Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vieną dažniausių moterų ginekologinių susirgimų gali lemti greitieji angliavandeniai

Bent kartą gyvenime kone kiekvienai moteriai yra buvęs makšties gleivinės uždegimas, vadinamasis kolpitas. Pasak gydytojos akušerės-ginekologės Viktorijos Ambroževičiūtės, tai vienas dažniausių ginekologinių susirgimų. Ši būklė gali varginti įvairaus amžiaus pacientes, simptomai atsiranda staiga ir neretai – linkę pasikartoti.
Viktorija Ambroževičiūtė
Viktorija Ambroževičiūtė / Shutterstock ir asmeninio archyvo nuotr.

Kolpitas dažniausiai atsiranda, sutrikus moters makšties mikrofloros pusiausvyrai, ir paprastai pasižymi:

  • makšties perštėjimu,

  • niežėjimu,

  • pakitusiomis (žalsvos, gelsvos, varškės pobūdžio, nemalonaus kvapo) ir gausesnėmis išskyromis,

  • galimas deginimo jausmas šlapinantis,

  • skausmas lytinių santykių metu,

  • makšties sausumas.

Trys ligos formos

Išskiriamos trys pagrindinės kolpitų formos, kuriomis serga daugiausiai moterų: bakterinė vaginozė, makšties kandidozė ar trichomonozė.

Bakterinė vaginozė pasireiškia tuomet, kai natūrali makšties rūgštinė terpė tampa šarminė, padaugėjus anaerobinėms bakterijoms ir ryškiai sumažėjus pieno rūgštį gaminančioms bakterijoms. Ryškiausias bakterinės vaginozės simptomas – žuvies kvapo, gausios, pilkšvos išskyros. Taip pat galimi ir kiti jau minėti simptomai. Šio susirgimo metu pacientėms rekomenduojama sveika intymi higiena – svarbu neplauti makšties vidaus, naudoti makšties rūgštinei terpei palaikyti pritaikytus prausiklius.

Makšties kandidozė (pienligė, grybelis) dažniausiai pasireiškia po antibiotikų vartojimo, sergant cukriniu diabetu, susilpnėjus imuninei sistemai, turint kontraceptinę spiralę. Šis susirgimas moters gyvenime dažnesnis gali būti nėštumo metu. Labiausiai būdingas simptomas – varškės pobūdžio baltos išskyros.

Kartu dažni simptomai: niežulys, perštėjimas, deginimas, skausmas šlapinantis, o skundai dažnai paūmėja po lytinių santykių. Reikalingas specifinis priešgrybelinis gydymas kartais net ilgesniam periodui, jei makšties kandidozė pasitaiko itin dažnai. Siekiant išvengti pienligės, rekomenduojama vengti „greitųjų“ angliavandenių, užtikrinti tinkamą ir subalansuotą mitybą.

Trichomonozė – lytiškai plintanti liga, kurios ryškiausias simptomas yra žalsvos, putotos išskyros su specifiniu kvapu. Taip pat dažnai lydimas skausmingo šlapinimosi, niežulio lytinių organų srityje. Šis negydomas susirgimas gali sukelti rimtas komplikcijas – dubens organų uždegimą. Gydymas skiriamas abiem partneriams, o gydymo metu rekomenduojama vengti lytinių santykių arba naudoti prezervatyvus.

Svarbiausi rizikos veiksniai

„Dažniausios priežastys, dėl ko gali išsivysti moterims kolpitas, – tai netinkama intymi higiena bei netinkama mityba, ypač, jei joje gausu greitųjų angliavandenių. Žinoma, įtakos taip pat turi ir nusilpusi organizmo imuninė sistema, antibiotikų vartojimas arba kitos ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, įvairios alergijos“, – portalui manodaktaras.lt pasakojo „Nordclinic“ gydytoja akušerė ginekologė V.Ambroževičiūtė.

Šie susirgimai gali dažniau pasitaikyti ir esant hormonų persitvarkymams organizme, pavyzdžiui, nėštumo metu, vartojant sudėtines kontraceptines tabletes ar kitą hormoninę kontracepciją, taip pat pomenopauzėje.

Nepatariama užsiimti savigyda

Pasirodžius pakitusioms gausesnėms išskyroms, pajutus stipresnį makšties niežulį, perštėjimą bei esant kitiems minėtiems simptomams, gydytoja nerekomenduoja spėlioti, koks tai susirgimas, ar užsiimti savigyda, o geriau iškart kreiptis į savo gydytoją ginekologą.

Konsultacijos metu bus nustatytas tikslus susirgimas ir konkrečiai pacientei pritaikytas gydymas.

Šie susirgimai gali dažniau pasitaikyti ir vartojant sudėtines kontraceptines tabletes, taip pat pomenopauzėje.

„Tikslus diagnozės išsiaiškinimas ir pagal tai paskirtas gydymas turi kur kas geresnius rezultatus, siekiant išvengti ligos pasikartojimo. Dažniausiai skiriamas vietinis gydymas žvakutėmis su įvairaus pobūdžio gydomosiomis medžiagomis arba sisteminis gydymas geriamais antibiotikais ar priešgrybeliniais vaistais“, – paaiškino gydytoja akušerė-ginekologė V.Ambroževičiūtė.

Patarimai, kaip išvengti kolpito

  1. Svarbiausia – visuomet konsultuotis su savo gydytoju akušeriu ginekologu dėl besikartojančių kolpitų.

  2. Labai svarbi tinkama intymi higiena: apsiprausti lytinius organus po sporto, lytinių santykių, stengtis neplauti makšties vidaus, o tik išorę, naudoti intymiai higienai skirtus prausiklius su laktobacilomis ar pieno rūgštimi.

  3. Venkite sintetinių aptemptų apatinių, patariama dažniau dėvėti medvilnines kelnaites.

  4. Mityboje ribokite cukraus bei greitųjų angliavandenių vartojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas