Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Šuniuko Rudžio“ pataisą pristatys po savaitės

Ateinantį ketvirtadienį, praėjus pusantros savaitės po Lietuvą ir pasaulį sukrėtusios šuns egzekucijos Seredžiaus miestelyje, Seimas bandys griežtinti baudas už žiaurų elgesį su gyvūnais.
Šuo Pipiras sugipsuotas
Šuo Pipiras sugipsuotas / Animal.lt nuotr.

„Darbiečių” Dangutės Mikutienės ir Vytauto Gapšio registruotos Baudžiamojo kodekso (BK) pataisos pristatymas įtrauktas į lapkričio 26-osios Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Šioje pataisoje numatoma griežtinti baudas už žiaurų elgesį su gyvūnais: panaikinti galimybę skirti  paprastą areštą, o maksimalų laisvės atėmimo laiką prailginti iki ketverių metų. Toks nusikaltimas būtų laikomas apysunkiu ir bauda už jį siektų iki 200 MGL (26 tūkst. Lt).

Šiuo metu už žiaurų elgesį su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankinosi, nusikaltėlis baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Pataisos atsiradimą paskatino kruvinas įvykis, kai Jurbarko rajono gyventojas Svajūnas Beniukas nuo tilto numetė rusvos spalvos kiemsargį, o jo „žygdarbio" filmuota medžiaga buvo išplatinta internete. Nors tikrasis šunelio vardas Pipiras, pirmiausia jis buvo žinomas kaip Rudis ir būtent šiuo vardu internautai vadina naująją BK pataisą.

Šiuo metu kitose šalyse už žiaurų elgesį su gyvūnais baudžiama griežčiau nei Lietuvoje.„Šuniuko Rudžio“ pataisą socialiniame tinkle „Facebook“ ketvirtadienį palaikė per 2,5 tūkst. žmonių.

„Manau, kad nuo nusikaltimo gyvūnui iki nusikaltimo žmogui yra vienas žingsnis. Gyvūną nužudęs ir adekvačios bausmės nesulaukęs žmogus nebejaučia ribos, atsiranda nebaudžiamumo sindromas. Tada jis nebemąstys keldamas ranką prieš žmogų. Todėl ir jaunimo smurto atvejų, ir patyčių mokyklose yra labai daug, nužudymų taip pat“, – tvirtina pataisą pateikusi Seimo narė D.Mikutienė

Šiuo metu kitose šalyse už žiaurų elgesį su gyvūnais baudžiama griežčiau nei Lietuvoje. Pavyzdžiui, Čekijoje už tokį nusikaltimą asmuo gali būti įkalintas iki dvejų metų, tačiau rengiamas įstatymo pakeitimas, kuriuo viršutinė sankcijos riba būtų pakelta iki penkerių metų.

Vokietijoje už tai gresia laisvės atėmimo bausmė iki trejų metų. Jungtinėje Karalystėje – įkalinimas iki 51 savaitės ir bauda iki 20 tūkst. svarų; Italijoje – iki trejų metų ir bauda iki 160 tūkst. eurų;  Švedijoje – iki dvejų metų.

Kai kuriose JAV valstijose, jeigu žiaurus elgesys su gyvūnais yra susijęs su kitais nusikaltimais, galima sulaukti net ir įkalinimo iki gyvos galvos. Rusijoje, jeigu nusikaltimą įvykdė grupė iš anksto susitarusių asmenų, numatytas laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas