Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje stumbras iš draustinio pabėgo pas karves

Jaunas stumbras „emigravo“ iš Belovežo girios ir prisiplakė prie karvių bandos Kobrino rajone, Bresto srityje, pranešama nacionalinio parko „Belovežo giria“ tinklalapyje.
Baltarusijoje prie karvių bandos prisiplakė stumbras.
Baltarusijoje prie karvių bandos prisiplakė stumbras. / npbp.by nuotr.

„Neseniai nacionalinis parkas sulaukė pranešimo, kad Lelikovo kaime, žemės ūkio bendrovės „Liuban“ karvių bandoje, ganosi jaunas stumbras. Į nurodytą vietą nuvykę nacionalinio parko moksliniai darbuotojai išsiaiškino, kad tai iš tiesų yra jaunas, subrendęs, maždaug 5 metų patinas“, – skelbiama tinklalapyje.

Nacionalinio parko duomenimis, stumbras migrantas prie karvių prisiplakė rugpjūčio viduryje ir jau porą savaičių nuo jų nesitraukia. Stebina šio stumbro elgesys. Karvių, piemens ir vietinio girininko atžvilgiu jis nusiteikęs draugiškai. Elektrinio aptvaro vielas gyvūnas atsargiai perlipa. Jeigu būna nuvejamas šalin, toli nesitraukia ir ganosi netoliese.

VIDEO: Baltarusijoje stumbras apsigyveno su karvėmis

Tačiau pažymima, kad anksčiau panašūs atvejai baigdavosi liūdnai, priklydėliai stumbrai yra mirtinai traumavę ne vieną karvę.

Nacionalinio parko specialistai tvirtina, kad stumbrų migracija – įprastas reiškinys, tačiau būdingas tik patinams. Pagrindinės tokios migracijos priežastys – naujų patelių ar maisto paieška arba per didelis populiacijos išaugimas.

„Toli nuo Belovežo girios nuklydę stumbrai paprastai į ją nebegrįžta, dažniausiai jie žūsta dėl įvairių priežasčių, taip pat ir nuo brakonierių rankų. Buvo nuspręsta šį stumbrą, esant galimybei, pervesti į rezervinį genetinį fondą – sugauti ir uždaryti į voljerą. Dėl to dabar jį stengiamasi prisijaukinti pašaru“, – pranešė nacionalinio parko darbuotojai.

npbp.by nuotr./Baltarusijoje prie karvių bandos prisiplakė stumbras.
npbp.by nuotr./Baltarusijoje prie karvių bandos prisiplakė stumbras.

Šių metų kovo duomenimis, Baltarusijoje stumbrų populiacija perkopė 1 400 gyvūnų. Tokį šių stambių raguočių skaičių Baltarusijos gamtos išteklių ir aplinkos apsaugos ministerija įvertino kaip artėjantį prie optimalaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito