Čia pateikiama daugiau patarimų, kaip nepriaugti svorio per šventes.
Kaip nepakenkti sveikatai ir figūrai?
Britų dietologų asociacija paskaičiavo, kad žmogus, neatsispyręs kepsnių ir kepinių pagundai, per šventinį periodą priauga iki 3 kg. Kalėdų vakarienė padovanoja vidutiniškai po 956 kalorijas – kone visos dienos normą nelabai aktyviam žmogui – ir 48 g riebalų. Nenuostabu, kad netrukus juos pamatome ant pilvo ir kenčiame nuo apsivalgymo.
Asociacija pateikia ne vieną rekomendaciją, kaip išvengti nepageidaujamų kalorijų, pavyzdžiui, kalakutą valgyti be odelės, karštas daržoves – be sviesto, o maistą dėtis į mažesnes lėkštes.
„Kalakutiena nėra blogai, nes tai – neriebi mėsa, pavojingi yra priedai. Bulvių valgykite perpus mažiau“, – tinklalapyje huffingtonpost.co.uk siūlo mitybos specialistė Leonie Wright iš „EatWright“. Saldaus pyrago gabalą ji ragina pakeisti šviežiais vaisiais ar keptais obuoliais, pagardintais razinomis, cinamonu, gvazdikėliais ir neriebiu jogurtu.
Per šventes suvalgome dvigubai daugiau druskos, nei rekomenduoja mitybos specialistai. Dienos norma esanti 5 g, bet jos padaugėja iki 8,87 g. Todėl rekomenduojama susilaikyti nuo traškučių, pusfabrikačių ir panašaus maisto.
Tinklalapyje pateikiama ir daugiau patarimų, kai išvengti kalorijų bombos:
– lengvai užkąskite prieš vakarėlį, kar pažabotumėte apetitą ir atsispirtumėte sotesniems užkandžiams bei kitiems patiekalams,
– gerkite gazuotą vandenį tarp alkoholinių gėrimų – pastarieji yra pilni „tuščių kalorijų“ ir skatina troškulį,
– būkite aktyvus – judėjimas paskatina medžiagų apykaitą net 72 valandoms, taigi prieš vakarėlį nepamirškite pasimankštinti,
– nevenkite riebalų – nesistenkite visiškai atsisakyti riebalų, nedidelio jų kiekio reikia numalšinti smegenims siunčiamus alkio signalus, bet rinkitės geruosius riebalus – žuvį vietoj raudonos mėsos,
– nepraleiskite valgių – tyrimai rodo, kad priešingu atveju per kitą valgymą prisikimšite kur kas daugiau, verčiau pasirinkite nedidelį užkandį ir taip sureguliuokite cukraus kiekį kraujyje.
Bet nebūtina atsisakyti visų skanėstų, jei nepabijosite išlieti šiek tiek prakaito. Vienas pyragaitis su mėsa turi 185 kalorijas (neskaičiuojant padažo) – kiek ir pora taurių vyno. Jas galima sudeginti 15 minučių darant atsispaudimus (maždaug 100) arba 20 minučių kilnojant hantelius.
Dvi dešrelės lygu 375 kalorijos lygu 35 minutės ant dviračio. Pyrago gabaliukas ar sauja riešutų – 250 kalorijų, kurios vertos 23 minučių bėgimo arba 28 minučių smūgiavimo į bokso kriaušę.
Pavojingi net nekaltai atrodantys užkandžiai
Pagundų pilna ištisa šventinė savaitė, bet pavojingi yra ir daugelio mėgstami gėrimai, šventiniai skanėstai, net iš pažiūros nekaltai atrodantys užkandžiai. Nesuklyskite, kai po švenčių, norėdami atsikratyti priaugto svorio, rinksitės maistą – įvaizdis šiuo atveju tikrai dar ne viskas.
Pavyzdžiui, viename dideliame puodelyje latte kavos su priedais yra bemaž 600 kalorijų – kiek turi 18 šaukštelių cukraus arba daugiau nei dvigubame sūrainyje. Kaloringi ir parduotuvėse siūlomi švieži užkandžiai pietums. Pavyzdžiui, sumuštinyje su sūriu yra 33 gramai riebalų.
Nors sušiai gali būti sveikas, nekaloringas pasirinkimas pietums, jie – ir galimas riebalų šaltinis. Sojos padažas iš tiesų yra skysta druska. Sušiuose gali būti nemažai cholesterolio, kuris atsiranda iš žuvies riebalų.
Šviežių vaisių kokteiliuose pilna vitaminų ir naudingų medžiagų. Bet neapsigaukite – į daugelį jų dedama cukraus ar kitokių saldiklių, pilama cukraus ir nenugriebto pieno (kartais dedama ledų), kad kokteilis taptų sotesnis ir jo būtų daugiau.
Daržovių traškučiai gali atrodyti kaip sveikesnė alternatyva sūdytiems ir aštriais prieskoniais pagardintiems traškučiams, bet juose vis tiek gali būti nemažai riebalų. Daržovių gabaliukai paprastai būna ploni, tad maistingosios medžiagos gaminimo procese tiesiog dingsta, o jų skonis sustiprinamas druska. Verčiau pasigaminkite traškučių namie arba valgykite jas šviežias.
Šaldytas jogurtas yra sveikesnė ledų versija be riebalų – taip viliojami pirkėjai. Nebūtinai. Nors kalorijų jame yra mažiau, cukraus gali būti per akis. Be to, šaldytas jogurtas gali prarasti naudingas sveikąsias bakterijas, ypač jei laikomas itin žemoje temperatūroje.
Suktinukuose su vištiena nėra duonos, bet neįsivaizduokite, kad lavašas ar tortilja su mėsa yra labai sveika. Tortiljos lakšte gali būti mažiau kviečių ir angliavandenių nei duonos riekėje. Tačiau dažnai tokiuose suktinukuose, jei jie parduodami prekybos centre, yra paslėptų pavojų: majonezo, apdorotos mėsos, druskos ir sviesto. Jei norisi tokio patiekalo, verčiau jį pasigaminti namie – bent žinosite, ko į jį pridėta.
Džiovinti vaisiai yra puikus užkandis, bet ne tokie geri kaip švieži. Kai vaisiai džiūna, praranda nemažai naudingų medžiagų (pavyzdžiui, vandenį). Be to, prieš pakuojant jie dažnai apipurškiami cukraus tirpalu, kuris prailgina galiojimo laiką. Taigi džiovinti vaisiai turi daugiau kalorijų ir cukraus, bet mažiau vitaminų nei šviežias obuolys.
Į granola dribsnius pridėta papildomų saldiklių – agavos nektaro, medaus, rudojo cukraus, melasos, daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo. Prieš pusryčiaudami patikrinkite cukraus ir druskos kiekį dribsniuose.
Manote, kad kavinėje rinkdamiesi neriebų keksą darote protingą sprendimą? Dažniausiai yra priešingai – mažindami iš riebalų gaunamų kalorijų, daugiau jų gausite iš kitų skanėsto sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, cukraus.
Maistas be gluteino ne visada yra sveikesnis. Kai kurie ekspertai įsitikinę, kad ryžių, kukurūzų ir bulvių miltuose esama per mažai baltymų, skaidulų, geležies ir kalcio. Maistas be gluteino dažnai būna apdorotas ir supakuotas, taigi pilnas pavojų, kaip bet kuris kitas apdorotas maistas.
Ryžių paplotėliai gali būti puikus nekaloringas užkandis – kol laikysitės plano ir negardinsite paplotėlių užtepais. Sūdyti ir kitaip paskaninti ryžių paplotėliai turi tiek druskos, kiek riebūs traškučiai.