Detoksikacinės dietos autorė tikina, kad toks mitybos planas gali sumažinti spuogų atsiradimo riziką, taip pat riziką susirgti kandidoze, padeda atsikratyti galvos skausmo, antsvorio. Šią dietą išbandžiusi Drew Barrymore taip pat negaili pagyrų – aktorė tikina, jog toks kūno detoksikacijos metodas išvalo žarnyną, pagerina virškinimą ir bendrą organizmo savijautą.
Detoksikuojančios dietos principai
- Augalinės kilmės produktų vartojimas;
- Daug daržovių ir mažai gyvūninės kilmės produktų;
- Žalieji kokteiliai ir sultys;
- Mažiau pieno produktų.
Dietos etapai
Dieta yra suskirstyta į kelis etapus, kurių metų pašalinamas tam tikras toksinų kiekis. Kiekvieną etapą reikėtų tęsti bent po mėnesį.
Jei svoris krenta ir jūs jaučiatės gerai – puiku. Tačiau jei režimo laikymasis jums per sunkus, ar tai reikalauja didžiulių pastangų, be to, vis kyla minčių apie maistą, tuomet reiškia, kad nesate pasiruošę kitam etapui.
Pirmasis etapas: žydintis grožis
Galite ir toliau valgyti gyvūninės kilmės ir pieno produktus, tačiau jie turėtų būti vartojami tik kartą per dieną.
Sumažinkite suvartojamų angliavandenių ir cukraus kiekį, atpratinkite organizmą nuo maisto, kuris turi daug glitimo (kviečiai, rugiai ir miežiai).
Vieninteliai vaisiai ir daržovės, kuriuos galite valgyti šio etapo metu – tik tie, kuriuose mažai cukraus: citrinos, žaliosios citrinos, taip pat agurkai, pomidorai, greipfrutai ir žalieji obuoliai.
Jei turite daugiau nei 20 kg antsvorio, daug odos problemų, esate pavargę ir įtariate kandidamikozę, šis etapas būtinas dietos pradžioje ir geriausia būtų jį tęsti 1–3 mėnesius ilgiau, nei siūloma. Jei tokių problemų neturite, galite pereiti prie „Švytinčio grožio“ etapo.
Antrasis etapas: švytintis grožis
Gyvūninės kilmės produktų kiekis vis dar turėtų būti toks pats, tad juos galite valgyti kelis kartus per savaitę. Taip pat galite įtraukti daugiau vaisių į mitybos racioną, nebūtinai tik tuos, kurie turi mažai cukraus.
Trečiasis etapas: tikrasis grožis
Galite valgyti žuvį, kiaušinius ar sūrį mažomis porcijomis.
Atsisakykite keptų ar skrudintų grūdų produktų ne tik ryte, bet ir per pietus.
Jei šio etapo metu jums per sunku, turite įdėti daug pastangų valgyti teisingai, jaučiatės taip, lyg ko nors trūktų, negalite atsisakyti kokio nors maisto, grįžkite į praėjusį etapą.
Maistas, kurį galima valgyti dietos metu
Daržovės:
Artišokai, pupelės, brokoliai, briuseliniai kopūstai, kopūstai, morkos, kininiai kopūstai, salierai, svogūnai, organiniai kukurūzai, šparaginės pupelės, porai, pievagrybiai, pastarnokai, svogūnai, žirniai ir jų ūgliai, paprikos, ridikai, romaninės salotos, špinatai, saldžios bulvės, ropės.
Taip pat tinka ir bazilikai, lauro lapai, česnakai, kalendra, krapai, raudonėliai, petražolės, rozmarinai, šalavijai, čiobreliai, jūros daržovės ir jūros dumbliai.
Geriausia daržoves valgyti šviežias, o jei tokios galimybės neturite, rinkitės šaldytas.
Žalieji kokteiliai/sultys:
Juos galima gerti kasdien. Filtruotą vandenį maisto plakiklyje sumaišykite su špinatais, romaninėmis salotomis, bananais, obuoliais, citrinų sultimis ir salierais.
Vaisiai:
Acai uogos, obuoliai, abrikosai, avokadai, bananai, gervuogės, mėlynės, vyšnios, kokosai, spanguolės, agurkai, kininių ožerškių (goji) uogos, agrastai, greipfrutai, vynuogės, gvajavos, melionai, kinkanai, citrinos, žaliosios citrinos, mangai, nektarinai, apelsinai, papajos, persikai, kriaušės, ananasai, slyvos, granatai, avietės, braškės, mandarinai, arbūzai, serbentai, figos, slyvos, razinos, pomidorai.
Visus juos galite valgyti vienus ar maišyti su žaliomis lapinėmis daržovėmis.
Geriausia vaisius valgyti tik po to, kai jūsų kūnas yra pakankamai išvalytas, kad galėtų apdoroti visus produktus ir suskaidyti vaisių cukrų.
Jei jūs pirmą kartą pradedate savo grožio detoksikacijos dietą, galite sulaukti ir neigiamos organizmo reakcijos į vaisius.
Organiški ir ekologiški produktai – vadinamasis „nuodėmingasis tryliktukas“:
Obuoliai, salierai, braškės, persikai, špinatai, nektarinai, vynuogės, saldžiosios paprikos, bulvės, mėlynės, salotos, kopūstai.
Jei jūs negalite gauti ekologiškų daržovių ir vaisių, mirkykite produktus vandens ir acto mišinyje apie 30 minučių.
Mėsa:
Pirkite organinės kilmės, geriausia iš vietos žemės ūkio.
Jūsų tikslas turėtų būti apriboti mėsos vartojimą iki 2–3 kartų per savaitę.
Žuvis:
Rinkitės tokią žuvį, kurioje mažesnis sunkiųjų metalų ir toksinų kiekis: juodadėmes menkes, paltusus, didžiąsias korifenas, laukines Aliaskos lašišas, dryžuotus ešerius, tilapijas, upėtakius, sykus. Žuvis reikėtų troškinti arba kepti orkaitėje.
Vartokite žuvį ir jūros gėrybės ne daugiau kaip 2 kartus per savaitę.
Augalinės kilmės baltymai:
Šparagai, brokoliai, briuseliniai, žiediniai, įprasti kopūstai, riešutai ir įvairių rūšių sėklos, taip pat špinatai.
Jei suvartojate pakankamą kiekį dienos kalorijų, beveik neįmanoma, kad jums trūktų baltymų.
Sveikiausi angliavandeniai:
Neskaldyti grūdai be glitimo, ypač soros, bolivinės balandos, grikiai.
Prieš valgydami kruopas, jas mirkykite ne mažiau kaip 8 valandas, o geriausia per visą naktį.
Valgykite daržoves, kurios suteikia sotumo jausmą ir padeda kontroliuoti porcijų dydį bei nepersivalgyti.
Krakmolingos daržovės:
Bulvės, moliūgai, aguročiai, saldžiosios bulvės, žieminiai moliūgai, batatai.
Pupelės/ankštinės daržovės, japoninės pupuolės, juodosios pupelės, avinžirniai, lęšiai, pupelės, tamsios pupelės. Prieš vartodami visus šiuos produktus išmirkykite pernakt.
Kiti pasirinkimai:
Rudi arba laukiniai ryžiai. Krekeriai be glitimo, makaronai.
Cukrus ir saldikliai:
Vienas iš geriausių saldiklių – stevija (dar vadinama medaus žole).
Kiti saldikliai turėtų būti naudojami saikingai: kokosų nektaras, džiovinti vaisiai, medus, ekologiškas klevų sirupas.
Riešutai ir sėklos:
Migdolai, bertoletijos, anakardžiai, kokoso riešutai, lazdyno riešutai, pekaninės karijos, kedrinės pinijos, graikiniai riešutai, ispaninių šalavijų sėklos, linų sėmenys, kanapių sėklos, moliūgų sėklos, sezamo sėklos, saulėgrąžų sėklos.
28 gramai – didžiausias paros kiekis, tačiau jei esate aktyvus žmogus ar sportininkas, bandote įgyti ar išlaikyti svorį, porcijos gali būti šiek tiek didesnės. Riešutus ir sėklas valgykite neapdorotus.
Prieš valgydami riešutus išmirkykite. Kuo riešutai kietesni, tuo ilgiau jums reikės juos mirkyti. Pavyzdžiui, migdolai turi būti mirkomi ne trumpiau kaip 24 valandas, vidutinio tankio riešutai, pavyzdžiui, graikiniai riešutai ar bertoletijos, mažiausiai 6 valandas, minkštieji riešutai, pavyzdžiui, kedrinės pinijos ir makadamijos riešutai – apie 2 valandas. Sėklas irgi galima mirkyti per naktį.
Pieno produktų alternatyvos:
Vietoj pieno rinkitės: migdolų pieną, kokosų pieną, kanapių pieną, ryžių pieną (mažiau maistingas);
Vietoj riebaus sūrio: sėklų sūrį, ožkos/avies pieno sūrį.
Probiotikai ir fermentai:
Kasdien vartokite probiotikus ir fermentuotas salotas. Ingredientai: žali ar kitokios rūšies kopūstai, šviežias imbieras, kmynai, filtruotas vanduo (receptas knygoje). Vartojimas 0,5 – 1 puodelis per pietus bent 5 dienas per savaitę.
Gerkite daug vandens:
Gerkite vandenį tarp pagrindinių valgymų, o ne valgio metu: kai pabundate; likus ne mažiau kaip pusantros valandos prieš pagrindinį valgymą ar valandą po valgio. Įspauskite šiek tiek citrinų sulčių.
Prieskoniai:
Kardamonas, kmynai, juodieji pipirai, aitriosios paprikos milteliai, cinamonas, kalendra, karis, masala prieskoniai, česnakas, muskato riešutas, paprika, ciberžolė.
Pagardai:
Obuolių actas, mažai druskos turintis daržovių sultinys, Dižono garstyčios, ekologiškas kečupas, jūros druska, alyvuogės, kaparėliai.
Maistas:
Gražiai odai:
- raudonosios paprikos, kokosai, avokadai, špinatai (žali ir virti);
- figos, saldžiosios bulvės (organinės su oda), agurkai, acai uogos;
- ananasai, migdolai, graikiniai riešutai, sėmenų sėklos;
- kriaušės, kopūstai, ciberžolė;
- probiotikai ir fermentuotos salotos, žali rauginti kopūstai (atkreipkite dėmesį į druskos kiekį), svogūnai, obuolių actas, česnakai, citrina.
Gražiems plaukams:
Moliūgų sėklos, morkos, ridikai, mielės
Sveikoms akims:
- papaja, burokėliai ir jų lapai, žalumynai, mėlynės, obuoliai;
- salierai (su lapais), šparagai, bananai;
Gražiam kūnui:
Brokoliai, briuseliniai kopūstai (žali arba virti), sezamo sėklos, romaninės salotos.
Celiulito mažinimui:
Šviežios kalendros, petražolės, grikiai, avižinės kruopos (geriausia ekologiškos)
Gražiam įdegiui:
Kopūstai, kanapių sėklos, bolivinės balandos, soros, ispaninių šalavijų sėklos, saulėgrąžų sėklos, daigai.
Produktai, kurių reikėtų vengti:
- Konservuoti maisto produktai, t. y. konservuotos daržovės ir pupelės. Vaisius reikėtų valgyti tik vienus arba su žaliomis lapinėmis daržovėmis, o ne kartu su krakmolingomis daržovėmis ar baltymais.
- Dietologė ypač rekomenduoja vengti perdirbtos mėsos ir žuvies, kurioje gausu toksinų: skumbrės, ryklio, kardžuvės, Atlanto lašišos, laukinių dryžuotųjų ešerių, tuno.
- Venkite parduotuvėse parduodamų tuno konservų, krabų, krevečių, keptos žuvies, moliuskų ir vėžiagyvių patiekalų.
- Atsisakykite rafinuotų angliavandenių – baltų miltų duonos, makaronų ir kitų kepinių, taip pat glitimo, kviečių ir kviečių produktų.
- Venkite produktų, pagamintų iš kukurūzų arba bulvių miltų. Taip pat baltų ryžių, konservuotų pupelių, tofu, sojos pieno, energetinių javainių, sojos pagrindu pagamintų mėsainių, sojos sūrio ir kiti perdirbtų produktų, kurių sudėtyje yra sojos baltymų ar hidrolizuotų augalinių baltymų.
- Atsisakykite perdirbto ir rafinuoto cukraus, dirbtinių saldiklių, tokių kaip asparmas, sacharinas ir sacharozė.
- Venkite visų karvės pieno produktų, t. y. pieno, sūrio, jogurto ir t. t.
- Sumažinkite suvartojamą kiekį arba visai venkite polinesočiųjų riebalų: rapsų aliejaus, kukurūzų aliejaus, vynuogių kauliukų aliejaus, dygminų aliejaus, sojų pupelių aliejaus, saulėgrąžų aliejaus.
- Venkite kofeino – kava, juoda ir žalioji arbata, taip pat gazuoti gėrimai, sultys iš pakelio ir kokteiliai turėtų pasitraukti iš jūsų meniu.
- Sumažinkite suvartojamo alkoholio kiekį.