Kalėdų stalo Žemaitijoje puošmena – kvapnusis šakotis

Klaipėdos Meno kieme penktadienį po atviru dangumi – nepaisant spaudusio šaltuko – surengta vieša šakočio kepimo pamoka. Pro šalį ėję klaipėdiečiai susidomėję stabtelėjo ir klausinėjo kepėjų apie šį gardėsį bei patys varvino tešlą ant kepinio. Po daugiau nei valandos šakotis jau gardžiai kvepėjo.
Klaipėdoje surengta atvira šakočio kepimo pamoka.
Klaipėdoje surengta atvira šakočio kepimo pamoka. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Anot viešą kepimo pamokėlę surengusios šilutiškės Virginos Bočkienės, jau beveik pora dešimtmečių garsėjančios gardžiais šakočiais, geram kepiniui svarbu gerai išmaišyti tešlą. „Šakočiui nereikia jokių kepimo miltelių, svarbu, kad kiaušiniai būtų išplakti iki purumo“, - aiškino kepėja.

Šakotis yra vokiečių kulinarinio gaminio Baumkucheno atmaina, nuo vokiško kepinio pavadinimo kartais vadinamas Bankuchenu (vokiškai – „medis-pyragas“).
 
Apie šakočio kepimą Europoje žinoma jau XV a. Jį kepdavo vienuoliai ir receptus laikė didelėje pasalptyje. Iš viso žinoma apie 60 šakočių receptų. Šakotis į Lietuvą atkeliavo XX a. pradžioje. 

Anot V.Bočkienės, kai kuriose miesteliuose šakočiai vis dar labai populiarūs – be jų neįsivaizduojama nė viena šeimos šventė, juolab Kalėdų stalas. „Šakočius itin mėgsta Kretingos ir Salantų gyventojai. Jei ten nuvažiuojame – greitai nebeturime nė vieno kepinio, taip greit išperka“, – aiškino moteris. Tačiau yra ir tokių miestelių, kur apie šakotį mažai kas žino.

Prieš dvidešimt-trisdešimt metų voleliai sukdavosi kas antroje kaimo lauko virtuvėlėje. Be šakočio neapsieidavo ne tik vestuvės, bet ir kitos didesnės šeimos šventės.

V.Bočkienė prieš kelerius metus kepė didžiulį, beveik 5 kilogramus svėrusį šakotį, iškeliavusį į JAV. Vėliau moteris sulaukė kvietimo padirbėti užsienyje ir pamokyti, kaip keptį šį gardėsį. „Atsisakiau, nenoriu niekur išvykti iš savo krašto“, – aiškino šilutiškė. Drauge su vyru Algimantu ji puoselėja šeimos verslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų