„Vargo daug, bet sausainiai gali laikytis pusę metų ir daugiau!“ – rašo Dovilė.
Tešlos receptas
Jums reikės: 20 kiaušinių, 1 kg cukraus, 3 kg miltų (gali būti kiek daugiau), 500 g grietinės, 1 nubraukto šaukšto sodos, 1 pak. vanilinio cukraus.
Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų (baltymus vėliau panaudosime baltam glajui). Sviestą išsukame mediniu šaukštu. Trynius maišome su cukrumi ir grietine, įdedame ir vanilinį cukrų. Sodą „užgesiname“ grietine. Tada sudedame likusią grietinę ir beriame miltus. Visą masę ilgai maišome, kad gerai sukibtų. Padarome daug „gniūžčių“ ir sudedame į šaldymo kamerą 6 valandoms.
Rudo glajaus receptas
Jums reikės: 200 g sviesto, 500 g cukraus, 1 pakuotės kakavos.
Į puodą įpilame dvi stiklines vandens, palaukiame kol užvirs. Tuomet suberiame cukrų ir verdame valandą. Sirupas bus išviręs, kai įlašinus šalto vandens lašelį jis neištirpęs nugrims į dugną. Tada beriame kakavą ir visą laiką maišome, kol ištirps.
Balto glajaus receptas
Jums reikės: 4 kiaušinių baltymų, 500 g cukraus pudros, citrinos rūgšties pagal skonį.
Viską suplakame plaktuvu iki tirštos masės.
O toliau pajunkite fantaziją ir pirmyn! „Pasitelkiami įvairiausi barstaliukai, guminukai, saldainiukai, maistiniai dažai, įvairiausios formelės. Kaip įrankiai naudojami dantų krapštukai, šakutės, švirkštai ir pan. Mes darome kalėdinę eglę, o iš likusios tešlos – sausainius. Eglė formuojama iš žvaigždžių: didžiausia (pirmoji) rudu glajumi klijuojama prie lėkštės, mažėjimo tvarka ir sukant jas dedame vieną ant kitos, priklijuodami rudu glajumi. Reikia iškepti viršūnę ir ją taip pat pritvirtinti. Po to apipilti glajais ir išpuošti“, – patirtimi dalijasi Dovilė, kuri dar pridėjo ir savo prigamintų skanumynų nuotraukas.
Skanaus!
Siųskite savo šventinio patiekalo receptą, iliustruotą nuotraukomis arba videomedžiaga el. paštu kaledos@15min.lt. Aktyviausi ir originaliausi skaitytojai tikrai neliks be dovanų!