Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 10

Vis pradedate sportuoti ir metate? Treneris įvardijo dažnas priežastis ir ką daryti dingus ūpui

Kad sportas – naudinga sveikatai, savijautai ir išvaizdai, žino kiekvienas, tačiau žinojimo nepakanka – reikia įdėti daug pastangų, rasti laiko ir energijos, norint pasiekti rezultatą. Dėl šios priežasties dalis žmonių, vos pradėję sportuoti, viską greitai meta. Nes sunku. Neužsikabina. Nepasiekia trokštamo tikslo. Vis tik yra ir kitų priežasčių.
Edvinas Šapovalovas
Edvinas Šapovalovas / Shutterstock ir asmeninio albumo nuotr.

Tad su sveikatingumo treneriu Edvinu Šapovalovu nagrinėjame priežastis, kodėl žmonės netęsia to, ką pradėję; kokios dažniausios pradedančiųjų sportuoti klaidos; ir į kokį klausimą būtina sau atsakyti nusprendus sportuoti.

Prarasti motyvaciją – normalu

Kaip iš praktikos pastebi E.Šapovalovas, vos pradėjus sportuoti dažniausiai entuziazmas liejasi per kraštus, tačiau tai netrunka ilgai. Siekiant tikslų, kurie negali būti įgyvendinti čia ir dabar, pradedama trūkti motyvacijos.

„Dauguma galime prisiminti situaciją, kai, entuziastingai nusprendę kažką nuveikti ir siekti, po kurio laiko viską metame ir grįžtame prie to paties. Kažkur buvusi motyvacijos banga dingsta ir rankos nusvyra. Tačiau tai – normalu. Tie, kurie sako, kad metų metus išlaiko motyvaciją, – meluoja. Mes esame ne robotai, o žmonės, didele dalimi priklausomi nuo hormoninių pokyčių, gyvenimo aplinkybių ir kitų faktorių, tad motyvaciją galime išlaikyti tik tam tikrą laiką“, – sako sveikatingumo treneris.

Nemažai tyrimų rodo, kad motyvacija sportuoti gali būti ir paveldima, tai susiję su dopaminu. „Jeigu motyvaciją žmonės išlaiko tik trumpa laiką, tai kas gi lemia norimo rezultato pasiekimą ir jo išlaikymą? Vienareikšmiškai – disciplina, taip pat tikslas, reguliarumas ir tinkamos žinios. Netikėkite stebuklingais receptais ir metodais. Tik dirbant reguliariai, palaipsniui ir jaučiant prasmę galima pasiekti ilgalaikį rezultatą.“

Klausimas, į kurį būtina atsakyti sportuojant

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas