Karambola
Karambola geriau atpažįstamas kaip vaisius – žvaigždė, paprastai naudojamas kokteilių stiklinėms papuošti. Tačiau pabaigę gėrimą papuošimo neišmeskite – karambola yra maloniai saldaus skonio, struktūra vynuogę primenantis augalas. Paprastai naudojamas šviežias. Valgomas vienas arba dedama į salotas, desertus. Karštiems patiekalams gaminti virėjai renkasi neprinokusį vaisių, kad nuo karščio neišsileistų. Karambolos dedama į čatnius, kario padažus, pyragus.
Karambolos čatnis
Jums reikės:
2 nemažų karambolų
apie 150 ml cukraus
2-3 laimų sulčių
vienos aitriosios paprikos
Karambolą susmulkinti trintuvėje. Pamatuokite, kiek ml gavosi. Kaitinkite puode. Kai tyrė užverda, įpilkite tokį patį kiekį cukraus, maišykite kol ištirps. Supilkite laimo sultis ir virkite, kol sutirštės. Galiausiai suberkite smulkintą aitrųjį pipirą ir dar šiek tiek pakaitinkite.
Populiaru tokį čatnį patiekti su olandiško sūrio (Gouda) ir krekerių užkandžiu, bet jis tiks ir prie keptos kiaulienos išpjovos, keptų krevečių, kalakutienos ir kitos švelnios mėsos.