Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valgymas ankstyvesniu metu gali padėti numesti svorio

Svorio problemos visuomet bus „madingos“ ir amžinai aktualios. Na, bent jau taip atrodo žvelgiant į atliekamus tūkstančius tyrimų, siūlomas krūvas patarimų ar išrandamas vis naujas dietas.
Jis ir Ji
Jis ir Ji / Fotolia nuotr.

O kas, jei jums pasakytų, kad svarbiausia ne tai, ką valgome, bet kuriuo metu atliekame šį širdžiai ir skrandžiui mielą procesą? Remiantis naujausio Ispanijoje atlikto tyrimo išvadomis, teigiama, kad jei pagrindinį dienos maistą valgytume prieš 15 val., tuomet galėtume numesti svorio ar išsaugoti dailią figūrą.

Atlikto tyrimo rezultatai buvo publikuoti ir paskelbti žurnale The International Journal of Obesity. Tyrime dalyvavo 420 moterų ir vyrų, turinčių antsvorio. Šie žmonės ir jų valgiaraštis buvo stebimi apie 20 savaičių, o dienos kalorijų norma siekė apie 1 400 kcal. Ką tyrėjai pastebėjo? Tie, kurie pietus valgydavo ankstesniu dienos metu, numetė daugiau svorio negu tie, kurie užkandžiaudavo vėlesniu laiku (pirmuoju atveju buvo numesta apie 11 kg, antruoju – apie 9 kg svorio). 

„Šios vienos ilgiausiai trunkančių studijų atskleidė, kokią įtaką maisto valgymas tam tikru paros metu gali turėti veiksmingam svorio kritimui“, – teigia vienas tyrimų autorių neurologas Frankas Scheeras iš Brigham and Women's ligoninės Bostone. Ir tai turi pagrindo, nes gamtoje tokios ypatybės jau seniai pastebėtos, t. y. miegas ir biologinis laikrodis gyvūnams padeda reguliuoti svorį.

Vis dėlto didžiausias tyrimo atradimas buvo ne tik tai – juk dauguma besilaikančiųjų dietos ne kartą girdėjo, kad vėliau užkandžiauti kenkia ne tik figūrai, bet ir sveikatai. Kadangi dietos šalininkai šiuo atveju buvo suskirstyti į grupes ir iš anksto buvo žinoma, kokiam tipui (ankstyvųjų ar vėlyvųjų valgytojų) jie priklauso, tai padėjo geriau išanalizuoti jų įpročius ir parinkti tinkamus metodus svoriui mesti. Tokios didelės įtakos neturėjo nei pratimai, nei miego įpročiai ar alkis.

Be to, tyrimai atskleidė, kad vakarais mėgstantys pavalgyti dažniau praleisdavo progą pasimėgauti pusryčiais nei ankstyvieji valgytojai. Taigi, norėdami numesti svorio, tiesiog turėtumėte pakoreguoti valgiaraštį ir pagrindinį dienos valgį perkelti į ankstyvesnį metą. O daugiausia problemų iškildavo tiems, kurie labiausiai prisivalgydavo per vakarienę.

„Kaip rodo atlikti tyrimai, turėtume pradėti galvoti ne tik apie tai, ką valgome, bet ir kada valgome. Gali būti, kad šis būdas padėtų kovoti su nutukimu“, – mano neurologas F. Scheeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas