Ekspertai perspėja per šventes nepamiršti trijų pagrindinių mitybos taisyklių

Šventės neatsiejamos su tradicija daug ir skaniai pavalgyti. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena pagrindines mitybos taisykles ir pateikia patarimus Jūsų šventiniam stalui.
Šventinis stalas
Šventinis stalas / 123rf.com nuotr.

Taigi – ką valgysime per šventes?

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai teigia, kad švenčių laikotarpiu turi būti neužmirštos 3 pagrindinės mitybos taisyklės: įvairumas, nuosaikumas ir subalansuotumas.

Geras pasirinkimas – grūdų produktai, daržovės ir vaisiai, žuvis, riešutai. Šventės – gera proga paskanauti įvairesnių produktų bei pasilepinti patiekalais, kuriems paruošti reikia daugiau laiko ir išmonės.

Daugiau nei pusę paros energijos turime gauti iš angliavandenių, tai yra grūdinių produktų, duonos, makaronų, ryžių ar bulvių. Grūdo luobelėje yra skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, gemale – riebalų rūgščių, todėl vertingesni taip vadinami „viso grūdo“ produktai, t.y. duona ar makaronai, pagaminti iš rupaus malimo miltų ar duona su grūdais. Gal duona su sveikais grūdais papuoš ir Jūsų šventinį stalą? Įmantresnis kepalėlis duonos su grūdais, sėklomis ar džiovintais vaisiais ar namie kepta duona puikiai tiks į lauktuvių krepšelį keliaujant į svečius.

Mėgaukitės žuvies patiekalais. Žuvis – vertingas baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir taip mums tamsiuoju metų laiku reikalingo vitamino D šaltinis. 

Daržovių ir vaisių kasdien reikia suvalgyti apie 400 g. Labai svarbu kad ir šventiniai mėsos ar žuvies patiekalai būtų patiekiami su daržovėmis. Ne paslaptis, kad švenčių metu neretas ir persivalgo. Daržovėse nėra riebalų, o yra daug skaidulinių medžiagų, kurios padės organizmui lengviau susidoroti su didesniu maisto kiekiu. Parduotuvių lentynose ar ūkininkų turgeliuose rasime gausybę įvairiausių daržovių, o šeimininkėms skirtuose leidiniuose ar internete – receptų kaip jas paruošti. Nustebinkite savo namiškius ir svečius nekasdieniškais daržovių patiekalais ar garnyrais. Gal prie Jūsų patiekalų derės ne tik tradiciniai švieži pomidorai ir agurkai, bet ir troškinti burokėliai ar rauginti kopūstai, kepti obuoliai ar orkaitėje kepti baklažanai?

Mėgaukitės žuvies patiekalais. Žuvis – vertingas baltymų, polinesočiųjų riebalų rūgščių ir taip mums tamsiuoju metų laiku reikalingo vitamino D šaltinis.

Na ir, žinoma, – saldumynai. Šventės – tai proga pasilepinti gabalėliu torto ar pyrago, suvalgyti gabalėlį šokolado. Viskas tinka, jei su saiku! Dar geresnis pasirinkimas desertui – pjaustytų ar trintų vaisių kokteilis.

Ir dar vienas patarimas, jeigu nutarėte maitintis sveikiau: venkite riebaus, saldaus ir sūraus maisto.

Tegu Jūsų šventinį stalą papuoš išmoningai paruošti ir pateikti įvairūs patiekalai. Gerų Jums švenčių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų