„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Žali grikiai: skanu ir sveika. Išbandykite pusryčių receptą

Apie grikių naudą sveikatai ir figūrai girdėjo visi, o grikių košė nuo seniausių laikų laikyta vienu sveikiausių patiekalų. Tradiciniai grikiai ant lietuvio stalo yra gana populiarūs – tai greita, sveika ir skanu. O ar žinote ką nors apie žalius (dar kitaip – nekepintus) grikius?
Grikiai
Grikiai / „Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr.

Įprastos rudos spalvos grikių kruopos, prie kurių jau pripratome, – intensyvaus pramoninio perdirbimo rezultatas. Prieš patekdami ant parduotuvių lentynų, grikiai garinami aukštoje temperatūroje ir džiovinami. Taip prailginamas jų galiojimo laikas, o grūdai įgyja mums įprastą rudą spalvą. Šitaip paruošti grūdai iš tiesų skanūs, bet naudingųjų medžiagų juose daug mažiau.

Mada apdirbti grikius, kad jie įgautų rudą spalvą, atsirado XX a. 6-ajame dešimtmetyje. Iki tol visi valgė žalius grikius. Dabar žalių grikių mada vėl grįžta, o jų lengvai galima rasti sveiko maisto parduotuvėje ar didesniame prekybos centre.

Kuo naudingi žali grikiai?

Žali grikiai ne tik skanesni, bet ir sveikesni. Juose gausu augalinių baltymų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų P, PP, kalcio, fosforo, jodo, kalio, magnio, oksalo rūgšties. Žaliuose grikiuose esantys sudėtiniai angliavandeniai ilgam suteikia sotumo jausmą, o dėl juose esančių flavonoidų susinormalizuoja medžiagų apykaita, stiprinamos kraujagyslių sienelės, iš organizmo šalinami toksinai ir cholesterolio perteklius.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai (kairėje - nekepinti)
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai (kairėje - nekepinti)

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria, kokie pusryčiai sveikiausi ir sočiausi

Kaip paruošti žalius grikius?

Galite juos virti kaip įprasta, bet sveikiausia ir skaniausia – užpilti šaltu vandeniu ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Ryte perlieti karštu vandeniu ir valgyti kaip įprastą košę arba su salotomis.

Sveikuoliškas žalių grikių receptas pusryčiams

Reikės:

  • 2 saujų graikinių riešutų;
  • 2 bananų;
  • 2 salierų stiebų;
  • 4 valg. š. žalių grikių;
  • 2 valg. š. ispaninių šalavijų sėklų (chia).

Kaip gaminti. Iš vakaro užmerkite žalius grikius ir graikinius riešutus (atskirai). Ryte nupilkite vandenį. 5 minutes pamirkykite ispaninio šalavijo sėklas pusėje stiklinės vandens. Grikius, riešutus, salierus, bananus ir pamirkytas ispaninio šalavijo sėklas sutrinkite elektiniu trintuvu. Kai gausite vientisą masę, dėkite ją į dubenėlį ir, jei pageidaujate, pagardinkite vaisiais ar uogomis bei skanaukite į sveikatą.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs