžiais bei brokoliniais kopūstais.
Vištos krūtinėlė su troškintomis daržovėmis
Kubeliais supjaustykite 100 g vištos krūtinėlės (be odos), padalykite žiedynais apie 100 g žiedinių kopūstų, kubeliais supjaustykite saldžiąją papriką, kelias morkas ir svogūnus ir viską sudėkite į puodą. Įberkite porą šaukštų šaldytų žaliųjų žirnelių ir troškinkite. Prieš baigdamos virti, pagardinkite keliomis sutrintomis česnako skiltelėmis, mėgstamais žolelių prieskoniais ir nedideliu gabalėliu sviesto (nebūtinai).
Grikiai su daržovėmis ir padažu
Nuplaukite apie 200 g grikių kruopų ir išvirkite. Kol jos verda, paruoškite daržovių mišinį: brokolinius kopūstus (arba briuselinius kopūstus), morką, svogūną, saldžiąją papriką, cukiniją, šparagines pupeles apkepkite keptuvėje su šaukštu alyvuogių aliejaus, įdėkite savo gamybos pomidorų padažo (sutrinkite pomidorą su prieskoninėmis žolelėmis ir česnako skiltele) ir įpilkite porą šaukštų vandens. Grikius sudėkite į lėkštę, užpilkite daržovių troškinio ir pabarstykite žalumynų.
Varškės apkepas su vaisiais
200 g liesos arba pusriebės varškės sumaišykite su kiaušiniu, šaukštu miltų ir sauja džiovintų vaisių (razinų, slyvų, abrikosų). Kepkite apkepą orkaitėje ir patiekite su liesu jogurtu, suplaktu su saujele šaldytų uogų.
Vištienos salotos su ananasu ir grybais
Supjaustykite 100 g virtos vištos krūtinėlės ir sumaišykite su 70 g ananaso, supjaustyto kubeliais (konservuoti netinka). Išvirkite 100 g pievagrybių, supjaustykite juos į keturias dalis ir sumaišykite su vištienos ir ananasų gabalėliais. Paruoškite natūralaus jogurto, suplakto su žalumynais, skiltele česnako ir maltais juodaisiais pipirais, padažą ir užpilkite ant vištienos.
Taip pat skaitykite:
Daržovės ir vaisiai lieknėjimui
Trys gudrybės, padedančios išsaugoti liekną taliją
Medžiagų apykaitą spartinanti dieta. Labai veiksminga!