Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Algimantas Čekuolis. Nauja sankryža, arba Ne vien skurdas veja į laukus

XX a. pabaiga–XXI a. pradžia paženklinta didžiuliais atradimais ir išradimais. Ne tik seneliams, bet ir tėvams jau sunku susigaudyti naujienų sraute. „Bakūžėje samanotoje“ žiūrimos laidos net tik iš Vilniaus, Klaipėdos ar savo rajono, bet ir iš JAV, Didžiosios Britanijos, dar 43 šalių. Pasikalbėti su bičiuliu, kuris dabar Australijoje, Aliaskoje ar važiuoja autobusu per Alpes, irgi nesunku. Girdėjau, spartūs pokyčiai ne visiems patinka.
Algimantas Čekuolis
Algimantas Čekuolis / Manto Gudzinavičiaus nuotr.

Viena senutė, Vilniuje pamačiusi visą gatvę daugiabučių namų, panosėje šnabždėjo: „Ir kam to reikia? Artų žemę, augintų duoną ir visi būtų ramūs.“ Aš tą senutę pažįstu. Ji užmiršo, kad iš mirties nasrų daktarai ją du kartus ištraukė antibiotikais. XX a. pradžioje amžiaus vidurkis buvo 34 metai. Mirdavo kūdikiai, vaikai, gimdyvės, epidemijos keitė viena kitą. Dabar statistiškai vyras Lietuvoje gyvena 71-erius, o moteris – 82-ejus metus. Atšventę 60-metį vyrai (moterys rečiau) dairosi, gal vertėtų antrąkart vesti / tekėti... Vos per metus atsirado skiepai net nuo koronaviruso.

Tik žemės ūkis nelabai išlipa iš XIX a. Plūgas, akėčios, trąšos iš savo tvarto ir truputis mineralinių. Paguoda – esi šeimininkas. Viensėdžiai Lietuvoje atsirado tik XX a. Tiesa, Suvalkijoje, kur veikė Napoleono kodeksas, šiek tiek anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas