2023 08 14

Valgau „iš nervų“: kaip sustoti ir suvaldyti emocinį valgymą

Kai su sunkiomis gyvenimo situacijomis kovoti tampa per daug sudėtinga, kai kurie žmonės pasirenka maistą kaip paguodos prizą, t.y. pradeda valgyti vedami emocijų, nors fiziologinio poreikio nėra. Pasak gydytojos dietologės doc. Rūtos Petereit, yra tokios smegenų dalys, kurios „apdovanoja“ save gavusios riebaus ar daug cukraus turinčio maisto, o toks elgesys, už kurį „atlyginama“, tikėtina, jog atsikartos. Tad kaip atpažinti emocinį valgymą ir jį laiku suvaldyti?
Emocinis valgymas
Emocinis valgymas / Shutterstock nuotr.

Dietos – vienas iš rizikos veiksnių

„Emocinis valgymas, o dažniausiai persivalgymas, neretai nuveda prie dietų. Dieta iš tiesų laikoma padidėjusio polinkio į emocinį valgymą rizikos veiksniu. Nuolat kovojant su alkio pojūčiu, galima prarasti ryšį su alkio ir sotumo jausmais, o tai yra papildomas emocinio valgymo vystymosi rizikos veiksnys“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Clinic Agatas“ dietologė.

Taigi polinkis valgyti reaguojant į neigiamas emocijas ar stresą, anot gydytojos, yra atsakas stresinei būsenai – fiziologinės streso reakcijos imituoja vidinius pojūčius, kurie sukelia sotumo jausmą. Todėl nepakankamai valgydamas organizmas negali atskirti savo nustatyto maisto apribojimo nuo tikro maisto trūkumo ir tai pradeda veikti bado režimu: sulėtėja medžiagų apykaitos greitis, padidėja alkis bei apetitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis