Kūčiukams reikės:
0,5 kg miltų
nepilna stiklinė vandens (pieno)
50 g aliejaus
žiupsnelis druskos
20–30 g mielių
ketvirtis stiklinės aguonų
100 g cukraus
Į dubenį suberiama 2/3 miltų. Jų viduje padaroma duobutė, į kurią supilamos nedideliame cukraus kiekyje ištirpdytos mielės, šiltas vanduo. Viskas išmaišoma, paviršius apibarstomas miltais ir, uždengus kokia medžiaga, pastatoma šiltai, kad pakiltų.
Į pakilusią tešlą supilamas aliejus, įberiama cukraus, druskos, suberiami miltai ir viskas gerai išminkoma. Tešla minkoma apie 20 min. Jei tešla atrodo per minkšta, dar įberiama miltų. Minkoma, kol tešla nebelimpa prie rankų ir įgauna gražų blizgesį.
Pridengus medžiaga, dar kartą kildinama.
Iš pakilusios tešlos daromi 1 cm storio voleliai, jie supjaustomi aštriu peiliu skersai maždaug 1 cm dydžio gabalėliais.
Kad nesuliptų, kūčiukai pabarstomi miltais.
Sudedami į miltais pabarstytą skardą ir kepami vidutinio karštumo orkaitėje (180 laipsnių), kol gražiai pagelsta.
Kad gražiai apkeptų iš visų pusių, kepant pavartomi.
Aguonų pienui:
stiklinė aguonų
2 l vandens
cukraus pagal skonį
Aguonos nuplikomos verdančiu vandeniu ir pabrinkinamos. Nupylus vandenį, dukart permalamos mėsmale smulkiais peiliukais arba gerai sugrūdamos grūstuve.
Sugrūstos aguonos užpilamos virintu atšaldytu vandeniu, pasaldinama ir leidžiama nusistovėti. Kad nesurūgtų, aguonų pienas laikomas šaltai.
Kūčiukus į aguonų pieną suberti prieš patiekiant ant stalo.
Skanaus!