Internete paieškojus galima rasti įvairiausių jo gaminimo būdų – su įvairiais džiovintais vaisiais, imbieru, kakava, šokoladu, tačiau į visų sudėtį įeis įvairūs riešutai, medus, citrusinių vaisių cukatai. Siūlau pabandyti pasigaminti tradicinį Sienos Panforte, kuris yra skanus, be galo kvapnus – nuo cinamono, apelsinų žievelių, gvazdikėlių pakvimpa Kalėdomis, o taip pat nesudėtingai pagaminamas.
175g smulkintų lazdyno riešutų
75g smulkintų migdolų
50g migdolų
200g smulkintų cukruotų apelsinų žievelių (cukatų)
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis malto muskato
0,5 šaukštelis maltų gvazdikėlių
115 g medaus
115 g cukraus pudros
50 – 100 g miltų
Migdolus nuplikyti ir nulupti odeles, lazdyno riešutus pakaitinti, kad lengviau nusiimtų jų odeles.
Į dubenį su riešutais įberti prieskonius, apelsinų žievelių cukatas (lengvai pagaminamos pavirinus žieveles cukraus sirupe ir palaikomos pora dienų), miltus ir gerai išmaišyti mediniu šaukštu.
Medų sumaišyti su cukraus pudra ir maišant kaitinti ant silpnos ugnies kol užvirs ir pradės kilti burbuliukai, o sirupas tirštėti.
Supilti medaus/cukraus sirupą į riešutų/cukatų/prieskonių mišinį ir gerai išmaišyti. Bemaišant masė pradės tirštėti bei kietėti.
Sukrėsti masę į 20 cm riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 150 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Kepimo laikas gali būti įvairus. Matyti, kad pyragas pradeda ruduoti, o įbedus pagaliuką jis bus sausas.
Iškepusį pyragą atvėsinti. Vėsdamas jis kietėja. Atšalusį pabarstyti cukraus pudra, cinamonu. Skaniausias būna pastovėjęs nuo kelių dienų iki keleto savaičių. Prapjovus supranti, kad Kalėdos –jau čia.
Skanaus!
Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!
Daugiau informacijos čia.