Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčių stalui: obuolių ir dumplainių pyragas

Parduotuvių lentynose dabar jau galima aptikti produktų, kurių teko ragauti tik svečiose šalyse arba matyti užsienio kanalų kulinarinėse laidose. Naujovių mėgėjams parinkome keletą Lietuvoje randamų produktų ir iš jų gaminamų patiekalų receptų.
Dumplainis
Dumplainis / 123rf.com nuor.

Dumplainis

Dumplainis nėra retas augalas Lietuvoje, tačiau valgomojo dumplainio mūsų soduose reikėtų paieškoti. Nuo dekoratyvinio valgomasis dumplainis skiriasi tuo, kad subrendęs neparausta. Išvaizda vaisius primena mažą geltoną pomidorą, skonių – gaivias uogas. Galima valgyti vieną, dėti į salotas, desertus, gaminti uogienes, marinuoti. Taip pat džiovinti bei naudoti kaip razinas. Kinų medicinoje dumplainis naudojamas kaip vaistas nuo kosulio, karščiavimo, pūlinių gydymui.

Obuolių ir dumplainių pyragas

Jums reikės:

Įdarui:

– kilogramo saldžių obuolių;
– 4 valg. šaukšt. džiovintų spanguolių;
– 4 valg. šaukšt. apelsinų sulčių;
– 100 g dumplainių uogų;
– 1 valg. šaukšt. cukraus.

Tešlai:

– 125 g miltų;
– 100 g sviesto;
– 50 g cukraus;
– 50 g avižinių dribsnių;
– 50 g lazdyno riešutų;
– vieno apelsino žievelės;
– 1 valg. šaukšt. vandens.

Nuluptus ir supjaustytus obuolius dėkite į puodą, berkite spanguoles, supilkite apelsinų sultis. Virkite, kol obuoliai suminkštės. Tuomet suberkite cukrų ir dumplainius, išmaišykite. Masę supilkitę į kepimo skardą. Į miltus sumeskite gabaliukais supjaustytą atvėsintą sviestą. Minkykite pirštais, kol nebeliks atskirų sviesto gabaliukų. Tuomet supilkite likusius ingredientus ir išmaišykite rankomis. Masė turi būti labai tiršta, šokanti į gabalus. Ją paskirstykite ant kepimo inde sudėtų obuolių. Kepkite 200 laispnių temperatūroje, kol viršus gražiai paruduos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos