Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Violeta Baublienė: sveikos mitybos piramidę žinau atmintinai, žiemą vartojau daug vitaminų

Lietuvos medikų ir mitybos specialistų duomenimis, dauguma Lietuvos žmonių žino, kas yra visavertė mityba. Tačiau teorines žinias praktikoje taiko tik nedaugelis. Violeta Baublienė – viena iš nedaugelio, aktyviai besirūpinančių, kad jos mityba būtų visavertė.
Violeta Baublienė
Violeta Baublienė / LRT nuotr.

LRT TV laidos „Stilius“ vedėja Violeta Baublienė tikrai žino, kas yra sveika mityba ir stengiasi įgyvendinti sveikatinimo idėjas – ir kurdama laidas, ir asmeniniame gyvenime.

„Man tai yra įdomu, stebiu mitybos teorijų griūtis ir atradimus, be to, apie sveiką mitybą pati nuolatos rengiu nemažai temų. Pastarojoje laidoje su dviem žinomomis dietologėmis sklaidome mitus apie maisto produktų stebuklus.

Stebiu mitybos teorijų griūtis ir atradimus, be to, apie sveiką mitybą pati nuolatos rengiu nemažai temų.

Sveikos mitybos piramidę irgi žinau beveik mintinai, tačiau prisipažįstu, jog viena yra žinoti, kas kita – gyventi pasiutusiu tempu“ , – prisipažįsta Violeta Baublienė.

Violeta tikrai nevalgo cepelinų ir dešrų, į taukus skersuoja, nežinomos sudėties  padažų vengia ir net nemėgsta lietuviškos virtuvės. Bet, paklausta apie mitybos įpročius, susimąsto, ką valgė šiandien. Pusryčiams – keptas kiaušinis su lašiša, puodelis karšto vandens su citrina.

„Pietų nebuvo, vakare pulsiu prie grikių ir lęšių košės, ir dieną baigsiu raugintų pasukų puodeliu. Produktai kad ir teisingi, sveikos mitybos principų egzamino šiandien neišlaikiau, deja. Per retai valgiau, per mažai gėriau, negavau sriubos ir daržovių, dar ir nusidėjau su šokolado sūreliu“, – vardija savo „nuodėmes“.

Šį pavasarį Violetos mitybos įpročiai šiek tiek keitėsi.

 „Su šviesos grįžimu mano mityba kiek kinta, palengvėja. Kažin kodėl ėmiau makaluoti žaliavalgiškus kokteilius, racione atsirado daugiau įvairių lapinių salotų, sumažėjo karšto maisto. Apskritai mėsos vartoju labai retai, bet su pavasariu trauka jai dingsta

SAM nuotr./Maisto pasirinkimo piramidė
SAM nuotr./Maisto pasirinkimo piramidė

apskritai. Kadangi žuvis ir jūros gėrybės man yra Nr.1, pavasarį to irgi neatsisakau.  Vitaminų stygiaus lyg ir nejaučiu, bet suprantu, jog šiuo metų laiku  verta save stiprinti. Labiausiai vertinu vitaminą C ir jo turiu po ranka visada. Vartoju daug citrinų salotoms, gėrimams, žuviai. Gal jos ir suteikia energijos“, – vardija pavasariško raciono ypatumus.

Violeta domisi ir galimybėmis nevisavertę mitybą praturtinti maisto papildais.

Bandau stebėti diskusijas apie sintetinių vitaminų beprasmybę, tačiau suvokiu, jog kilogramo citrinų per dieną suvartoti neįmanoma. Todėl išeitis – šie vitaminai.

„Parodykite žmogų, kuris šiais laikais nešlamštų papildų ir vitaminų. Nors bandau stebėti diskusijas apie sintetinių vitaminų beprasmybę, tačiau suvokiu, jog kilogramo citrinų per dieną suvartoti neįmanoma. Todėl išeitis – šie vitaminai“, – samprotauja žinoma laidų vedėja.

 Žiemą ji vartojo Omega 3 nesočiųjų riebalų rūgščių papildus, česnako kapsules, bičių pikį, C ir E vitaminus.

Violeta atkreipia dėmesį ir į vitamino D stygių:

„Skirtingų teorijų esama dėl D vitamino, bet mūsų medikai apie jo stygių kol kas neskambina pavojaus varpais, nors gyvename tamsioje geografinėje zonoje ir mažai valgome riebios žuvies. Tuo tarpu amerikiečiai meilę vitaminui D3 išpažįsta nuoširdžiausiai. Bet manau, tai ateis ir iki mūsų. Magnio nevartoju, bet kai nuo darbų pertekliaus ėmiau pernelyg mirkčioti viena akimi ir trikdyti vyrus, draugė medikė patarė griebtis magnio. Padėjo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos