Beje, mitybos specialistai pabrėžia, jog tai, ką mes valgome taip pat turi įtakos savijautai. Juk jeigu karštą dieną mėgausimės itin aitriu maistu, galime pajusti tikrai velnišką karštį! Ką bekalbėti apie tai, jog taliją papuoš keli kilogramai, jei įniksime save atgaivinti riebiais ledais. Taigi, kokių taisyklių būtina laikytis?
Rekomenduojama
- Gerkite, gerkite ir dar kartą gerkite. Žinoma, ne svaigiuosius gėrimus, o vandenį. Viskas labai paprasta – prisipilkite buteliuką vandens ir gurkšnokite. Taip matysite, kiek išgeriate, ir galėsite laiku papildyti atsargas. Puikiai tiks ir vanduo su citrina, imbieru, uogomis, kompotai. Tačiau esminė taisyklė – cukraus naudoti reikėtų kuo mažiau, o dar geriau, apsieiti be jo.
- Sakykite „taip“ arbatai. Žolelių arba žalioji arbata gali netgi atvėsinti. Ne veltui rytų šalyse žalioji arbata prilyginama tikram stebuklui. Taigi, skanaukite į sveikatą, kadangi arbatos puodelis padės ne tik atsikratyti troškulio, bet ir atsigaivinti, suteiks jėgų.
- Vaisiai. Valgykite į sveikatą ir organizmą palepinkite vitaminų bomba. Tuo labiau, kad vasaros vaisiuose itin daug vandens, kurio mūsų kūnas karštomis dienomis tiesiog trokšte trokšta. Obuoliai, kriaušės, persikai, nektarinai, arbūzai... Sąrašą pratęskite patys.
- Daržovės – gerai dienos pradžiai. Tinka agurkai, pomidorai, lapinės salotos, prieskoninės žolelės, kopūstai tegu būna jūsų valgiaraštyje įrašyti pirmu numeriu. Jie neapsunkina skrandžio, tačiau dovanoja energijos ir jėgų.
- Rauginti pieno produktai taip pat neblogas pasirinkimas. Jie malšina troškulį, yra lengvai virškinami, organizmą aprūpina reikiamomis medžiagomis. Drąsiai mėgaukitės kefyru, rūgpieniu, varške.
- Vakare, kai karštis nebėra toks alinantis, mūsų apetitas prabunda, o tada užsimanome kokio nors ne itin sveiko maisto, aplieto riebiu padažu... Vertėtų atsispirti pagundai ir vakare neapkrauti savo organizmo greitais valgiais. Geriau rinkitės daržovių salotas ar vieną kitą sultingą vaisių, kefyro stiklinę, varškę.
Nerekomenduojama
- Itin vilioja šalti ledai, gėrimai, paskaninti ledukais? Verčiau nepersistenkite, kadangi labai šaltas maistas ir gėrimai neigiamai veikia ne tik dantis, bet ir virškinamąjį traktą. Tuo labiau, kad rizikuojate ir savo sveikata. O skaudanti gerklė vasaros metus – ne pats maloniausias išgyvenimas.
- Saldumynai – tortai, pyragai, sausainiai, saldainiai ir begalė kitų skanėstų. Juose esančios medžiagos eikvoja mūsų energiją, be to, grasina papildomais kilogramais. Vasarą rekomenduojama mėgautis natūraliais saldumynais – vaisiais ir uogomis, namuose gamintais ledais, trintais kokteiliais, granitomis (receptus rasite žemiau).
- Gazuoti saldūs gėrimai. Veikiausiai žinote kokia jų „nauda“ – celiulitas, skrandžio dirglumas, energijos stoka.
- Marinuoti, sūdyti, rūkyti produktai. Tokiam maistui virškinti organizmas reikalauja itin daug energijos. Vadinasi, karščio bangų sulauksime į valias. Taip pat atsisakykite aitrių prieskonių bei riebios mėsos.
- Alkoholis. Svaigieji gėrimai skatina dehidrataciją, dar labiau didina apetitą, o ir patys yra gana kaloringi. Susimąstyti verta ir dėl kavos, kuri taip pat sendina organizmą bei iš organizmo pašalina skysčius.
Receptai, kuriuos verta išmėginti:
Kaip gaminti
1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.
2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.
3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.
4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.
5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!
Suskleisti
Kaip gaminti
Melioną išskobkite - bus dubenėlis. Jo minkštimą bei kitus vaisius susmulkinkite, sutraiškykite riešutus, supilkite citrinos sultis, įberkite smulkinto imbiero bei sumaišykite su medumi.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Sultenės: (lapelių) 1.00 sauja
Alyvuogės:
1.00 vnt. (mažas indelis juodųjų su kauliukais)
Paprikos:
2.00 vnt. (raudona ir geltona saldžioji)
Kaip gaminti
1. Paprikas supjaustykite juostelėmis, kiaušinius supjaustykite į keturias dalis, salotų lapelius nuplaukite ir nusausinkite, ridikėlius po kelis kartus įpjaukite įstrižai, neįpjaukite iki galo.
2. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvų aliejų, citrinų sultis ir čiobrelius, pasūdykite, paskaninkite pipirais. Visas sudedamąsias salotų dalis išdėliokite į salotines ir apšlakstykite užpilu. Prie salotų puikiai tinka šviežia bandelė.
Čiobreliai taip pat labai stipraus aromato ir turėtų būti saikingai vartojami, jie labai tinka tik su tokiais pat aromatingais prieskoniais – mairūnais, rozmarinais arba laurų lapais. Šios žolelės puikiai tinka į kepsnius, sriubas, grybų patiekalus, pikantiškas salotas, troškinius, ryžius.
Suskleisti
Ingredientai
Avietės:
2.00 st. (ir / arba kitos šaldytos uogos – mėlynės, gervuogės, žemuogės)
Suskleisti
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių ir sulčių)
Kaip gaminti
- Į puodą supilkite 1 litrą pieno ir įmeskite 100 g sviesto. Kol pienas užvirs, į litrinį stiklainį supilkite 2 stiklines smulkaus cukraus ir 1 šaukštelį krakmolo.
- Išmaišykite, įmuškite 5 trynius ir viską išsukite. Tuomet dar įpilkite truputį pieno ir stiklainį, uždarę dangteliu, plakite, kol susidarys grietinės tirštumo masė.
- Kai pienas užvirs, nuolat maišydami, supilkite išplaktą masę ir kaitinkite, kol užvirs. Maišyti būtina, kad nesutrauktų masės. Jei pienas nelabai šviežias, galite įdėti šaukštą krakmolo arba truputį geriamosios sodos.
- Kad ledai būtų geresnio skonio, vertėtų įtarkuoti citrinos ar apelsino žievelę arba įdėti ištirpinto padeginto cukraus šaukštą.
- Užvirusią masę su puodu įstatykite į indą su šaltu vandeniu ir maišykite, kol atvės iki kambario temperatūros. Po to palikite visiškai atvėsti.
- Visą masę supilkite į polietileninį maišelį ir įkiškite į kamerą. Po kiek laiko apverskite maišelį ir vėl palikite šalti.
- Į sustingusią masę išspauskite citrinos sultis ir, įvynioję maišelį į rankšluostį, paspaudykite jį, kad masė išsimaišytų ir neliktų ledo gabalėlių. Ledai paruošti.
- Išpilstykite į ledaines, papuoškite šviežiais ar konservuotais vaisiais, šokolado trupinėliais ar apipilkite mėgstamu sirupu.
Suskleisti
Ingredientai
Imbieras:
1.00 arbat. š. (1–2 - smulkiai sutarkuoto)
Kaip gaminti
- Nėra nieko paprasčiau – sumaišykite viską ir gerkite. Geriausia gėrimo porciją susimaišyti prieš pat vartojimą.
Šaltinis: woman.ru
Suskleisti
Kaip gaminti
- Mėlynes ir avietes nuplaukite, bananus nulupkite ir supjaustykite.
- Viską sudėkite į indą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagardinkite graikiniais riešutais arba moliūgų sėklomis.
Suskleisti