„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kalėdų stalui – receptai iš „Kempinski“ virtuvės šefo lūpų

Tam, kad šios Kalėdos ir Naujieji metai išliktų atmintyje ilgam – geriausia sutikti juos gardžiuojantis išskirtiniais patiekalais ir prie jų kruopščiai priderintais kokybiškais gėrimais.
Šventinis stalas
Šventinis stalas / 123rf.com nuotr.

Būtent taip gražiausias metų šventes skatina pasitikti penkių žvaigždučių viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ restorano „Telegrafas“ vyriausiasis šefas Ciaranas Gantly ir šio restorano bei baro „Le Salon Bar and Lounge“ someljė Narimantas Miežys.

Gražiausių švenčių patiekalams šefas C.Gantly rekomenduoja rinktis tik aukščiausios kokybės produktus ir atsižvelgti į sezoniškumą – ką mums šiuo metu siūlo gamta. Taip pat – nepamiršti geriausių europietiškos virtuvės tradicijų. Tuo metu profesionalus someljė N.Miežys pataria rinktis vyną, kuris labiausiai tiktų prie atskirų konkretaus patiekalo sudedamųjų dalių, o kartu praturtintų jo visumą.

Elnienos nugarinės kepsnys. Mėsą rekomenduojama įsigyti iš vietinių ūkininkų. Tiesa, šefas siūlo išbandyti ne paprastą kepsnį, o patiekiamą su viliojančiu ir stebinančiu garnyru.

Kempinski Hotel Cathedral Square nuotr./Elnienos nugarinės kepsnys
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ nuotr./Elnienos nugarinės kepsnys

Jį sudaro rauginti kopūstai, paskaninti ananasais. Ši garnyro dalis ypatinga tuo, kad padeda atskleisti elnienos skonį ir lengviau virškinti šią palyginti „sunkią“ mėsą. Kita garnyro dalis – rankų darbo makaronai iš riešutų, kurie yra pripažįstami Bavarijos regiono Vokietijoje pasididžiavimu. Visus skonio niuansus sudėlioja vynuogių sultys, kurios nuspalvina patiekalą saldumo gaidomis. Someljė pataria – intensyvi mėsa reikalauja ir intensyvaus vyno. Todėl prie šio patiekalo tobulai tiks „Zenato Ripassa Valpolicella Superiore“ (Italija).

Kempinski Hotel Cathedral Square nuotr./Kreminė omarų sriuba
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ nuotr./Kreminė omarų sriuba

Kreminė omarų sriuba, paskaninta konjaku ir ikrų kremo putele. Gardžiuotis šiuo patiekalu maloniausia, derinant jį su tvirtu, minerališku, bet tuo pačiu vaisišku vynu, savo rūgštimi paryškinančiu naudojamus ingredientus. Tinkamas pasirinkimas – „Louis Jadot Bourgogne Chardonay“ (Prancūzija).

Kempinski Hotel Cathedral Square nuotr./Jūrų velnio žuvis
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ nuotr./Jūrų velnio žuvis

Jūrų velnio žuvis su apkeptomis vėžio uodegėlėmis bei šafrano ir grietinėlės padažu – dar vienas išskirtinis patiekalas, nenuvilsiantis net išrankiausio gurmano.

Šio patiekalo garnyrui labai tinka mažos virtos bulvytės. Prie tokio išskirtinio valgio patariama derinti tokius vynus kaip „Irony Chardonay“ (JAV). Jis, anot restorano „Telegrafas“ someljė N.Miežio, yra „pilno kūno, tvirtos struktūros, tačiau tuo pat metu švelnus ir sviestiškas“.

Specialiai „15min“ skaitytojams C.Gantly atskleidžia kalėdinės anties su šalavijų ir svogūnų duonos virtinukais bei karamelizuotais raudonais kopūstais receptą.

Kempinski Hotel Cathedral Square nuotr./Kalėdinė antis
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ nuotr./Kalėdinė antis

Anties paruošimas – ingredientai:

viena antis (apie 4 kg);
3 vnt. obuolių;
2 vnt. svogūnų;
ryšelis šalavijų;
druskos ir pipirų;
100 g. razinų.

Gaminimas

Kruopščiai nuplaukite antį iš išorės ir vidaus.

Stambiai supjaustykite svogūnus ir obuolius, pridėkite sukapotus šalavijus ir pabarstykite druska ir pipirais. Įdarykite antį paruoštu mišiniu, išorę įtrinkite druska ir pipirais.

Įpilkite truputėlį vandens į gilų kepimo indą ir įdėkite į jį paruoštą antį (krūtinėle žemyn).

Pašaukite antį į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 1 valandą, nuolat apliedami antį vandeniu.

Apverskite antį ir dar kepkite apie 2,5 valandos.

Jei antis labai patamsėjo (pradėjo degti), uždenkite ją kepimo folija.

Kai antis iškepė, išimkite ją iš kepimo indo ir palikite atvėsti krūtinėle žemyn.

Perkoškite kepimo skystį ir pašalinkite riebalus. Juos galėsite vėliau panaudoti raudonųjų kopūstų salotoms. Įdėkite razinas ir virkite 15 min.

Sumaišykite kukurūzų miltus su trupučiu šalto vandens ir supilkite į padažą.

Užvirinkite ir kol kas palikite.

Raudonųjų kopūstų paruošimas – ingredientai:

vienas raudonasis kopūstas (apie 1kg);
150 ml. apelsinų sulčių;
pusės citrinos sultys;
4 arbatiniai šaukšteliai aliejaus;
80 g smulkinto (kubeliais pjaustyto) svogūno;
2 arbatiniai šaukšteliai rudojo cukraus;
200 ml. raudonojo vyno;
150 g tarkuoto obuolio;
1 arbatinis šaukštelis spanguolių uogienės;
1 žiupsnelis malto cinamono;
1 arbatinis šaukštelis kukurūzų miltų;
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Nulupkite išorinius kopūsto lapus ir supjaustykite į ketvirčius.

Pašalinkite stiebą (šerdį) ir supjaustykite smulkiomis juostelėmis.

Pridėkite druskos, apelsinų ir citrinų sultis bei palikite marinuotis apytiksliai šešioms valandoms.

Įkaitinkite aliejų puode ir sudėkite susmulkintus svogūnus.

Suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite, kol pradės karamelizuotis.

Įpilkite raudono vyno bei sulčių iš marinuotų kopūstų ir supilkite į puodą.

Sudėkite kopūstus, gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min.

Tuomet sudėkite tarkuotus obuolius, spanguolių uogienę ir maltą cinamoną.

Troškinkite dar 20 min., kol kopūstai suminkštės.

Sumaišykite kukurūzų miltus su trupučiu vandens ir supilkite į puodą su kopūstais.

Užvirinkite ir pagardinkite druska ir pipirais.

Duonos virtinių paruošimas – ingredientai:

250 g kubeliais supjaustytos duonos bandelių;
60 g smulkintų svogūnų;
60 g sviesto;
20 g smulkintų šalavijų;
30 g smulkintų petražolių;
0,2 l pieno;
3 vnt. kiaušinių;
40 g miltų;
druskos, pipirų ir muskato pagal skonį.

Gaminimas

Supjaustykite kubeliais bandelių džiūvėsius.

Paskrudinkite smulkintus svogūnus svieste ir pridėkite duoną. Tada pridėkite sukapotas prieskonines žoleles. Supilkite pieną į puodą, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu ir užvirinkite.

Karštą pieną užpilkite ant duonos ir palikite išbrinkti.

Išplakite kiaušinius ir supilkite į mišinį.

Įberkite miltų ir šlapiomis rankomis suformuokite mažus rutuliukus (Knodel). Virkite ant mažos ugnies pasūdytame vandenyje apie 12 min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“