Mitybos kaina priklauso nuo daug veiksnių
Mitybos specialistės teigimu, tai, ar vegetariška mityba bus brangesnė už visavalgio žmogaus mitybą, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant individualius mitybos įpročius, maisto produktų pasirinkimą ir vietovę, kurioje gyvenama.
„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad yra daugybė būdų praktikuoti tiek vegetarišką, tiek visavertę mitybą, ir kainos gali skirtis priklausomai nuo to, kaip asmuo šiuos režimus praktikuoja“, – pasakoja G.Urbonaitė.
„Tarkime pas mus tokie egzotiški vaisiai kaip drakono vaisius, papaja ar švieži kokosai iš tiesų yra prabangos reikalas ir jais savo kasdienių mitybos ritualų keisti negalime. Tačiau čia, Lietuvoje, turime daug grūdinių kultūrų, pieno produktų bei sezoninių vaisių ir daržovių, kurie ne tik yra maistingi, bet dažnai ir nebrangūs. Jeigu Japonijoje obuolys yra prabangos prekė, tai mes obuolius galime ragauti bene visus metus, leisti sau iš jų gaminti uogienes, čatnius, juos raugti ar tiesiog kepti orkaitėje.“
Dažniausi mitai
Kalbant apie vegetariškos mitybos kainas, bene didžiausią nerimą žmonėms kelia specializuoti produktai, pavyzdžiui, vegetariški mėsos pakaitalai arba sojos produktai, augaliniai pieno pakaitalai. Iki šiol pasitaikydavo, kad kai kurie produktai iš tiesų kainuodavo daugiau, nei tradicinė mėsa arba pieno produktai. Bet dabar, kuomet didėja tokių produktų paklausa ir tobulėja jų gaminimo technologijos, kinta ir jų kainos.
Kitas su vegetariška mityba susijęs mitas, jog jai tinka tik ekologiški ir tvarūs produktai, kurie dažnam atrodo brangesni nei neekologiški jų variantai. „Iš tiesų, tiek vegetariškoje, tiek visavalgėje mityboje svarbus akcentas yra šviežumas, kuris papildomai nekainuoja“, – sako G.Urbonaitė.
5 idėjos norintiems sutaupyti
1. Apsipirkite pagal sezoną. Renkantis sezoninius vaisius ir daržoves, galima sutaupyti, nes jie dažnai yra pigesni dėl didelės jų pasiūlos.
2. Į pirkinių krepšelį įtraukite bulvių, ryžių, lęšių ir pupelių. Šie produktai yra pigūs ir gausūs baltymų šaltiniai. Jie taip pat ilgai išsilaiko, todėl galima juos pirkti dideliais kiekiais ir naudoti įvairiuose patiekaluose.
3. Gaminkite patiekalus namie. Vengiant paruoštų maisto produktų, kurie dažnai yra brangesni, galima sutaupyti. Gamindami patiekalus patys, turite kontrolę ne tik dėl maisto kainos, bet ir dėl ingredientų kokybės ir maisto paruošimo būdo.
4. Taupyti padės maisto planavimas. Taip galima efektyviau panaudoti produktus ir sumažinti išmetamo maisto kiekį. Taip pat svarbu žinoti, ką turite namie, kad išvengtumėte maisto švaistymo.
5. Sriubos bus pigesnės, jei jų gamybai sunaudosite ir maisto likučius. Tai padės išvengti maisto švaistymo ir sutaupyti, be to, tai gali būti smagus atradimų ir naujų skonių kupinas procesas.