Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žydinčiame Vištyčio ežere išsimaudžiusią šeimą užpuolė alergija

Raudonos dėmės – it uodų įkandimai, niežulys, pakilusi temperatūra, jautrumas vandeniui – tokios staigmenos sulaukė viena šeima, nusprendusi praėjusį šeštadienį išsimaudyti žydinčiame Vištyčio ežere.
Išbėrimas
Išbėrimas / Skaitytojos nuotr.

Viena „15min“ skaitytoja karštąjį savaitgalį su savo šeimos nariais nusprendė atsigaivinti vėsiame Vištyčio ežere „Viktorijos“ poilsiavietėje. „Vos atvažiavus administracija rekomendavo nusimaudžius ežere eiti maudytis po dušais, esą žydi vanduo ir reikia gerai nusiprausti. Plačiau nieko nepasakojo“, – skaitytoja rašė laiške, skirtame „15min“ redakcijai. Ežero vanduo atrodė skaidrus ir labai švarus, žydėjimo nebuvo matyti.

Prie ežero atėjusi šeima sutiko vyrą, kurio kūnas buvo išmėtytas raudonomis dėmėmis. Vyras teigė, kad tai – žydinčio vandens sukelta alergija, o jis pats – labai alergiškas.

Po dienos maudynių, vienai besimaudžiusiųjų vakare stipriai pradėjo rausti kūnas, išbėrė didelėmis dėmėmis, labai niežėjo. Per pusvalandį kūną išmušė raudonais taškais, lyg jis būtų stipriai sukąstas uodų. Kitą rytą visiems besimaudžiusiems pasireiškė panašūs požymiai – vieniems stipresni, kitiems silpnesni. Vienai merginai pakilo temperatūra.

Skaitytoja teigia, kad prausimasis po dušu viską tik pablogina, o įprasti vaistai nuo alergijos nepadeda. Dabar jos šeima laukia gydytojų verdikto: jie aiškinasi, kas beria ir kaip tai sustabdyti.

Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė doc. dr. Jūratė Staikūnienė pripažino, kad tokią alerginę reakciją galėjo sukelti žydintis vanduo – tai priklauso nuo alergijos augalams, o kur jie auga – sausumoje ar vandenyje, – nesvarbu.

„Taip dažniausiai nutinka žmonėms, kurie yra alergiški žiedadulkėms, dažniausiai tai – žolių arba piktžolių žiedadulkės. Dažnai būna, kad žmonės, kurie serga šienlige, patiria odos išbėrimų besimaudydami telkinių vandenyje. Labai retai – ir jūroje. Kita vertus, gali tiesiog būti daug žiedadulkių, nusėdusių į vandenį“, – „15min“ teigė gydytoja.

Pagrindinis tokios alergijos požymis, anot J.Staikūnienės, – odos išbėrimas, tačiau tiems, kurie daug plaukioja, nardo, gali prasidėti ir alerginė sloga, kai užgula nosį, pradedama čiaudėti, peršti akis, nosį.

Ši alerginė reakcija gali trukti kelias dienas ar net savaites. Gydytoja siūlo drėkinti odą drėkinamaisiais kremais, kuriuose nebūtų kvapiųjų medžiagų (kad nesudirgintų odos), išgerti priešalerginių tablečių ir patepti hormoniniais vaistais nuo odos alerginio uždegimo. Tiesa, pastarųjų be recepto nenusipirksi. O, jeigu kas neaišku, – reikia kreiptis į gydytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito