Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčių stalui. Kalėdiniai sausainiai (nuotraukos)

15min.lt skaitytoja Dovilė G. atsiuntė receptą, kaip pasigaminti ne tik gardžius kalėdinius sausainius, bet ir gražią puošmeną šventiniam stalui.
Margaspalviai, įvairių formų kalėdiniai sausainiai
Margaspalviai įvairių formų kalėdiniai sausainiai. / 15min.lt skaitytojos Dovilės G. nuotr.

„Vargo daug, bet sausainiai gali laikytis pusę metų ir daugiau!“ – rašo Dovilė.

Tešlos receptas

Jums reikės: 20 kiaušinių, 1 kg cukraus, 3 kg miltų (gali būti kiek daugiau), 500 g grietinės, 1 nubraukto šaukšto sodos, 1 pak. vanilinio cukraus.

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų (baltymus vėliau panaudosime baltam glajui). Sviestą išsukame mediniu šaukštu. Trynius maišome su cukrumi ir grietine, įdedame ir vanilinį cukrų. Sodą „užgesiname“ grietine. Tada sudedame likusią grietinę ir beriame miltus. Visą masę ilgai maišome, kad gerai sukibtų. Padarome daug „gniūžčių“ ir sudedame į šaldymo kamerą 6 valandoms.

Rudo glajaus receptas

Jums reikės: 200 g sviesto, 500 g cukraus, 1 pakuotės kakavos.

Į puodą įpilame dvi stiklines vandens, palaukiame kol užvirs. Tuomet suberiame cukrų ir verdame valandą. Sirupas bus išviręs, kai įlašinus šalto vandens lašelį jis neištirpęs nugrims į dugną. Tada beriame kakavą ir visą laiką maišome, kol ištirps. 

Balto glajaus receptas

Jums reikės: 4 kiaušinių baltymų, 500 g cukraus pudros, citrinos rūgšties pagal skonį.

Viską suplakame plaktuvu iki tirštos masės.  

O toliau pajunkite fantaziją ir pirmyn! „Pasitelkiami įvairiausi barstaliukai, guminukai, saldainiukai, maistiniai dažai, įvairiausios formelės. Kaip įrankiai naudojami dantų krapštukai, šakutės, švirkštai ir pan. Mes darome kalėdinę eglę, o iš likusios tešlos – sausainius. Eglė formuojama iš žvaigždžių: didžiausia (pirmoji) rudu glajumi klijuojama prie lėkštės, mažėjimo tvarka ir sukant jas dedame vieną ant kitos, priklijuodami rudu glajumi. Reikia iškepti viršūnę ir ją taip pat pritvirtinti. Po to apipilti glajais ir išpuošti“, – patirtimi dalijasi Dovilė, kuri dar pridėjo ir savo prigamintų skanumynų nuotraukas.

Skanaus!

Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!

Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?