Tausojantys aplinką vertina ne tik skonį, bet ir auginimo sąlygas
Nors riešutai yra natūrali gamtos dovana ir visi iš jų yra savaip vertingi, tačiau jų apdorojimo ir auginimo būdai skiriasi. Sveikuoliams ar norintiems valgyti tik natūralų maistą taip pat yra pasirinkimas – ekologiški riešutai. Kuo jie skiriasi nuo įprastų, parduotuvės lentynose matomų riešutų? Ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ar kiti produktai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Ar produktas ekologiškas, lemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti randamos tos grupės produktuose.
Ekologiškuose ūkiuose užaugintuose ir sertifikuotuose riešutuose negali būti jokių teršalų – pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvaus užterštumo, nitratų pertekliaus ir sintetinių maisto priedų. Tai didžiulis privalumas ne tik norintiems prisidėti prie aplinkos tausojimo, kontroliuoti svorį, geriau jaustis, bet ir auginantiems vaikus, kurie mėgsta riešutus ir renkasi juos kaip vieną sveikiausių užkandžių.
Pasak Vilniaus Santaros klinikų gydytojo rezidento dietologo Edvardo Grišino, visi riešutai yra naudingi, tačiau, jei yra galimybė, visuomet verta rinktis ekologišką produktą. Kodėl? Jie yra maistingesni ir natūralesni, mažiau perdirbti, apdoroti.
Ypač svarbu vengti skrudintų, sūdytų ir saldžių, įvairiuose apvalkaluose esančių riešutų su prieskoniais, nes jų maistinė vertė yra didesnė, o nauda žymiai mažesnė. Norintiems gyventi sveikai, svarbu domėtis, kaip produktas pagamintas, kur ir kaip augintas.
,,Riešutai yra kiekvienos subalansuotos mitybos dalis. Jie turtingi gerųjų riebalų, o tyrimais įrodyta, kad graikiniai riešutai ir migdolai dėl didelio skaidulų kiekio, greičiau suteikia sotumo jausmą nei kiti užkandžiai, tad tinka norintiems subalansuoti svorį. Taip pat juose gausu, cinko, magnio, kalio – mineralų, kurie svarbūs ne tik mūsų odai, plaukams, bet ir gerai savijautai“, – komentavo gyd. E.Grišinas.
Riešutų įvairovė didelė ir visi mes turime mėgstamiausius savo riešutus, bet kurie iš jų naudingiausi visai šeimai ir kodėl?
Graikiniai riešutai aktyvina smegenų veiklą
Puiki atmintis, intelektiniai gebėjimai – svarbūs ne tik vyresniame amžiuje, bet ir vaikams bei paaugliams. Pietų Australijos universiteto atlikto tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad riešutų valgymas gali būti raktas į geresnę ilgalaikę pažintinę sveikatą. Išanalizavus 4822, vyresnių nei 55 metų Kinijos gyventojų mitybą, rezultatai parodė, kad daugiau nei 10-ties riešutų per dieną valgymas susietas su geresniu mąstymu, motyvacija bei atmintimi.
Tyrime teigiama, kad žmonės, įtraukę į savo kasdienę mitybą riešutus, savo pažinimo funkcijas gali pagerinti net 60 proc., palyginti su tais, kurie nevalgo riešutų. Kurie riešutai naudingiausi smegenų veiklai? Daugybė tyrimų įrodo – graikiniai. Juose yra daug smegenų veiklai svarbių medžiagų: antioksidantų, polifenolių ir augalinių omega-3 riebalų rūgščių bei alfa-linoleno rūgštis.
Anakardžiai – širdies sveikatai
NCBI (Nacionaliniame biotechnologijų informacijos centro) tyrime nurodoma, kad anakardžiai gali būti naudingi širdies sveikatai, šių riešutų įtraukimas į kasdienę mitybą turi poveikį cholesterolio kiekiui, stresui bei kraujagyslių sveikatai. Širdies asociacija rekomenduoja kiekvieną savaitę suvartoti po keturias porcijas nesūdytų, neapdorotų riešutų.
Kitas tyrimas, paskelbtas „New England Journal of Medicine“, taip pat rodo reikšmingą ryšį tarp riešutų vartojimo ir mažiau mirties atvejų dėl širdies, vėžio ir kvėpavimo takų ligų. Tyrime teigiama, kad maistinės medžiagos riešutuose, pavyzdžiui, nesočiosios riebalų rūgštys, baltymai, vitaminai, mineralai ir antioksidantai, turi priešuždegiminių savybių.
Anakardžiai taip pat yra geras sveikų riebalų šaltinis, padedantis mūsų organizmui įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus (A, D, E ir K) bei gaminti riebalų rūgštis, kurios yra gyvybiškai svarbios smegenų veiklai ir kraujo krešėjimui. Nesočiųjų riebalų įtraukimas į mitybą padidina gerojo cholesterolio kiekį, gali sumažinti kraujospūdį. Pagrindiniai nesočiųjų riebalų šaltiniai – anakardžių riešutai, augaliniai aliejai.
Migdolai ir lazdyno riešutai – antioksidantai, stiprinantys imunitetą
Šie riešutai – tai ne tik idealus deserto komponentas, bet ir šarminių medžiagų šaltinis, stiprinantis imuninę sistemą. Juose gausu ir vitamino E – antioksidanto, atsakingo už mūsų odos sveikatą, saugančio nuo laisvųjų radikalų.
,,Migdoluose yra daug sveikų riebalų, baltymų ir magnio, kuris padeda kovoti su depresija, gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį, cholesterolio kiekį bei puikiai tinka, jei norite numesti svorio, nes jie suteikia sotumo jausmą“, – sakė mitybos specialistas Davidas Friedmanas.
Lazdyno riešutai turi daug vitaminų ir mineralų, kurie yra galingi antioksidantai. Antioksidantai sunaikina kūno žalingus laisvuosius radikalus ir padeda išvengti rimtų ligų ir ligų, pavyzdžiui, vėžio ir širdies ligų. Lazdyno riešutai yra puikus vitamino E šaltinis, kuris padeda kovoti su senėjimu ir ligomis mažinant uždegimą.
Tad skanaukite į sveikatą, tereikia pasirinkti mėgstamiausius riešutus, kuriuos, įtraukus į kasdienę mitybą, beliks tik džiaugtis gerėjančia savijauta.