Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viskas, ką reikia žinoti apie burnos higieną

Dažnas burnos higieną ir rūpinimąsi savo burnos sveikata supranta tik kaip dantų išsivalymą ryte ir vakare, kartais prisimenamas ir tarpdančių siūlas. Tačiau, pasak specialistų, tai apima ir subalansuotą bei reguliarią mitybą bei profilaktinius pasitikrinimus kas 1–2 kartus per metus pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą.
Odontologo kabinetas
Odontologo kabinetas / 123RF.com nuotr.

Kas yra profesionali burnos higiena?

Kalbant apie profesionalią burnos higieną, paprastai atliekamos tokios procedūros: šalinamos dantų apnašos ir akmenys, poliruojamas dantų ir plombų paviršius, atliekamos fluoro ir kitų preparatų aplikacijos ir kt.

Tačiau dera nepamiršti ir kasdienės burnos higienos: ryte atsikėlus išsivalyti dantis dantų pasta ir, praėjus maždaug pusvalandžiui, jau galima pusryčiauti, bei vakarinis dantų ir tarpdančių valymas prieš miegą. Taip pat labai svarbu po kiekvieno valgymo išskalauti burną vandeniu arba pakramtyti becukrės kramtomosios gumos.

Kaip dažnai patariama apsilankyti pas burnos higienistą?

Apsilankymų dažnis labai individualus ir kiekvienam nustatomas pagal situaciją burnoje. Bendros rekomendacijos – kas pusę metų, tačiau gali būti, kad esant dantenų ligoms, asmeniui paskiriamas vizitas kas tris mėnesius, o esant efektyviai burnos higienai – kartą per metus.

Greitai ir paprastai pas burnos higienistą užsiregistruosite sveikatos paslaugų platformoje manodaktaras.lt.

Kodėl reikalinga profesionali burnos higiena?

Pasak burnos higienistų, net ir kasdienė bei reguliari dantų priežiūra negali absoliučiai apsaugoti dantų nuo apnašų. Kad ir koks būtų jūsų geras dantų šepetėlis ar higieninis siūlas, jis nepašalins visų apnašų – tokiu būdu ilgainiui jos sukietėja į taip vadinamus „dantų akmenis“. Jei jie laiku nepašalinami, juose ima kauptis bakterijos, sukeliančios ne tik kariesą, bet ir įvairias dantų ligas.

Be to, dantų akmenų susidarymas gali paskatinti dantenų uždegimą, o šis savo ruožu daro įtakos cukrinio diabeto ar kitų ligų atsiradimui.

Laiku apsilankyti pas burnos higienistą taip pat rekomenduojama, norint išvengti blogo burnos kvapo. Žinoma, nemalonus burnos kvapas taip pat gali būti signalas, kad žmogus per parą išgeria per mažai vandens. Blogas burnos kvapas taip pat gali būti ir virškinimo sutrikimų pasekmė.

Taigi, atlikus profesionalią burnos higieną, žmogui ne tik atgaivinama burnos ertmė, sumažėja dantenų kraujavimas ar patinimas, bet ir „užbėgama už akių“ būsimoms periodonto ligoms ir kt.

Kiek trunka profesionalios burnos higienos procedūra?

Paprastai burnos higiena trunka apie 30–60 minučių.

Vaikų burnos higiena

Tėvų pareiga – rodyti vaikams teisingą pavyzdį bei padėti jiems suformuoti teisingus burnos higienos įpročius jau vaikystėje. Nuo pat pirmų dantų iki ankstyvos paauglystės tėvai turėtų padėti vaikams išsivalyti dantis bei tikrinti jų dantų valymosi kokybę.

Jei trūksta informacijos, kiekvienas vaikų odontologas paaiškins, kaip ir kokias priemones naudoti taisyklingai vaikų burnos higienai.

Ką reiškia efektyviai valytis dantis?

Kaip teigia odontologai, tai ne tik išvalyti dantis šepetėliu dukart dienoje, tačiau ir kartą per dieną išvalyti tarpdančius higieniniu siūlu, bei nuvalyti baltas apnašas nuo liežuvio. Tarpdančiams valyti yra įvairių priemonių: tarpdančių siūlų, tarpdančių šepetėlių, irigatorių. Didžiajai daliai žmonių reikalinga dantų pasta su fluoru.

Be geros higienos reikia nepamiršti ir saikingo saldumynų vartojimo, nepiktnaudžiauti užkandžiais, kontroliuoti stresą bei miego režimą.

Reguliarūs apsilankymai pas specialistą leidžia laiku pastebėti problemas burnoje ir užkirsti jų atsiradimui kelią didesnių ir brangesnių problemų atsiradimui.

Konsultacijai pas burnos higienistą čia ir dabar užsiregistruosite sveikatos paslaugų platformoje manodaktaras.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas