Velykos – iki paryčių
Pasak G. L. Demarco, italai šią šventę pirmiausia sutinka bažnyčioje: „Pamenu, vaikystėje kasmet eidavome į naktines Mišias. Bažnyčioje būdavo tamsu, o tuomet į ją po truputį imdavo sklisti šviesa. Šį simbolinį momentą, kaip didžiausią magiją, prisimenu iki šiol.“
Italijoje Velykos – itin svarbi, dvi dienas trunkanti šventė. Ji žymi ne tik prisikėlimą ir naują pradžią, tačiau ir pasninko pabaigą. Todėl šventinis stalas – svarbus Velykų atributas. Po Mišių visa šeima keliauja prie vaišėmis nukrauto stalo.
„Velykos mums – nuolatinis valgymas. Švęsti susirenka visa šeima. Susėdę prie pietų stalo nuo jo dažnai pakylame tik 3 valandą nakties – valgome, bendraujame ir tiesiog mėgaujamės laiku drauge“,– pasakoja G.L. Demarco.
Tradiciškai, ant Velykų stalo visuomet garuoja ėriena. Nors skirtinguose šalies regionuose jos paruošimas skiriasi, tai vienas svarbiausių šventės akcentų. Todėl žinomas italas nustebo jo neišvydęs per pirmąsias savo Velykas Lietuvoje: „Grįždamas iš vakarienės užsukau į parduotuvę ir mažą ėrienos gabaliuką pasikepiau namuose. Nuo to laiko ėriuką kasmet per Velykas gaminu pats.”
Dovanų – šokoladiniai kiaušiniai
Virtuvės šefas juokiasi, kad italų tikslas – nuo Velykų stalo pakilti priaugus bent porą kilogramų: itališka pasta, artišokai bei įvairūs užkandžiai ant stalo vieni kitus keičia visą dieną. Be ėrienos visuomet valgoma ir lazanija. Kiekviename regione ji patiekiama su skirtingu įdaru: Sardinijoje su kiauliena, o Emilijoje-Romanijoje – su špinatais.
„Desertui tradiciškai patiekiama Colomba – taiką simbolizuojančio balandžio formos pyragas. Tiesa, jį dažniausiai ragauja suaugusieji, vaikams kur kas labiau patinka šokoladiniai kiaušiniai. Nors Velykų bobutės Italijoje nėra, juos atneša svečiai“,– pasakoja Gian Luca.
Antroji Velykų diena – kalnuose
Jis prideda, kad italams ne mažiau svarbi ir antroji Velykų diena: „Šiauriniuose šalies regionuose vyrai nuo ankstaus ryto keliauja į kalnus ir užima „geriausią vietą“. Vėliau atvažiuoja ir moterys su vaikais, kepsninėje čirškinama mėsa – visa šeima kartu pietauja ir džiaugiasi gražia diena. Pietuose antrąją Velykų dieną kepamas pyragas su nelukštentu kiaušiniu, o vaikai varžosi, kuriam atiteks gabalėlis su lukštu. Tradicijų ridenti kiaušinius neturime – mes juos valgome“,– juokiasi Gian Luca.
Tačiau būtent kiaušinių marginimas ir ridenimas italui yra smagiausias lietuviškų Velykų atradimas: „Tai gražiausia tradicija, kurią atradau Lietuvoje. Mūsų šeimai taip pat labai svarbi kelionė pas močiutę, kuri gamina maistą bent trisdešimčiai žmonių, nors šeimyna kur kas mažesnė.”
Ilgas, sočias ir linksmas Velykas suruoškite ir savo namuose! Nuo balandžio 1 d. į visas „Lidl“ parduotuves atkeliauja velykiniai prekės ženklo „Deluxe“ produktai. „Deluxe“ – šventinė „Lidl“ maisto produktų linija, kurios asortimentą sudaro kiekvienam prieinami ir lengvai paruošiami ištaigingi patiekalai bei reti delikatesai.