Kaip rašoma portale shefinds.com, netinkamas maistas gali sukelti lėtinį uždegimą ir ilgainiui – rimtą pavojų sveikatai. Tiesą sakant, yra viena pusryčių klaida, kurios sveikatos ekspertai įspėja nedaryti, jei norite išvengti uždegimo – t. y., jie pataria vengti cukraus.
Norėdami sužinoti daugiau apie tai, kokį poveikį sveikatai turi cukraus kupini pusryčiai, shefinds.com kalbasi su su UCLA medicinos centro vyresniąja dietologe, daktare Dana Ellis Hunnes.
Per didelis cukraus kiekis per pusryčius
Dažnas ryte atsibudęs nori ko nors saldaus prie kavos ar arbatos, deja, bet saldus maistas arba per didelis cukraus kiekis kavoje ar arbatoje iš pat ryto gali būti ypač žalingas. Ekspertai įspėja, kad dienos pradžia kartu su saldėsiais, kupinais cukraus, gali sukelti uždegimą, skatinti svorio augimą.
Daugelis saldžių pusryčių pasirinkimų turi rafinuotų angliavandenių, kuriuos D.E.Hunnes vadina vienais iš blogiausių maisto produktų jūsų sveikatai. „Mažiausiai sveiki angliavandeniai yra itin perdirbti angliavandeniai, kurių dažnai randama energetiniuose batonėliuose ir įvairiuose saldžiuose kepiniuose“, – sako ji. Nors šie produktai skanūs, jie sukelia daug uždegimų.
„Tokie angliavandeniai neteikia jokios maistinės naudos, juose dažnai nėra vitaminų ir mineralų, antioksidantų ir uždegimą malšinančių sudėtinių dalių“, – tęsia D.E.Hunnes, pažymėdama, kad jie gali sukelti „insulino šuolius, uždegimo žymens padidėjimą, lėtinių ligų riziką ir riebalų kaupimąsi“ organizme.
Ar tai reiškia, kad reikia pamiršti saldžius pusryčius? Tikrai ne! D.E.Hunnes rekomenduoja tiems, kurie mėgsta saldumynus, nepamiršti sveikesnių alternatyvų – pavyzdžiui, sveikus avižinius dribsnius valgyti su skaidulų turinčiais vaisiais, nes „skaidulinės medžiagos gali užkirsti kelią uždegimui ir jį sumažinti“.
Galiausiai, nors gali būti sunku atsispirti šokoladiniams kruasanams ar prancūziškiems skrebučiams, atsisakyti įpročio vartoti cukrų, ypač per pusryčius, yra svarbi uždegimų mažinimo dalis.