Kodėl negerai valgyti vien vaisius
Pirmiausia pašnekovė pabrėžė, kad vaisiai ir uogos yra labai sveikas maistas ir bijoti juose esančio cukraus neverta. Kita vertus, tai nėra ir pilnavertis patiekalas. Pasak jos, vaisius ir uogas galima pavadinti sveiku ir labai maistingu desertu. Taip pat jie gali būti patiekalo dalis, bet tikrai ne pagrindinis patiekalas.
Pagal subalansuotos lėkštės metodą, labai svarbu, kad lėkštėje būtų baltymų, riebalų, angliavandenių ir skaidulų. Baltymų (mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno produktų, ankštinių) turėtų būti delno dydžio porcija. Jie stabilizuoja gliukozės lygį kraujyje ir jos pasisavinimą iš maisto. Angliavandenių taip pat rekomenduojama maždaug kumščio dydžio porcija. Tai įvairios kruopos, ankštiniai (tai daržovės, turinčios tiek baltymų, tiek angliavandenių), šakninės daržovės (bulvės, saldžiosios bulvės, pastarnokai ir pan.) ir vaisiai, kurie beje dar turi ir daug skaidulų. Tačiau, jeigu valgysime vien vaisius ir uogas, gausime tik angliavandenių ir skaidulų.
„Valgant vien tik angliavandenių turintį maistą, kuriame nėra kitų sudedamųjų dalių, mūsų kraujo cukrus gali užkilti per aukštai, o vėliau jis staigiai nukrenta. Todėl ne tik vėl greitai norėsime valgyti, bet tokie cukraus kiekio šuoliukai kenkia mūsų organizmui, skatina uždegiminius procesus, gali sujaukti energijos apykaitą, prisidėti prie svorio didėjimo, paveikti mūsų nuotaiką“, – teigė mitybos specialistė.