Taigi, jei gyventume organizmui idealiomis sąlygomis, niekada nesirgtume ir visada būtume kupini jėgų. Deja, kas iš mūsų gali pasigirti idealiu gyvenimo būdu?
Greitas testas: kiek užterštas jūsų organizmas?
Suprantama, šis testas tik preliminarus, tad visiškai objektyvaus atsakymo nesitikėkite. Tačiau tai puikus būdas patyrinėti savo organizmo būklę. Juk nedažnai tai darote, tiesa? Jūsų dėmesiui – 15 orientacinių klausimų.
- Ar dažnai vargina slogi nuotaika, mieguistumas, energijos stygius?
- Vargina pagausėjęs, aštraus kvapo prakaitas?
- Dažnai juntate iš burnos sklindantį nemalonų kvapą?
- Skundžiatės prasta atmintimi?
- Dažnai tirpsta rankos ar kojos?
- Turite antsvorio?
- Dažnai vargina peršalimo ligos?
- Dažnai skauda galvą?
- Kamuoja miego sutrikimai?
- Dažnai užkietėja viduriai?
- Pavalgius pučia vidurius?
- Tuštinatės rečiau nei kartą per dieną?
- Dažnai valgote baltų miltų gaminius bei saldumynus?
- Vartojate alkoholį?
- Gyvenate sėslų gyvenimo būdą?
Į kuo daugiau klausimų atsakėte teigiamai, tuo aiškiau, kad jūsų organizmas nėra pačios idealiausios būklės.
Įsidėmėkite:- Jei turite sveikatos problemų, laukiatės kūdikio, vartojate vaistus ir pan., nežaiskite su savo sveikata – dėl jums tinkamų organizmo valymo būdų pirmiausia pasikonsultuokite su kvalifikuotu natūraliosios medicinos ar mitybos specialistu.
- Turėkite galvoje, kad net pati veiksmingiausia dieta neduos norimų rezultatų, jei organizmo nevalysite kompleksiškai. Kitaip tariant, sveiką mitybą būtina derinti su aktyviu judėjimu, vartoti pakankamai skysčių, reguliariai eiti į pirtį. Kai kurie specialistai dar rekomenduoja klizmas ir kt.
- Nesigriebkite radikalių organizmo valymo būdų. Ypač jei tai darote pirmą kartą ir be specialistų priežiūros. Viskas turi vykti pamažu, palaipsniui, kad organizmas nepatirtų šoko.
Ruošiame žarnyno „šluotą“
Kodėl svarbu valyti žarnyną? Daugelis mūsų vartojame daug baltų miltų gaminių, o kur dar mielės, krakmolas ir kitokie organizmui ne itin draugiški produktai. Visa tai nusėda ant žarnyno sienelių ir trukdo jam pasisavinti iš maisto naudingąsias medžiagas.
Štai paprastas greitai paruošiamas receptas. Žinoma, tikėtis, kad ši priemonė viena „iššluos“ iš jūsų žarnyno viską, ką sukaupėte per žiemą, o gal net metų metus, neverta. Tačiau ji gali būti puiki įžanga į nuoseklesnį organizmo valymą.
Kaip paruošti?
1. Sumaišykite po 3 šaukštus daigintų kviečių grūdų, kviečių sėlenų ir linų sėmenų. Trintuvu sutrinkite viską iki vientisos masės. Sukrėskite į stiklainį ir pastatykite į šaldytuvą.
2. Ryte tuščiu skrandžiu suvalgykite po 1–2 šaukštus šios smulkintos masės, užgerdama stikline drungno vandens.
Kuo naudinga?
Šis daigintų kviečių, sėlenų ir linų sėmenų „kokteilis“ padeda iš žarnyno pašalinti maisto likučius ir kitas nereikalingas medžiagas, greitina ir gerina virškinimą, šalina toksinus.
Panašiai veikia ir malti moliūgai. Tereikia nusipirkti ekologiškų moliūgų sėklų ir su visais lukštais rupiai sumalti kavamale. Dėkite jų į žaliuosius kokteilius, sultis, košes ar kt. Jie ne tik „šluoja“ žarnyną, bet ir yra puiki profilaktinė priemonė nuo žarnyno parazitų.
Detoksikuojančių sulčių penketukas
- Kviečių želmenų sultys.
- Jaunų kiaulpienių lapų sultys.
- Kopūstų sultys.
- Burokėlių sultys.
- Morkų sultys.
Taip pat skaitykite: Vertingiausios vaisių ir daržovių sultys: ką kurios gydo?
Verta žinoti!
Organizmą valančias sultis galite gerti tarp valgymų – maždaug 20 min. prieš valgį. Arba galite daryti iškrovos dienas. Tarkime, kartą per savaitę. Tą dieną patartina nieko nevalgyti, pakaitomis gerkite tik organizmą valančias sultis ir drungną šaltinio ar kokybišką mineralinį vandenį. Ryte galite gerti vandenį, praskiestą citrinų sultimis. Per dieną reikėtų išgerti 3–5 stiklines įvairių valomųjų sulčių ir apie 2–3 l vandens. Šią valomąją sulčių programą galima tęsti savaitę ar dar ilgiau, bet, jei neturite panašios patirties, iš pradžių būtinai pasitarkite su specialistu.
Sultis vertėtų gerti saikingai. Ypač žalumynų. Jei nesate pratusi, kiaulpienių ar kviečių želmenų sultis pradėkite vartoti nedideliais kiekiais – po 20–30 ml per dieną. Galite skiesti jas vandeniu. Iškrovos dienomis šių sulčių dozę galite padidinti iki 100 mililitrų.
Organizmą valančioms sultims tinkamiausios ekologiškai užaugintos daržovės bei žalumynai. Derėtų paisyti sezoniškumo – visą žiemą rūsyje laikytų daržovių sultys nebus tokios vertingos kaip šviežiai užaugintų.
Jei turite kokių nors sveikatos problemų ar vartojate vaistus, pirmiausia pasikonsultuokite su gydytoju, geriausiai natūraliosios medicinos žinovu. Būtina žinoti apie tam tikras sulčių savybes, pavyzdžiui, kad burokėliai tirština kraują, kviečių želmenų sultys gali šiek tiek didinti skrandžio rūgštingumą ir pan.
Organizmo valymas pagal tibetiečius
Ar šio organizmo valymo būdo autorystė iš tiesų priklauso tibetiečiams, dabar atsekti, ko gero, būtų sunku. Tačiau jis pasaulyje populiarus jau ne vienerius metus. Įvairiuose sveikos gyvensenos forumuose žmonės dalijasi asmenine patirtimi, kaip, laikydamiesi šios valomosios dietos, pasijuto daug žvalesni bei sveikesni, atsikratė antsvorio ir pan.
Svarbu! Šiam receptui patariama naudoti tik ekologiškus, neapdorotus ruduosius ar laukinius ryžius.
- Pirmą dieną paimkite 3 šaukštus ryžių ir užpilkite šalto vandens stikline.
- Antrą dieną paimkite kitą stiklinę ir vėl užpilkite 3 šaukštus ryžių vandeniu.
- Trečią dieną abiejose stiklinėse su ryžiais pakeiskite vandenį ir pasiruoškite trečiąją ryžių porciją, t. y. užpilkite 3 šaukštus ryžių šaltu vandeniu.
- Ketvirtą dieną paruoškite naują ryžių ir vandens stiklinę, o prieš tai užpiltose trijose pakeiskite vandenį. Ir taip darykite tol, kol paruošite šešias stiklines.
- Tą dieną, kai ruošite šeštąją stiklinę, nuo pirmosios nupilkite vandenį ir išvirkite ryžių košę. Valgykite ją be jokių pagardų: druskos, sviesto, prieskonių.
- Kitą dieną gaminkite košę iš antros stiklinės ir taip toliau, kol suvalgysite visas šešias porcijas.
Verta žinoti!
- Suvalgiusi ryžių košės, nieko daugiau nevalgykite ir negerkite bent 3–4 valandas.
- Apskritai tas dienas, kol valgysite ryžius, atsisakykite miltų ir bulvių patiekalų, saldumynų, bet kokių riebalų, mėsos, nevartokite alkoholio ir nerūkykite. Tinkamiausias lengvai virškinamas maistas, kuriame gausu ląstelienos: įvairios žalios ir troškintos daržovės, ypač burokėliai, kopūstai, įvairūs žalumynai, vaisiai, šviežiai spaustos sultys.
- Kai kurie specialistai pataria šios valomosios dietos laikytis tik 6 dienas ir ne dažniau nei kas tris mėnesius. Pasak kitų, ji tinkama ir ilgesniam laikui – kelioms savaitėms ar net mėnesiui. Tačiau pastaruoju atveju būtų geriausia ne eksperimentuoti, o pasitarti su dietologu ar kitu mitybos specialistu, ypač jei turite sveikatos problemų.