Lietuviai šventiniam stalui vis dažniau renkasi kalakutieną

Kalėdos kalakutų augintojams – pats darbymetis. Kretingos rajone gyvenantys verslininkai sako, kad kalakutų paklausa kasmet didėja, o užsakymų šventėms sulaukiama gerokai iš anksto.
Keptas kalakutas
Keptas kalakutas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kalakutų fermos savininkas Vladas Baltuonis pirmuosius du šimtus kalakutų parsivežė maždaug prieš 17 metų.

„Lietuvoje tokių kalakutų nebuvo – atradome juos Anglijoje. Būtent tie kalakutai, kurie užauga iki 25–30 kg, ir yra ypač mėsingi, o jų mėsa – sultinga. Būtent ta veislė auginama iki šiol“, – kalbėjo kalakutų ūkio savininkas Vladas Baltuonis.

Dėl liesumo ir neaukštos kainos anksčiau mažai vartota paukštiena tapo populiari. 1 kg kalakutų filė kainuoja apie 20 litų. Dabar Baltuonių ūkyje burbuliuoja apie 10 tūkstančių, o iš viso per metus čia užauginama apie 30 tūkstančių kalakutų.

„Kalakutienos poreikis kiekvienais metais vis didėja. Mus tai labai džiugina ir mes stengiamės kiekvienais metais tų kalakutų auginti vis daugiau“, – sakė kalakutų ūkio savininkė Vilija Baltuonienė.

Visus metus kalakutus auginantys verslininkai sako, kad prieš Velykas ir Kalėdas šių paukščių poreikis išauga net keletą kartų. Paklausiausios ant Kalėdų stalo – 5–6 kg sveriančios patelės. Patinėliai – keliais kilogramais sunkesni. Verslininkai pastebi, kad krizė nesumažino kalakutienos pirkimo, tik paskatino žmones pirkti mažesniais kiekiais.

Ūkyje pagaminta kalakutiena keliauja ne tik į didžiuosius šalies miestus, bet ir kaimynines bei kitas Europos šalis. Kartu pridedamas ir receptas, kaip skaniai iškepti kalakutą. Ūkio savininkas atskleidžia paslaptį, kad mūsų senoliai vyną švirkšdavo ne į mėsą, o juo girdydavo paukščius.

„Dvaruose savaitė prieš skerdžiant kalakutą, jį lesindavo riešutais, o prieš pat – raudonu vynu, kad kalakutai patirtų mažiau streso ir galbūt jų mėsa būtų minkštesnė“, – dvarininkų gudrybes atskleidė ūkininkas V. Baltuonis. 

Ūkininkas juokiasi – tokio specialaus užsakymo dar nesulaukęs, bet, jei atsirastų norinčių, būtinai tai padarytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų