Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vargina aukštas kraujo spaudimas? Valgykite šią daržovę

Neseniai atliktas tyrimas rodo, kad kasdien suvalgant vieną didelį pomidorą gerokai sumažėja širdies ligų rizika žmonėms, perkopusiems 55 metus ir vyresniems, rašo „EverydayHealth“.
Pjaustomos daržovės
Pjaustomos daržovės / Vida Press nuotr.

Pomidorai yra vieni iš pagrindinių maisto produktų, kuriuos Amerikos širdies asociacija (AHA) rekomenduoja vartoti padidėjusiam kraujospūdžiui mažinti, ypač todėl, kad juose gausu kalio, kuris, kaip žinoma, mažina hipertenziją.

123RF.com nuotr./Pomidorai
123RF.com nuotr./Pomidorai

Naujas mokslinis straipsnis dar kartą patvirtina pomidorų įtaką širdies sveikatai.

Tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 7000 suaugusiųjų nuo 55 iki 80 metų amžiaus, metu Ispanijos mokslininkai nustatė, kad, kasdien suvalgant vieną didelį pomidorą, aukšto kraujospūdžio rizika gali sumažėti net 36 procentais.

„Pomidoras yra viena iš labiausiai vartojamų, plačiai prieinamų ir įperkamų daržovių visame pasaulyje, be to, jis yra svarbi geriausių dietų, pavyzdžiui, Viduržemio jūros regiono dietos, sudedamoji dalis“, – rašė viena iš tyrimo autorių gydytoja Rosa Maria Lamuela-Raventós, Mitybos ir maisto saugos tyrimų instituto direktorė ir Barselonos universiteto docentė.

Pasak mokslininkės, įvertinus tyrimo išvadas, galima teigti, kad pomidorų vartojimas gali turėti teigiamą klinikinį poveikį padidėjusio kraujospūdžio prevencijai ir valdymui.

Šių metų lapkritį žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“ paskelbtame tyrime dalyviai buvo stebimi trejus metus. Didžioji dalis tiriamųjų buvo moterys.

Tinka ir patiekalai iš pomidorų

Tyrimo pradžioje šiek tiek daugiau nei 82 proc. dalyvių jau turėjo aukštą kraujospūdį, tačiau visi dalyviai turėjo veiksnių, kurie kėlė didelę širdies problemų riziką, pavyzdžiui, diabetą, rūkymą, padidėjusį cholesterolio kiekį, nutukimą, ankstyvas širdies ir kraujagyslių ligas šeimoje arba tam tikrą šių veiksnių derinį.

Tyrimo metu dalyviai taip pat pildė klausimynus apie savo mitybą ir fizinį aktyvumą. Kasdienis pomidorų suvartojimas buvo nustatomas pagal tokius maisto klausimyno punktus kaip „žali pomidorai“, „pomidorų padažas“ ir „gaspačio“ – šalta ispaniška pomidorų sriuba, sumaišyta su tyru alyvuogių aliejumi, česnaku ir kitomis daržovėmis.

Shutterstock nuotr./Pomidorų sultys
Shutterstock nuotr./Pomidorų sultys

Nustatyta, kad didžiausias pokytis įvyko tiems tiriamiesiems, kurie kasdien vartojo daugiausia pomidorų ir jų gaminių. Šiems žmonėms fiksuotas ženklus kraujo spaudimo sumažėjimas.

Keli ankstesni tyrimai taip pat liudijo, kad pomidore esančios medžiagos padeda kovojant su hipertenzija. Tai lemia šiose daržovėse esantys tam tikri mineralai ir junginiai, pavyzdžiui, likopenas, kurie pasižymi antioksidaciniu ir priešuždegiminiu poveikiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas