Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VMVT įspėja: valgant žvėrieną galima užsikrėsti parazitais visam gyvenimui

Interneto svetainėse medžiotojai ir šeimininkės dalijasi įvairių žvėrienos patiekalų receptais – tarp jų ir iš barsuko mėsos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešime žiniasklaidai primena, jog barsukų skerdieną rekomenduojama patikrinti dėl trichineliozės parazito užkrato.
Trichineliozės paplitimas Lietuvoje
Trichineliozės paplitimas Lietuvoje / VMVT ir 123rf nuotr

VMVT perspėja, jog trichineliozė vis dar nustatoma šernų ir kitų gyvūnų mėsoje (kaip ir minėtų barsukų). Šia žmogui pavojinga liga serga ir ją platina kiti mėsėdžiai ir visaėdžiai gyvūnai, tokie kaip lapės, usūriniai šunys, meškėnai, pelės. Kai kuriose savivaldybėse šis susirgimas šernams yra nustatomas dažniau.

Žmonės dažniausiai užsikrečia suvalgę trichinelėmis užkrėstos kiaulių ar šernų mėsos. Tačiau yra atvejų, kai užsikrečiama suvalgius sergančių barsukų ar bebrų mėsos.

Skiriami du trichineliozės užsikrėtimo ciklai:

Naminis ciklas, kai kiaulės užsikrečia tvartuose nuo ten gyvenančių ir nenaikinamų graužikų.

Laukinis ciklas, kai užsikrečia įvairūs plėšrūnai, įskaitant šernus, barsukus, bebrus, tarp jų ir naminiai graužikai, kurie vėliau parneša ligą iš gamtos į tvartą naminėms kiaulėms.

Trichineliozę iš laukinių gyvūnų ciklo į naminių gyvūnų ciklą arba atvirkščiai platina kiaulių laikytojų arba medžiotojų netinkamai tvarkomos paskerstų gyvūnų atliekos, kuomet jos yra išmetamos į aplinką ir taip liga plačiai išplatinama.

„Trichineliozė – tai bendra gyvūnų ir žmonių parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės, laikinai parazituojančios plonosiose žarnose. Vėliau jų lervos visą žmogaus ar gyvūno gyvenimą praleidžia raumenyse. Ši liga sukelia ne tik ekonominius nuostolius gyvūnų laikytojams ar medžiotojams, bet ir sunkius susirgimus žmonėms, netgi mirtį. Nors susirgimų jau seniai nebuvo, patys turime būti atsakingi renkantis mėsą ir netikėti mitais, kad kiaulės arba šernai neserga“, – sako Vaidas Jonušaitis, Skubios veiklos skyriaus Vyriausiasis veterinarijos gydytojas bei inspektorius.

VMVT turimi duomenys rodo, kad užsikrėtimai trichinelioze nustatomi kiekvienais metais, dažniausiai tuose pačiuose regionuose. Kėdainių ir Kelmės rajonų savivaldybėse trichineliozė nustatoma kasmet.

VMVT duomenimis, 2023 m., atlikus Lietuvoje sumedžiotų šernų trichineliozės laboratorinius tyrimus, rasta net 15 šiais parazitais užsikrėtusių šernų.

VMVT duomenys
VMVT duomenys

VMVT rekomenduoja, norint niekada nesusirgti trichinelioze, kiaulieną įsigyti tik iš žinomų prekybos vietų, tokių kaip prekybos centrų, turgų, kur kiekviena paskersta kiaulė buvo patikrinta specialiu laboratoriniu tyrimu.

Vartotojai turėtų žinoti, kad perkant šviežią mėsą iš internetinių portalų, skelbimų ar asmenų, kurie pristato tiesiai į namus, visada galima prašyti pateikti VMVT registracijos Nr., mėsos tinkamumo vartoti datą, kur gyvūnas buvo paskerstas, išpjaustytas bei kt. informaciją ir taip būti garantuotiems, kad įsigyjama produkcija yra saugi.

Vartojant kiaulieną, kuri buvo paskersta smulkiame kiaulių ūkyje, savoms reikmėms, būtina įsitikinti, kad taip pat buvo atlikti trichineliozės tyrimai. Vartojant šernieną, barsukų ar bebrų mėsą taikomi analogiški trichineliozės tyrimų reikalavimai kaip ir kiaulienai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas