Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milžiniškas ledkalnis pražudė 150 tūkst. pingvinų

Apie 150 tūkst. Antarktidoje gyvenusių Adelės pingvinų pražuvo, kai milžiniškas ledkalnis įstrigo prie gyvūnų kolonijos. Dėl to pingvinai turėjo keliauti apie 60 kilometrų, kad pasiektų jūrą ir joje esantį maistą, o tuomet – grįžti vėl tuos pačius 60 km, rašo „Guardian“.
Adelės pingvinai
Adelės pingvinai / „Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr.

Pingvinai gyveno įlankoje prie Denisono iškyšulio – prie pat plačių vandenų. Tačiau 2010 m. 2 900 kv. km dydžio ledkalnis įstrigo pakrantėje ir atkirto pingvinų koloniją nuo vandens.

Maisto ieškantys gyvūnams dabar reikėjo keliauti apie 60 kilometrų, kad pasiektų žuvį.

Per kelerius metus ši varginanti kelionė davė tragiškų pasekmių kolonijos dydžiui. 2011 m. joje buvo apie 160 tūkst. pingvinų. Šiemet jų telikę 10 tūkst, teigia Klimato kaitos tyrimų centro Australijos Naujojo Pietų Velso universitete specialistai.

Žinoma, kad pingvinai šioje teritorijoje gyvena daugiau nei 100 metų. Tačiau dabar perspektyva jiems išlikti Deniso iškyšulyje – labai prasta.

Mokslininkai prognozuoja, kad kolonija visiškai išnyks per artimiausius 20 metų – nebent ištirps jūros ledas arba gigantiškas ledkalnis, pavadintas B09B, ištirps.

„Ledkalnio B09B atplaukimas prie kranto Rytų Antarktidoje ir paskui vykęs greitas jūros ledo plitimas dramatiškai padidino atstumą, kurį Adelės pingvinai iškyšulyje turi nukeliauti ieškodami maisto“, – teigia tyrėjai.

Mokslininkų teigimu, nors pasekmės pingvinams – tragiškos, tai yra natūralus eksperimentas, kurio metu galima ištirti, kokį poveikį daro ledkalnio atplaukimas į krantą ir jūros ledo plitimas Rytų Antarktidos pakrantėje. 

Manoma, kad ledkalnis arti kranto plaukiojo 20 metų, kai galiausiai rėžėsi į ledyną ir jame įstrigo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adelės pingvinai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Adelės pingvinai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito