Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįprasti gyvūnai, kurių galima įsigyti Lietuvoje

Šuo, katė, žiurkėnas – tai gyvūnai, kurie lietuvių namuose yra įprasti. Bet gyvūnų prekių parduotuvės ir internetas mirga skelbimų apie egzotiškus gyvūnus. Gal lietuviai jau prisijaukina ir egzotiškesnius gyvūnus, pavyzdžiui, barzdotuosius drakonus, papūgas nimfas ar Afrikos ežiukus?
Gyvūnai
Gyvūnai / Skelbiu.lt nuotr.

Gyvūnų klinikos „Toto“ veterinarijos gydytoja Ingrida Aleksejeva, dirbanti su egzotiškais gyvūnais, sako, kad žmonių, laikančių retesnius gyvūnus, skaičius stabilus, o populiariausi lieka graužikai. „Populiariausi yra triušiai, jūrų kiaulytės, šeškai, šinšilos. Pasitaiko ir nemažai paukščių ir vėžlių bei vienas kitas driežas. Ežių ir voverių taip pat yra, bet jos daugiausiai vietinės, ne atvežtinės“, – sako specialistė.

Kokių dažniausiai klaidų daro lietuviai, augindami šiuos gyvūnus? Veterinarijos gydytoja teigia, kad dažniausiai kyla bėdų dėl priežiūros. „Su jūros kiaulytėmis ir triušiais dažniausiai kreipiamasi dėl virškinimo sutrikimų, kuomet peršeriama kopūstais, obuoliais ar duona, ko nereikėtų daryti. Antra bėda – narvas. Dažnai pasitaiko per kietos granulės, slidžios grindys, taip pat nekarpomi nagai, dėl ko išsivysto dermatitas. Paukščių savininkai dažniausiai turi bėdų su nekokybišku lesalu, o reptilijų – su laikymo sąlygomis, kuomet nesilaikoma drėgmės ir temperatūros režimų“, – teigia I.Aleksejeva.

Tačiau ji pasidžiaugė ir tuo, kad daugėja sąmoningų gyvūnų mylėtojų, kurie yra apsišvietę, domisi savo augintiniais ir jais rūpinasi. Jei esate toks, tuomet pasižvalgykite, kokių įdomesnių gyvūnų galite įsigyti Lietuvoje.

Alpakos. Prieš kelerius metus iš Andų aukštikalnių į Lietuvą nusileidęs į kupranugarį panašus gyvūnas užkariauja vis daugiau tautiečių širdžių. Dėl gražios, banguotos vilnos šis gyvūnas paplito tarp sodybų savininkų. Bet alpakos – ne tik gražūs gyvūnai, bet ir labai naudingi – jos it avys nuėda žolę, todėl galite užmiršti žoliapjovę. Šie gyvūnai itin greitai prisiriša prie žmonių, todėl jei reikia kompaniono ir žaidimo partnerio, alpakos – pats tas.

Skelbimų apie parduodamas alpakas rasite paspaudę nuorodą.

Afrikos ežiukai. Jei jus priverčia aiktelėti Lietuvoje įprastas ežys, tai išvydę Afrikos keturpirštį ežiuką negalėsite jo paleisti iš rankų. Nuo šiaurinio kaimyno jis skiriasi keletu savybių: yra mažesnis, ne pilkos, o balkšvos spalvos. Dekoratyvinis ežiukas neužmiega ir žiemos miegu, todėl jam reikalinga aukštesnė aplinkos temperatūra – nuo 22 laipsnių šilumos. Jei miegate ne kietai, ežį geriau laikyti kitame kambaryje, nes naktį jis suaktyvėja – kad ir mažesnis bei mielesnis, Afrikos ežys yra plėšrūnas, kuris naktimis traukia į medžioklę. Kai jis apsipras, tuomet galėsite paimti jį į rankas – ežys nesislėps po spygliais.

Skelbimų apie parduodamus Afrikos ežiukus rasite paspaudę nuorodą.

Gyvalazdės. Tai gyvūnai, kurie yra lyg du viename – vabzdžiai, imituojantys augalų šakas. Nors toks panašumas yra intriguojantis, tačiau jis ir praktiškas – taip šie gyvūnai slepiasi nuo plėšrūnų. Dažniausiai užauga iki 10 cm ilgio, tačiau skirtingų rūšių gyvalazdės gali būti ir 3-4 kartus ilgesnės. Iš tropikų ir subtropinių zonų kilę vabzdžiai minta augalais ir jų lapais. Neišsigąskite – nereikės ieškoti bananų lapų, jiems puikiausiai tiks ir mūsų kraštuose augančių lapuočių lapai.

Skelbimų apie parduodamas gyvalazdes rasite portale Skelbiu.lt, paspaudę nuorodą.

Skelbiu.lt/cukrinis-skraiduolis
Skelbiu.lt/Cukrinis skraiduolis

Cukrinis skraiduolis. Voverę primenantis, iš Australijos kilęs gyvūnas mėgsta bendrauti, todėl gali būti geras žmogaus draugas ir žaidimų partneris. Pavadinti dėl nuo priekinių link užpakalinių kojų besitęsiančios membranos, kuri padeda sklęsti iš vieno medžio į kitą, šie gyvūnai mėgsta erdvę, todėl reikės pasirūpinti didesniu narvu, kur jie galėtų laipioti nuo šakos ant šakos. Skraiduoliais jūs nepavargsite rūpintis, nes jie yra visaėdžiai, gal šiek tiek vargins ritmas – tai naktiniai gyvūnai. Dar vienas šio gyvūno išskirtinumas – kišenė, kurioje auginami jaunikliai.

Skelbimų apie parduodamus skraiduolius rasite paspaudę nuorodą.

Jūrų kiaulytės. Kaip juokaujama, tai gyvūnas, kurio pavadinimas labiausiai klaidinantis iš visų – nieko bendra neturi nei su jūra, nei su kiaulėmis. Jūrų kiaulytė – ne toks retas gyvūnas lietuvių namuose: dėl savo dydžio (didesnė nei žiurkėnas), gebėjimų (galima išmokyti keletą komandų) ir prisirišimo ji populiari tarp vaikų. Šių graužikų yra įvairių rūšių, todėl išsirinksite sau pagal kailiuko ypatybes: ilgaplaukes, trumpaplaukes, vienspalves ar margas.

Skelbimų apie parduodamas jūrų kiaulytes rasite paspaudę šią ir šią nuorodas

Tarakonai. Nors daugiabučių gyventojai į tarakonus žiūri su siaubu, tačiau kai kurias jų rūšis galima laikyti dekoratyvinėmis, pavyzdžiui, raudonuosius ir Madagaskaro tarakonus. Jie užauga iki 7-8 centimetrų ilgio. Tarakonai laikomi dėl paprastų priežiūros sąlygų: maitinami augaliniu maistu ar maisto atliekomis, gali gyventi ir vidutinės temperatūros sąlygomis. Madagaskaro tarakonai išsiskiria šnypštimu, kuriuo atbaido priešus. Tiesa, šiuos gyvūnus reikėtų labai kruopščiai prižiūrėti, nes jei pabėgs patelė, greitai atsiras tarakonų kolonija.

Skelbimų apie parduodamus tarakonus rasite paspaudę šią nuorodą.

Barzdotasis drakonas. Jei esate „Sostų karų“ gerbėjas, perskaičius šio gyvūno pavadinimą prieš akis iškyla didžiulis drakonas. Ačiū dievui, šis roplys gerokai mažesnis – užauga iki 60 cm, o pavadinimą gavo dėl kapšelio po smakru, kuris iš toliau primena barzdą. Iš tolimosios Australijos kilęs driežas mėgsta sausą klimatą, todėl namuose teks tokį palaikyti. Gera naujiena – jis yra visaėdis, todėl nereikės daug sukti galvos, ką duoti drakonui vakarienei.

Skelbimų apie parduodamus barzdotuosius drakonus rasite paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai