MĖSAINIAI IR DEŠRAINIAI
Fotolia nuotr./Mėsainis |
Jie dažnai yra vieni mėgstamiausių vasaros užkandžių, kurie žaibiškai greitai dingsta nuo vaišių stalo. Mėsainių ir dešrainių nebūtina braukti iš valgiaraščio – galima rinktis patobulintą ir sveikesnį variantą. Pavyzdžiui, įprastą sviestinę bandelę pakeiskite neskaldytų grūdų duonele, o kiaulieną ir jautieną, kurių 100 g yra apie 180 kcal ir net 17 g riebalų, – kalakutienos kepsneliais. Jie nėra tokie riebūs ir kaloringi: suvalgius 100 g, gaunama tik 100 kcal. Labiausiai patariama vengti itin riebių priedų, tarkime, majonezo, sūrio. Vietoj jų ant sumuštinio geriau dėkite daug šviežių salotų, patiekalą pagardinkite garstyčiomis.
Blogiausia | Geriau | Geriausia |
Mėsainių mėsos paplotėliai (120 g) | Kalakutienos mėsos paplotėliai (120 g) |
Vegetariški paplotėliai (60 g) |
290 kcal 22 g riebalų |
160 kcal 9 g riebalų |
110 kcal 4 g riebalų |
Rūkytos dešrelės (120 g) | Jautienos dešrelės (120 g) | Paukštienos dešrelės (60 g) |
300 kcal 25 g riebalų |
180 kcal 17 g riebalų |
45 kcal 5 g riebalų |
Mėsainio priedai: sūris, paskrudinti grybai, kečupas, majonezas | Sūris, salotos, pomidorai, svogūnai, kečupas, garstyčios, marinuotos daržovės | Salotos, pomidorai, kečupas, marinuotos daržovės ir garstyčios |
150 kcal 13 g riebalų |
131 kcal 9 g riebalų |
25 kcal 0 g riebalų |
Sviestinė bandelė | Visadalių grūdų bandelė | Salotų lapai |
160 kcal 6,5 g riebalų |
110 kcal 1,5 g riebalų |
5 kcal 0 g riebalų |
UŽKANDŽIAI: BULVIŲ TRAŠKUČIAI, MIŠRAINĖS
Fotolia nuotr./Traškučiai |
Mėgstate bulvių salotas? Jos bus daug sveikesnės, jei pasirinksite bulves su lupena, o vietoj riebaus majonezo padažo naudosite majonezą, perpus sumaišytą su liesu natūraliu jogurtu. Tas pat tinka ir mėgstamoms kopūstų bei morkų salotoms su riebiu majonezu – jos tikrai nepraras ypatingo skonio dėl liesesnio padažo.
Vietoj mišrainių galite rinktis ant grotelių keptas daržoves: įvairias saldžiąsias paprikas, moliūgus, cukinijas, baklažanus. Tereikia apšlakstyti jas mėgstamu aliejumi, apibarstyti žolelių prieskoniais, pagardinti česnaku ir kepti ant grotelių. Iškepus dar pabarstykite šviežiai grūstų juodųjų pipirų, apšlakstykite balzaminiu actu ir papuoškite gražgarstėmis ar kitomis mėgstamomis salotomis.
Blogiausia | Geriau | Geriausia |
Bulvių salotos su majonezu (1/2 puodelio) | Kopūstų ir morkų salotos su aliejumi (1/2 puodelio) | Ant grotelių keptos daržovės be padažo (1/2 puodelio) |
280 kcal 10,3 g riebalų |
150 kcal 8 g riebalų |
100 kcal 0 g riebalų |
Bulvių ar tortilijos traškučiais (30 g) | Sūrūs sausainukai (30 g) | Žalios daržovės (30 g) |
150 kcal 10 g riebalų |
110 kcal 2 g riebalų |
16 kcal 0 g riebalų |
GĖRIMAI
Net nepastebime, kaip krūvą kalorijų gauname gurkšnodami saldžius gazuotus gėrimus. Be abejo, geriausias pasirinkimas – grynas vanduo, kurio galima gerti tiek, kiek norisi. Tačiau iškylos metu dažniausiai norisi kažko skanaus. Taigi – ką rinktis?
Blogiausia | Geriau | Geriausia |
|
||
Limonadas (200 ml) | Saldi šalta arbata (200 ml) | Vanduo su citrinomis ir mėtomis (200 ml) | |||
120 kcal | 100 kcal | 4 kcal |
PYRAGAI IR DESERTAI
Vasarą gausu uogų ir vaisių, kurie turtingi vitaminų, tačiau negalintiesiems apsieiti be tikro deserto jie ne visada numalšina saldumynų poreikį. O jei jau norisi kažko saldaus, geriausia rinktis ne tokius kaloringus varškės desertus, želė, šerbetą ar vaisius, sumaišytus su jogurtu ir riešutais.
Blogiausia | Geriau | Geriausia |
|
||
Maskarponės sūrio ir plaktos grietinėlės pyragas (100 g) | Liesos varškės pyragas su trintomis šviežiomis uogomis (100 g) | Arbūzų želė (100 g) | |||
473 kcal 19 g riebalų |
120 kcal 1 g riebalų |
60 kcal 0 g riebalų |