Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl su finansavimu susijusių nesutarimų atsistatydina Ukrainos kultūros ministras

Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenko penktadienį pareiškė, kad jis atsistatydina dėl nesutarimų, susijusių su lėšomis kultūros projektams tęsiantis kovai su Rusijos invazija.
Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenko
Ukrainos kultūros ministras Oleksandras Tkačenko / „AP“/„Scanpix“

„Šįvakar ministrui pirmininkui įteikiau atsistatydinimo pareiškimą dėl kilusios nesusipratimų bangos dėl kultūros svarbos karo metu“, – socialiniame tinkle „Facebook“ kiek po vidurnakčio parašė jis.

„Karo metu tiek privačios, tiek biudžeto lėšos kultūrai yra ne mažiau svarbios nei dronams, nes kultūra yra mūsų tapatybės ir mūsų sienų skydas“, – pridūrė O.Tkačenko.

Apie tai pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė šalies ministro pirmininko apsvarstyti galimybę pakeisti O.Tkačenko.

„Žmonės turėtų jausti, kad biudžeto lėšos naudojamos sąžiningai ir tinkamai“, – savo vakariniame kreipimesi sakė V.Zelenskis.

„Tai pasakytina apie įvairias sritis, įskaitant kultūrą. Muziejai, kultūros centrai, simboliai, televizijos serialai – visa tai svarbu, tačiau dabar yra kitų prioritetų“, – pareiškė prezidentas.

Ketvirtadienį naujienų portalas „Ukrainska Pravda“ paskelbė straipsnį, kuriame teigiama, kad Ukrainos kultūros ministerija nusprendė skirti 448 mln. grivinų (apie 10,82 mln. eurų) televizijos serialo kūrimui.

Neseniai vienai radijo laidai O.Tkačenko teigė, kad reikėtų skirti apie 13 mln. dolerių (11,67 mln. eurų) baigti statyti muziejui, skirtam Holodomorui atminti. Kyjivas ir daug Vakarų valstybių šį 1932–1933 metų badmetį laiko Josifo Stalino režimo sąmoningai vykdytu genocidu siekiant išnaikinti valstiečius.

„Tokie dalykai, bylojantys apie kančias, kurias Maskva dešimtmečius kėlė Ukrainos žmonėms, turėtų atsispindėti muziejuje“, – teigė ministras JAV finansuojamam Laisvosios Europos ir Laisvės radijui (RFE/RL).

„Jei kas nors sako, kad muziejaus nereikėtų statyti karo metu, tegul pateikia kitus argumentus, išskyrus tai, kad būtina išleisti pinigus rekonstrukcijai. Lėšų yra“, – nurodė jis.

Holodomoras jau seniai yra viena iš pagrindinių Rusijos ir Ukrainos santykių problemų.

Maskva atmeta Kyjivo poziciją ir sako, kad minimi įvykiai yra tik dalis platesnio masto bado, siautėjusio Vidurinės Azijos ir Rusijos regionuose.

Holodomorą ukrainiečių genocidu yra pripažinusios dvi dešimtys šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas