Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venų ligas svarbu atpažinti laiku

Venų ligoms skiriama vis daugiau dėmesio, nes žmonės tampa sąmoningesni, vis labiau rūpinasi savo sveikata ir vis geriau žinoma, kad su lėtiniu venų kraujotakos nepakankamumu susijusios komplikacijos gali būti pavojingos gyvybei. Vis dėlto ne visi skuba tikrintis veninės kraujotakos būklę, vos tik pradeda jausti kojų nuovargį ir skausmą tik vakarais – o būtent tokie simptomai jau yra pirmieji venų varikozės pranašai. Tad kaip vystosi venų ligos ir kokios stadijos joms būdingos?
Moteris, kojos
Moteris, kojos / 123RF.com nuotr.

Venų varikozė – nuolat progresuojanti liga

Venų ligos ypatingos tuo, kad jos dinamiškos ir progresuoti niekuomet nesustoja. Tinkamas venų ligų gydymas ir sėkmingas kontroliavimas gali padėti sulėtinti ar net pristabdyti ligos vystymąsi. Vis dėlto daugybė asmenų, net ir matydami jau pažengusią ligą, vis tiek nieko nedaro ir sulaukia tokių venų ligų stadijų, kai belieka tik simptominis gydymas. Diagnozuojant ir vertinant venų ligų vystymosi laipsnį, labai svarbu įvertinti šias ypatybes:

  • Klinika – kaip atrodo paciento venos – ar sutrūkinėję kapiliarai, ar jau matomas paviršinių venų tinklas, ar jau yra poodinių mazgelių, ar yra odos struktūros pokyčių ir t.t.;
  • Etiologija – ar problema paveldėta, ar ne – manoma, kad net iki 80 procentų visų ligos atvejų nulemia būtent genetika, tad kiekvienam pacientui vertėtų žinoti, ar šia liga serga arba sirgo jo artimiausi giminaičiai;
  • Anatomija – kokias venas apima – ar pažeistos tik paviršinės venos, ar yra giliųjų ir jungiamųjų venų pakitimų ir pan.;
  • Patofiziologija – kuria kryptimi teka kraujas (reikiama ar atgaline) ir ar jo tėkmė blokuojama – pavyzdžiui, retrogradinė kraujo tėkmė rodo, kad jau daugiau ar mažiau pažeisti venų vožtuvėliai, didėja veninis spaudimas, formuojasi kraujo sąstovis ir t.t.

Trumpai aptarkime ligos stadijų vystymosi simptomus:

  • Pirmųjų ligos stadijų metu jokių paviršinių venų ligų simptomų nematyti. Pacientas gali skųstis kojų skausmu, nuovargiu, sunkumu ir kitais nemaloniais pojūčiais, tačiau kojos atrodo nepakitusios. Iš pradžių nemalonūs simptomai pasireiškia tik po sunkesnės darbo dienos ar tik vakarais, todėl dauguma pacientų nieko blogo nenutuokia.
  • Vėliau jau atsiranda sutrūkinėjusių kapiliarų. Tai smulkios kraujagyslės, kurios gali būti raudonos, mėlynos, violetinės spalvos. Dažnai jos panašios į voratinklį. Geriausia į gydytoją kreiptis bent jau tuomet, kai akivaizdžiai matosi, kad kojose vyksta pokyčiai. Kuo anksčiau kreipiamasi, tuo geresnės gydymo prognozės.
  • Venų varikozės pažeistoms apatinėms galūnėms būdingos jau matomos išsiplėtusios paviršinės venos. Jos gali būti sustorėjusios, gruoblėtos, išsiraičiusios, gumbuotos. Tokios išsiplėtusios venos geriau matomos tuomet, jei pacientas lieknas ir jo oda plona. Jei pacientas turi antsvorio ir po jo oda susikaupę daug riebalų (būdingas storas poodžio sluoksnis), tuomet išsiplėtusių paviršinių venų gali iš viso nesimatyti, nors nemalonūs kojų venų varikozės simptomai ir jaučiami.
  • Besivystančiam lėtiniam venų kraujotakos nepakankamumui būdingas kojų pabrinkimas (patinimas), ypač čiurnų. Pabrinkimui būdinga tai, kad kurį laiką išlieka piršto įspaudas. Pastebima, kad kojų tinimą ypatingai provokuoja karštis, ilgas sėdimas ir stovimas darbas, hormonų koncentracijų pokyčiai, žalingi įpročiai, gausesnis kavos vartojimas ir t.t. Kuo labiau pažengusi liga, tuo tinimai gali būti intensyvesni.
  • Vėliau pastebimi odos spalvos pokyčiai – oda gali paraudonuoti ar įgauti rudą spalvą. Vietomis ji tampa violetinė ir mėlyna. Dažniausiai pažeidžiamos apatinės kojų dalys. Jei nieko nedaroma ir toliau, tose vietose gali atsiverti veninės opos, kurios labai sunkiai gyja, todėl jos gali didėti ir pažeisti vis didesnį odos plotą. Trofinių opų atsivėrimas – tai jau komplikacija, kuri gali baigtis ne tik vietine, bet ir sistemine infekcija.

Greita pagalba pavargusioms kojoms

Lioton gelis veiksmingai mažina paviršinių venų ligų simptomus:

  • kojų sunkumą ir nuovargį;
  • skausmą kojose;
  • kojų paraudimą ir tinimą.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas