Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vargina skausmingos menstruacijos? 10 būdų, kaip palengvinti jų skausmą

Menstruacijų skausmas neretai gali būti toks stiprus, jog gydytojai šiai būklei turi specialų pavadinimą – dismenorėja. Periodiški mėnesinių spazmai paprastai nereiškia, kad kas nors negerai su moters sveikata, tačiau kai kurie jų gali signalizuoti apie rimtas ligas.
Pilvo skausmas
Pilvo skausmas / 123RF.com nuotr.

Kodėl menstruacijos yra skausmingos?

Manoma, kad dismenorėją sukelia organizme esantys junginiai, žinomi kaip prostaglandinai. Kiekvieną mėnesį, prieš prasidedant mėnesinėms, gimdos gleivinėje padidėja prostaglandinų kiekis.

Didžiausias jis būna pirmą ir antrą mėnesinių dienomis, todėl menstruacijų skausmas tuomet būna intensyviausias. Mėnesinių periodu prostaglandinų kiekis mažėja ir spazmai rimsta.

Kai kurios moterys šio skausmo apskritai nejaučia, tačiau kitoms tai gali būti itin varginanti būklė, priverčianti gulėti lovoje mažiausiai porą dienų, kol spazmai sumažėja.

123RF.com nuotr./Mergina, mėnesinės
123RF.com nuotr./Mergina, mėnesinės

Ar šis skausmas gali būti kitų ligų požymis?

Menstruacijų spazmai paprastai nereiškia, kad kažkas negerai su sveikata, tačiau kai kuriais atvejais jie gali liudyti apie kitas sveikatos problemas, pavyzdžiui:

Endometriozė. Tai gimdos gleivinės audinio išplitimas netipinėse kūno vietose. Endometriumo židinių gali būti ne tik lyties organuose (kiaušidėse kiaušintakiuose, gimdoje), bet ir prie kitų dubens organų.

Gimdos fibromos. Tai nepiktybinės ataugos, atsirandančios gimdos sienelės viduje. Jų dydis gali svyruoti nuo vienos mažos ataugėlės iki kelių didelių.

Adenomiozė. Tai endometriumo (gimdos gleivinės) ląstelių išplitimas į gimdos raumenį. Adenomiozė gali būti ir sergant endometrioze, tačiau tokiu atveju audiniai atsiduria ne už gimdos ribų, bet vidiniame gimdos raumenyje.

Šių būklių sukeltas skausmas gali priminti mėnesinių spazmus, tačiau paprastai jis trunka ilgiau ir gali būti sunkesnis, nei įprasti menstruacijų skausmai. Jei jaučiate tokio tipo skausmą, svarbu laiku kreiptis į savo gydytoją ginekologą.

Dažnai menstruacijų spazmus moterys gali sumažinti namuose. Bet jei skausmas yra itin stiprus ir trikdo kasdienei veiklai, geriau pasitarti su gydytoju, kuris paskirs atitinkamą gydymą.

Štai 10 saugių ir veiksmingų būdų, kurie gali sumažinti mėnesinių skausmą:

1. Išbandykite jogą. Nesvarbu, ar tai būtų raumenų tempimas, ar atpalaiduojantis pozų poveikis – reguliari jogos praktika iš tiesų gali padėti palengvinti šio periodo spazmus.

Buvo atliktas tyrimas: 20 studenčių kartą per savaitę tris mėnesius dalyvavo valandos trukmės jogos programoje, kuriai pasibaigus pripažino, jog menstruacijų skausmas ir maudimas buvo mažesnis, teigiama tyrime, paskelbtame 2016 m. žurnale „Alternative and Complementary Medicine“.

Galite praktikuoti jogą prieš artėjant menstruacijoms ar per jas, tačiau kai kurie jogos instruktoriai pataria moterims vengti apverstų pozų (pavyzdžiui, stovėjimo ant galvos ar pečių).

2. Šilumos pagalvėlė. Uždėkite šildymo pagalvėlę ant pilvo – tai palengvins spazmus.

„Gimda yra raumuo, todėl viskas, kas padeda atpalaiduoti raumenis, pavyzdžiui, šiluma, gali būti naudinga“, – sako moterų sveikatos gydytoja Jackie Thielen iš Mayo klinikos Džeksonvilyje, Floridoje.

Iš tiesų, moksliniai tyrimai, paskelbti žurnale „Evidence-Based Nursing“, atskleidė, jog šiluma ant pilvo buvo tokia pat veiksminga, kaip ibuprofenas nuo menstruacijų skausmo. Dvi tyrimo dienas vienos moterys naudojo vien šilumos pagalves; kitos – šilumos pagalves ir ibuprofeną; trečia grupė – ibuprofeną arba placebą.

Gimda yra raumuo, todėl viskas, kas padeda atpalaiduoti raumenis, pavyzdžiui, šiluma, gali būti naudinga.

Geriausi rezultatai buvo šilumos su ibuprofeno naudojimo grupėje. 2014 m. žurnale „The Journal of Physiotherapy“ paskelbtoje apžvalgoje taip pat nustatyta, kad šiluma gerokai sumažino moterų mėnesinių skausmą.

3. Skausmą malšinantys vaistai. Saikingas nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, tokių kaip ibuprofenas arba naproksenas, vartojimas yra vienas geriausių būdų pažaboti mėnesinių skausmą, teigia gydytoja J.Thielen.

Taip yra todėl, kad šie vaistai mažina prostaglandinų kiekį organizme. Todėl išgėrus tabletę prieš pat mėnesinių pradžią, skausmą sukeliančių prostaglandinų kiekis gali ir nepadidėti, sako moterų gydytoja.

Žinoma, prieš bet kokių vaistų vartojimą būtina pasitarti su savo gydytoju, kad įsitikintumėte, jog nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra jums tinkamas pasirinkimas, ypač, jei turite skrandžio, inkstų ar kitų sveikatos problemų.

123RF.com nuotr./Vaistai nuo skausmo
123RF.com nuotr./Vaistai nuo skausmo

4. Akupunktūra. Akupunktūra gali padėti sumažinti menstruacijų spazmus, sako Jeannie Bianchi, licencijuota akupunktūros gydytoja San Franciske. Manoma, kad šis senovinis Azijos gydymo metodas atpalaiduoja nervų sistemą, leidžia daugiau kraujo pritekėti į vidaus organus ir numalšina uždegimą.

2016 m. Cochrane sisteminių apžvalgų duomenų bazėje paskelbtoje apžvalgoje ekspertai išnagrinėjo 42 tyrimus, kuriuose buvo pastebėtas akupunktūros teigiamas poveikis menstruacijų spazmams. Kiekvienas iš jų palygino akupunktūrą su tradiciniu gydymu (pavyzdžiui, vaistais nuo uždegimo) arba fiktyvia akupunktūros procedūra.

Daugelis tyrimų parodė, kad akupunktūros dalyvių grupė turėjo mažesnį mėnesinių skausmą ir neturėjo šalutinio poveikio. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad visų tyrimų kokybė nebuvo itin gera.

5. Kai kurios natūralios arbatos. Tam tikros žolelių arbatos gali padėti sumažinti menstruacijų skausmus, sako Sonya Angelone, registruota dietologė San Franciske. Kalbant apie žolelių arbatas, skirtas mėnesinių skausmui malšinti, tyrimų atlikta nedaug, tačiau žinoma, jog per menstruacijas moterys jau ne vieną šimtmetį jas vartoja.

Dažnai rekomenduojamos yra ramunėlių ir pipirmėčių arbatos, nes turi raminantį poveikį organizme. Taip pat gali padėti imbiero ar pankolio arbatos. Tačiau prieš jas vartodami, pasitarkite su savo gydytoju, nes, pavyzdžiui, pipirmėtė nerekomenduojama, jei turite padidėjusį skrandžio rūgštingumą.

6. Magnio vartojimas. Pasirodo, su maistu gaunamas magnis padeda sumažinti mėnesinių skausmą, sako DeJarra Sims, Bastyr universiteto San Diege dėstytoja. Magnio yra daugelyje maisto produktų, įskaitant migdolus, juodąsias pupeles, špinatus, jogurtą ir žemės riešutų sviestą.

Jei norite vartoti magnio papildus, pirmiausia pasitarkite su gydytoju, nes reikalinga magnio dozė priklauso nuo menstruacijų skausmo sunkumo ir kitų veiksnių.

7. Masažas su eteriniais aliejais. Remiantis moksliniais tyrimais, paskelbtais žurnale „The Journal of Obstetrics and Gynecology Research“, masažuodami odą tam tikrais aromatiniais eteriniais aliejais, galite sumažinti menstruacijų skausmą.

Tyrėjai paprašė 48 moterų, patiriančių menstruacijų skausmus ir kitus simptomus, apatinę pilvo dalį įmasažuoti eteriniais aliejais arba sintetiniais kvapais ir tai atlikti tarp menstruacijų.

Masažuodami odą tam tikrais aromatiniais eteriniais aliejais, galite sumažinti menstruacijų skausmą.

Abiejų grupių moterys pranešė apie mažesnį skausmą, tačiau eterinius aliejus naudojusi moterų grupė tikino patyrusi geresnių rezultatų. Remdamiesi moterų ataskaitomis, mokslininkai nustatė, kad po savęs masažo eteriniais aliejais skausmo trukmė sumažėjo beveik puse dienos.

Manoma, jog ypač naudingi yra levandų, šalavijų, mairūnų terapiniai eteriniai aliejai. Tačiau prieš juos naudodami įsitikinkite, kad įsigijote aukštos kokybės aliejus, kurių grynumas ir tyrumas patikrintas. Nacionalinė holistinės aromaterapijos asociacija siūlo grynus eterinius aliejus skiesti natūraliu kremu, losjonu ar baziniu aliejumi prieš tepant ant odos, kad būtų išvengta odos dirginimo.

8. Mankšta ir fizinis aktyvumas. Žinoma, kad natūralūs organizmo endorfinai pagerina nuotaiką. Tačiau jie taip pat turi ir skausmą malšinantį poveikį. Gerai žinomas būdas padidinti endorfinų kiekį yra aerobinių pratimų atlikimas.

2015 m. žurnale „Journal of Family & Reproductive Health“ paskelbtas tyrimas parodė, kad šimto moterų atlikti tempimo pratimai bei aerobiniai pratimai (tris kartus per savaitę du mėnesius) sumažino mėnesinių skausmus.

123RF.com nuotr./Atradus malonią fizinio aktyvumo veiklą pagerėja ne tik fizinė, bet ir emocinė sveikata
123RF.com nuotr./Atradus malonią fizinio aktyvumo veiklą pagerėja ne tik fizinė, bet ir emocinė sveikata

9. Subalansuota mityba. Mokslininkai nustatė, kad 33 moterims, patiriančioms dismenorėją, mažai riebalų turinti mityba padėjo palengvinti šios būklės spazmus ir skausmą, rodo tyrimai, paskelbti žurnale „Obstetrics and Gynecology“.

Pirmiausia sočiuosius riebalus, esančius gyvuliniuose produktuose, iškeiskite į sveikesnius, pavyzdžiui, alyvuogių aliejuje esančius nesočiuosius riebalus, siūlo Amerikos širdies asociacija. Apskritai, stenkitės, kad suvartojami riebalai būtų kuo geresnės kokybės, pavyzdžiui, esantys žuvyje ar riešutuose.

10. Kontraceptinės tabletės. Daugelio moterų teigimu, skausmingos mėnesinės palengvėja pradėjus reguliariai vartoti kontraceptines tabletes, mat jos sumažina kraujavimo kiekį, taip kartu sumažėja ir spazmai, teigia gydytoja J.Thielen.

Tačiau prieš vartodami bet kokias kontraceptines tabletes būtinai pasitarkite su savo ginekologu.

Parengta pagal www.everydayhealth.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas