Žuvų rūšys: kuo kiekviena mums naudinga?

Kalbėdami apie sveiką mitybą specialistai vertina, ar žmogus suvartoja reikiamą kiekį sveikam organizmui būtinų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kitų medžiagų. Deja, mūsų valgomas maistas vis dažniau organizmui tampa ne draugu, o priešu.
Lašiša
Lašiša / „Scanpix“ nuotr.

Specialistai sako, jog sveikesnį maistą pamirštame ir per skubėjimą, nors jis nereikalauja nei daugiau laiko, nei išlaidų.

„Daržovės, vaisiai ir kokybiška žuvis – vienas paprasčiausių būtų valgyti sveikiau. Pastarojo produkto paslaptis daugiausiai slypi žuvų natūraliai pagaminamose omega-3 riebalų rūgštyse. Jų mūsų organizmas pats negamina, todėl omega-3 turime gauti su maistu. Mažai valgydami žuvies, mažai ir šių sveikatai būtinų rūgščių organizmui suteikiame“, – pranešime spaudai teigia „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovė Vilma Stankevičienė.

Anot jos, Japonijoje, Šiaurės ir Pietų Europoje, taip pat kitur prie jūros gyvenantys žmonės valgo daugiau žuvies, todėl rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, jų stipresnis imunitetas, šie žmonės ilgiau gyvena. Vitaminas D ir omega-3 teigiamai veikia žmogaus emocinę būklę – štai kodėl besimaitinantys pagal Viduržemio jūros dietą dažniausiai tokie laimingi. Iškalbingas skaičius palyginimui: japonas per metus suvalgo 75 kg žuvies, o mes Lietuvoje – vos 15 kg, t. y. net 5 kartus mažiau!

Sveikos mitybos žinovai pataria per savaitę žuvies valgyti bent du kartus po 200 g. Taip reikiamų medžiagų gausime bent jau pakankamai ir susimažinsime riziką susirgti vėžiu, astma, depresija, diabetu, širdies ir kitomis ligomis.

Tačiau kuo gi skiriasi įvairios žuvys, jų produktai ir jūrų gėrybės? Skirtingai nei, pavyzdžiui, mėsos atveju, pasaulyje vartojama tūkstančiai įvairiausių žuvų ir jų produktų. Kuo jos naudingos mūsų organizmui?

Žuvys ir jų nauda
Žuvis, jūrų gėrybės Kuo vertinga Nauda organizmui
Silkė omega 3 riebalų rūgštys, vitaminai D ir B12, selenas, oleino rūgštis, baltymai

Žuvies riebalai pasisavinami lengvai, jų apykaita kitokia nei gyvulinių riebalų, todėl nereikia baimintis priaugti svorio. Omega 3 gerina kraujo apytaką smegenyse ir visos širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Selenas mažina riziką susirgti vėžiu, gerina smegenų veiklą ir stiprina kaulus.

Skumbrė omega 3 riebalų rūgštys, fosforas Skumbrės baltymai organizme absorbuojami beveik tris kartus greičiau, nei jautienos. Antioksidantai prisideda prie laisvųjų radikalų neutralizavimo ir stiprina ląstelių membranas, o fosforas labai naudingas mūsų raumenų sistemai. Su skumbre gaunamos naudingosios medžiagos normalizuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina kancerogeninių medžiagų kiekį, gerina imunitetą, užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Jos taip pat stiprina nervų sistemą bei atmintį.
Lašiša omega 3 riebalų rūgštys, vitaminai A, B, D, kalis ir selenas

Tai viena sveikiausių žuvų apskritai, ji gerina kraujo apytaką smegenyse ir širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą. Mažina riziką susirgti Alzheimerio liga, taip pat depresijos, vėžio riziką, gerina kraujospūdį. Lašišoje esantys vitaminai nepakeičiami organizmui išgaunant energiją ir kovojant su uždegimais, taip pat optimaliai širdies, smegenų ir nervų sistemų veiklai. Kalis padeda kontroliuoti kraujospūdį, sumažina insulto riziką. Selenas gerina kaulų būklę, mažina vėžinių susirgimų riziką.

Balta žuvis (menkė, ešerys, jūrinė lydeka) baltymai, omega 3 riebalų rūgštys, fosforas Balta žuvis mažina depresijos ir vėžinių susirgimų riziką, gerina kraujospūdį bei arterijų ląstelių būklę. Aukštos kokybės baltymai atlieka statybinę funkciją ir palaiko gerą raumenų bei kaulų būklę. Šioje žuvyje esančios medžiagos reguliuoja cholesterolio, gliukozės lygį kraujyje, saugo nuo širdies-kraujagyslių ligų bei diabeto. Stiprina imunitetą, pratęsia jaunystę ir palaiko gerą nuotaiką.
Produktai iš surimio

baltymai, fosforas, mažai kalorijų, be cholesterolio

Surimyje itin gausu baltymų, kurie svarbūs raumenų augimui, stiprina imuninę bei nervų sistemą, gerina plaukų bei odos būklę, padeda palaikyti optimalią kaulų sveikatą, yra puikus energijos šaltinis.

Iš baltos žuvies gaminamas surimis mažai kaloringas, praktiškai neturi cholesterolio, tačiau yra itin baltymingas. Paruoštas vartoti, patogus kelionėje – puikiai tinka aktyviam šiuolaikiškam žmogui.

Krevetės baltymai, selenas, omega 3 riebalų rūgštys, kalcis, vitaminai E, B12, mažai kalorijų Krevetėse esantis kalcis stiprina kaulus, vitaminas E svarbus odos grožiui ir jaunystei. Vitaminas B12 būtinas smegenų veiklai, baltymai – raumenims, be to, jie padeda greičiau gyti po traumų ar sumušimų. Selenas mažina riziką susirgti vėžiu, gerina smegenų veiklą. Omega 3 riebalų rūgštys reguliuoja cholesterolio bei gliukozės lygį kraujyje, saugo nuo širdies-kraujagyslių ligų bei diabeto, stiprina imunitetą, pratęsia jaunystę ir palaiko gerą nuotaiką.

TAIP PAT SKAITYKITE: 12 maisto gaminimo būdų: sklaidome mitus apie tai, kurie sveikesni

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis