Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Hepatitu B serganti šimpanzė Regina galėjo apkrėsti cirko lankytojus

Olandijos rezervate „Stichting AAP“ laikomai šimpanzei Reginai iš Lietuvos veterinarai nustatė hepatitą B. Lapkričio 22 d. atlikti tyrimai parodė, kad buvusi vienintelė Lietuvos šimpanzė ne tik serga hepatitu B, bet ir yra šio viruso nešiotoja, todėl šiuo virusu galėjo užkrėsti ne tik savo šeimininkus, bet ir vaikus, kurie Lietuvoje lankėsi cirke ar fotografavosi su ja.
Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate
Regina savo karantino kambarėlyje AAP rezervate / AAP nuotr.

„Stichting AAP“ rezervato darbuotojai pranešė, kad dabar neįmanoma nustatyti, kada ir kaip Regina užsikrėtė šiuo virusu. Ji galėjo būti juo užsikrėtusi vos gimusi per savo motiną, arba jai galėjo įkąsti kitos šimpanzės jai dar būnant Kamerūne, iš kur ji ir atkeliavo.

Tačiau neatmetama galimybė, kad gyvūnas galėjo užsikrėsti ir jau būdamas Lietuvoje. Todėl rezervato darbuotojai rekomenduoja visiems, turėjusiems artimą kontaktą su Regina, kuo skubiau atlikti kraujo tyrimus dėl galimos infekcijos. Hepatitu B galima užsikrėsti per kontaktą su sergančiu žmogumi, per seiles, kraują ir pan.

Nustatytas virusas pakeis tolimesnį Reginos likimą. Iš pradžių buvo planuojama, kad Regina bus perkelta į didesnį rezervatą kitoje šalyje, tačiau tokio viruso nešiotojai daugelio kitų rezervatų durys užsidarė. Šiuo metu šimpanzė vis dar karantine.

„Stichting AAP“ rezervatas turi apie 50 šimpanzių, kurios serga įvairiomis ligomis ir gyvena atskirose grupėse. Planuojama, kad Olandijos rezervate Regina praleis visą likusį savo gyvenimą ir bus integruojama į tokį patį virusą turinčių šimpanzių grupę.

„Ši istorija parodo, kad cirko vadovai nesirūpindami gyvūnais gali sukelti didžiulę grėsmę cirkų lankytojams. Cirko gyvūnai yra ne tik pavojingi savo prigimtimi, bet ir gali sirgti įvairiomis užkrečiamomis ligomis. Belieka tik džiaugtis, kad Regina buvo atimta iš buvusio šeimininko Nikolajaus Zobovo ir išvežta į šį rezervatą, kur jai atsirado galimybė nustatyti šį virusą ir toliau gyventi nekeliant grėsmės žmonėms“, – teigė Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ direktorė Brigita Kymantaitė.

Visą teismų dėl Reginos konfiskavimo maratono laiką cirko savininkas N.Zobovas priešinosi dėl šimpanzės atidavimo, teigdamas, kad tai yra vienintelė šimpanzė Lietuvoje ir dėl jos išvežimo liūdės Lietuvos vaikai. Ne kartą teismų proceso metu jis teigė, kad Reginą ir toliau būtų naudojęs pasirodymams ir pastatęs jai didelį narvą lauke, kad ją galėtų lankyti visi Lietuvos vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas